Risiko for depression er større, hvis fertilitetbehandling bærer frugt, viser forskning.
Gravid

Fertilitetsbehandling: Større risiko for depression, hvis du bliver gravid

af Anne Romanelli 12. august 2015
Forskning har vist, at det er psykisk belastende at gå i fertilitetsbehandling. Men en ny undersøgelse viser nu, at risikoen for depression rent faktisk er større, når behandlingen bærer frugt.

Forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet er nået frem til en overraskende konklusion efter at have undersøgt data for 41.050 kvinder, som har været i fertilitetsbehandling i perioden 1994-2009:

Risikoen for at blive indlagt med klinisk depression er større for de kvinder, der er blevet gravide efter fertilitetsbehandling, end for dem der ikke er.

Se 20 symptomer på fødselsdepression her >>

- Helt overordnet er resultaterne overraskende for os selv. Vi havde regnet med, at de kvinder, som ikke får børn efter fertilitetsbehandlingen, ville have større risiko for depression, men vi ser det modsatte, siger undersøgelsens hovedforfatter Camilla Sandal Sejbæk ifølge videnskab.dk.

Større risiko for depression, når fertilitetsbehandling bar frugt

Forskerne har gennemgået tal fra Det Psykiatriske Centralregister, som registrerer psykiske indlæggelser, for at kunne identificere tilfælde af kliniske depressioner blandt kvinderne i fertilitetsbehandling.

Tallene viste, at 552 af de 41.050 kvinder havde været i behandling på psykiatriske hospitaler for depression efter mindst én fertilitetsbehandling. Af disse havde hele 355 (dvs. 64,3 %) fået et barn.

Selv når kvinderne havde været udsat for flere behandlinger uden succes, ændrede det ikke ved, at risikoen for at blive indlagt med klinisk depression var størst for de, der havde fået et barn.

Fertilitetsbehandling er hårdt – men det er forældrerollen også

Det hører med til historien, at undersøgelsen kun ser på, om kvinderne har fået depression eller ej efter den succesrige fertilitetsbehandling – og ikke årsagen til, at de nybagte mødre er mere depressive. Altså om depressionen hellere kunne skyldes f.eks. den generelle livsstil, arvelighed osv.

- Man skal ikke undervurdere, hvor hårdt det er at være i fertilitetsbehandling, men det er også hårdt at få et barn. Faktisk er kvinder mest udsatte for at få en depression lige efter, de har født. Jeg synes, at det er rigtig godt, at vi har fundet frem til, at fertilitetsbehandlingen i sig selv ikke lader til at være en udløsende faktor i forhold til svær depression. Det betyder, at man kan føle sig mere tryg, hvis man er i fertilitetsbehandling. Det kan måske forvisse de her kvinder om, at det er okay, at man er ked af det, men det behøver ikke at udvikle sig til en decideret depression, siger Camilla Sandal Sejbæk.

Hun gør opmærksom på, at undersøgelsen kun tager de tilfælde med, hvor kvinden er blevet indlagt på et psykiatrisk hospital, og altså ikke de mildere grader af depression.

Her kan du købe graviditetstest over nettet >>Her kan du købe ægløsningstest over nettet >>

Læs også:

Kvinder i fertilitetsbehandling får sundere børn13 tidlige tegn på graviditetDette øger graviditetschancerne med 50 %Styrk din fertilitet - 10 gode rådKan man spise sig gravid?4 tegn på, at du har ægløsningSå lang tid tager det i gennemsnit at blive gravidSå mange danske kvinder får aldrig børnSå gamle er danske kvinder, når de ikke længere kan få børnFertilitetsekspert: Sådan bestemmer du kønnet på din baby

Artiklen indeholder affiliatelinks