Danske børn får ofte navne efter forældrenes idoler.
Gravid

Danske børn får navne efter forældrenes idoler

18. januar 2016
af Redaktionen
foto: Panthermedia
Det er ikke en tilfældighed, at navne som Messi og Ronaldo er særdeles populære valg, når danske forældre skal finde navne til deres børn. Vi opkalder nemlig ofte børnene efter vores idoler, forklarer navneforsker.

Danmarks Statistik har siden 1985 ført årlige opgørelser over, hvad landets forældre kalder deres nyfødte børn. Og mange af de mest populære navne i de pågældende år er netop populære, fordi de er inspirerede af kendisser, der er oppe i tiden.

Eksempelvis er der i de seneste år sket en eksplosion i popularitet, når det kommer til navne som Lionel, Messi, Cristiano og Ronaldo - som sjovt nok også er navnene på verdens to mest populære fodboldstjerner: Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. LÆS OGSÅ: Navne-guide: Find navnet til din baby

Navne vælges også ubevidst

Det er bestemt ikke en tilfældighed, forklarer navneforsker Birgit Eggert: - Man ser ofte en stigning i forekomsten af navnene på de tidspunkter, hvor stjernerne gør sig gældende, siger hun til metroXpress og tilføjer, at det ikke nødvendigvis betyder, at børn, der får disse navne, har fodboldtossede forældre: - Selv jeg har også hørt de her navne, selv om jeg aldrig ser fodbold, så det kan være en ubevidst brug af et navn, man har hørt en masse gange.

Argentinsk stjernenavn blev dansk mellemnavn

TV3 Sports fodboldkommentator Niels Christian Frederiksen er netop en af de forældre, der har opkaldt sin søn efter et af sine egne fodboldidoler. Hans søn hedder således Laurids Ubaldu Frederiksen: - Da jeg startede med at se fodbold ved VM i 1978, hed Argentinas målmand Ubaldu Fillol, og jeg var selv målmand og var helt vild med ham. Det gjorde et sindssygt indtryk på mig den måde, som Svend Gehrs (dansk kommentator, red.) udtalte det på: Uballldu Fillijol! Jeg tog altid navnet med mig. Med min første dreng, der turde jeg ikke køre den, men med den anden tænkte jeg ’nu prøver jeg alligevel’. Min kone var selvfølgelig tilbageholdende, men strategien var, at hvis jeg nu præsenterede det som mellemnavn, så… Og Laurids, det hed min kones morfar, og så var isen brudt. Nu er vi ret glad for det. Ubaldu… Det er der ikke rigtigt andre, der hedder, siger han. Dette pigenavn storhittede verden over i 2015 Disse børnenavne vil hitte i fremtiden 5 gode råd når du vælger børnenavne Dét siger dit barns navn - om dig!

Læs også