Gravid

Fødsel: 10 råd til at klare veerne

1. april 2014
af Marie Sloma Qvortrup
Jordemoderen guider dig gennem veerne.

1) Sæt dig ind i de forskellige former for smertelindring inden fødslen - men bevar et åbent sind: Du kan risikere, at du reagerer stik modsat af, hvad du havde troet.

2) Se fødslen som en arbejdsopgave, du skal igennem. Det er hårdt, det gør ondt, og det kan være voldsomt, men husk, at det er en glædelig begivenhed - at du skal have det barn, du har ventet på i ni måneder.

3) Kan du mærke, at kemien ikke er god med den jordemoder, der kommer ind på fødestuen, skal du sige det, eller få din mand til at sige det. På de større fødesteder er der ofte mulighed for at få en anden jordemoder. Jordemoderen er professionel, og tager det ikke personligt. Husk, at det er så få gange i livet, at man føder, og at det skal være en god oplevelse. Fødslen kan ikke gøres om.

4) Slip kontrollen, og lad din krop gøre arbejdet. Slå hjernen fra. Du kan ikke føde med hovedet.

5) Udnyt pauserne til at slappe af. Det er vigtigt at samle kræfter imellem veerne, og det er rigtig godt at sove, hvis du kan.

6) Når det gør meget ondt, så sig til dig selv, at veen er overstået om lidt, og at der nu er én ve mindre tilbage.

7) Hils veerne velkomne, og gå ind i smerten.

8) Koncentrer dig om din vejrtrækning. Den giver dig afspænding og hjælper din krop til at gøre sit arbejde.

9) Se det ikke som et nederlag at modtage smertelindring. Heller ikke selvom du havde drømt om at føde uden.

10) Tal fødslen igennem bagefter med den jordemoder, du fødte med. Det er vigtigt for at bearbejde det, der er sket - og undgå, at det sætter sig som angst for at skulle føde igen.

Kilde: Jordemoder på Rigshospitalet Michelle Kolls.Læs også:Hvad er en ve?Medicinsk smertelindringAlternativ smertelindringDin øjenfarve bestemmer dine smerter under fødslenSJOV VIDEO: To mænd prøver vesimulator