Gravid

Frygter du at føde?

28. april 2009
af Niels Jørgensen
foto colourbox
Mere end hver tiende kvinde, der får kejsersnit, får det uden en medicinsk grund, og tallet er stigende. Flere og flere frygter for den naturlige fødsel med smertefulde veer, bristninger og syninger.

Engang var det livsfarligt for både mor og barn at gennemgå en graviditet og fødsel. Moren kunne risikere at forbløde eller få livstruende infektioner. Hvis der opstod fødselskomplikationer, var der stor risiko for, at barnet døde eller blev skadet for livet. I dag dør stort set ingen kvinder i Danmark i barselssengen, og børnedødeligheden er reduceret til nogle få promille. Selv børn, der kommer til verden flere måneder for tidligt, har en god chance for at overleve - og leve godt.

Alligevel frygter mange fødslen og de smerter og komplikationer, den medfører.

"De fleste kvinder er bange, ængstelige eller måske ligefrem angste for fødslen - og sådan har det sikkert altid været. Men det synes som om, at det er et stigende problem. Jeg kan godt forstå at mange er bange for at føde. Det er en rationel angst. Man går ind til en meget stor smerte, og det er der ikke noget at sige til, at man er bange for, siger afdelingsjordemoder fra Rigshospitalet, Agnete Nørrelund.

Ud af DR's eksperiment, Mission Baby, hvor 100 par live på tv lod sig følge i et år, mens de forsøgte at blive gravide, var 45 kvinder bange for at føde. Heraf var 15 kvinder så bange for smerterne under fødslen, at de overvejer at få et kejsersnit. De er langt fra ene om at frygte for fødslen. I 1991 fik 12,4 procent af gravide kvinder i Danmark foretaget et kejsersnit. I 2007 var det tal oppe på 21,9 procent.

Den største stigning har været blandt de kejsersnit som laves uden medicinsk grund, men fordi kvinden ønsker det. I 2002 udgjorde andelen af kejsersnit på kvindens ønske 1,7 procent af samtlige kejsersnit. Bare fem år senere, i 2007, var det tal steget til 14 procent.

"Hvis du er angst for at føde, skal du måske gå systematisk til værks og finde ud af, hvad det er for en følelse, du har. Er det, fordi det er ukontrollabelt? Er det smerterne? Er du bange for at skulle sys eller bange for, at der skal ske barnet noget? Og så skal du snakke med din jordemoder om det. Der findes ikke den angst, som en jordemoder ikke har hørt om i forbindelse med en fødsel," siger Agnete Nørrelund og understreger, at vi har naturen på vores side:

"Vi er skabt til det. Vi kan godt føde!"

Læs også:Hvordan føder man en kæmpe baby?Kvinder ønsker kejsersnitPlanlagt kejsersnit, ja tak!Alternativ smertelindringMedicinsk smertelindringFrygter du fødslen, eller er du bare lidt spændt? Er det overhovedet i orden at kræve et kejsersnit, selvom der ikke er en medicinsk grund til det?