https://imgix.femina.dk/media/article/barbere.jpg
Gravid

Derfor bør du ikke fjerne håret ‘dernede’ før fødslen

8. februar 2017
af Anne Romanelli
Håret omkring kvindens kønsdele kan beskytte mod infektioner, som kan opstå efter et kejsersnit eller som følge af rifter efter vaginal fødsel. Derfor anbefaler eksperter, at du undgår at intimbarbere dig op til en måned før fødslen.

Mange kvinder sørger lige for at barbere benene ekstra godt op til en fødsel, så de ikke skal ligge og blotte deres behårede stænger foran hele fødestuen. Og nogle kvinder intimbarberer også deres kønsdele af samme årsag.

Men hvor man bare skal give den gas med barbergrejet på benene, bør man undgå det omkring kønsdelene.

Naturlig smertelindring under fødslen - 4 metoder

Behåringen i det område har nemlig en vigtig funktion, forklarer leder i den norske jordemorforeningen, Kirsten Jørgensen.

Hår beskytter mod bakterier

- Hår kan være en barriere og fungere som en beskyttelse mod bakterier, siger hun til kk.no.

Overlæge på 'Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus', Ferenc Macsali, supplerer:

- Det (barberingen, red.) er ikke noget vi anbefaler pga. infektionsfare med tanke på et kejsersnit, men også ved en vaginal fødsel, hvor der nogle gange kan komme en rift. Under en fødsel kan det som bekendt gå lidt hårdt for sig, og den beskyttende barriere er dermed desto vigtigere. Du fjerner en beskyttelse, og det kan give skader i vævet. Håret er der som en beskyttelse, siger han til kk.no.

Hvad så hvis kvinden skal sys?

Hvis der skulle blive behov for at sy kvinden efter fødslen, så skal der være ret meget hår, før det bliver et problem, understreger Kirsten Jørgensen.

Fødsel: Du kan forebygge bristning

- Og hvis det bliver et problem, at de noget, man løser på fødestuen. Jeg tror, det er vigtigt at bevare noget af det naturlige. Er der ikke noget hår, er det en indgangsport for bakterier, og der er jo en grund til, at vi har det. Men det vigtigste er jo, hvad kvinderne føler sig tilpasse med, og at der ikke er et pres på dem for, at de for eksempel skal barbere eller vokse sig før en fødsel, siger hun til kk.no.

Værd at gøre INDEN fødslen:

Læs også