https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravidsaetxprim.jpg
Gravid

Derfor rører folk ved gravide maver

23. marts 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Mange gravide oplever, at helt fremmede mennesker med den største selvfølgelighed rører ved deres maver. Jordemor Therese Søegaard giver her sit bud på hvorfor!

Har du oplevet, at fremmende (eller folk du ikke kender særligt godt) som det naturligste i verden placerer labberne på din gravide mave uden at spørge om din tilladelse først?

Så er du langt fra den eneste!

Det er nemlig den måde, man i vores samfund forsøger at komme i kontakt med en gravid kvinde, og det vil man helt naturligt gerne, fordi en graviditet er en skøn ting, forklarer jordemor og graviditetscoach Therese Søegaard.

- Folk rører lige lidt ved maven, som en slags indgangsreplik til en samtale med den gravide. Det er jo ikke for at gøre noget skidt. Det er bare blevet en 'regel'. Ligesom når man møder én i sorg og siger: Det gør mig ondt!, siger hun til avisen.dk

'Min mave er ikke offentlig ejendom'

Men selvom intentionen er god, er det langt fra alle gravide, der synes, at det er rart at få klappet deres maver af fremmede - eller af bekendte for den sags skyld!

Avisen.dk har talt med to af disse kvinder - Line Bisgaard og Jane Rahn, der begge har stået i situationen.

For Line Bisgaard skete det til et karneval i Aalborg, hvor en mand, hun aldrig havde set før, kom hen og aede hende på maven.

- Neeej, du er gravid, sagde han, og jeg svarede, at det var rigtigt. Jeg kunne aldrig selv finde på at røre ved en gravid mave uden at spørge først, fortæller hun.

Jane Rahn var til et bryllup, da en af gæsterne pludselig styrede over til hendes gravide mave og begyndte at føle på den.

- Jeg kendte hende ikke, og min mave er jo ikke blevet offentlig ejendom, bare fordi jeg er blevet gravid, siger hun.

Sig fra, hvis du helst er fri!

Jordemor Therese Søegaard opfordrer først og fremmest nysgerrige sjæle til at være mere tilbageholdende og i hvert fald først spørge den gravide, om hun overhovedet har lyst til at tale om sin graviditet.

Så må 'maveføleriet' være noget, man herefter sporer sig ind på, hvis det endelig skal være.

Og så skal gravide heller ikke være bange for at markere en grænse. Det kan man sagtens gøre, uden at nogen taber ansigt, påpeger Therese Søegaard.

- Den gravide kvinde skal bare sige venligt fra, hvis hun helst vil være fri. På den måde kommer begge parter ud af det uden at synes, den anden var en idiot, siger hun.

Læs også