Gravid

Bange for at føde?

3. februar 2011
af Dorte Bruun Rasmussen
Foto: Colourbox
Her kan du få overblik over de medicinske muligheder, der er, når du gerne vil smertelindres under fødslen.

EPIDURALBLOKADEHvordan: Efter en lokalbedøvelse i ryggen får du ført et kateter ind i rygmarven, som sørger for, at du konstant får bedøvelsen tilført ved hjælp af en pumpe.Hvornår: I udvidelsesfasen.Fordele: Kan i sjældne tilfælde fjerne alle vesmerter, men som regel virker den "bare" effektivt smertenedsættende, så du ikke er så forpint og kan hvile dig lidt, så du sparer på kræfterne.Ulemper: Du bliver bundet til sengen og kan for eksempel ikke komme i badekar eller gå frit rundt. Bivirkninger: Feber, hovedpine og kløe på kroppen. Der er også en risiko for, at veerne bliver svækket, så du bliver nødt til at få vestimulerende medicin. Hos nogle fødende falder blodtrykket, så de skal have et saltvandsdrop eller medicin.

LATTERGASHvordan: Via en maske får du ilt og kvælstof.Hvornår: I udvidelsesfasen.Fordele: Akut virkning, der tager toppen af smerterne. Du kan selv styre masken, og lattergassen påvirker ikke barnet.Ulemper: Masken kan give en fornemmelse af klaustrofobi, og lattergassen gør nogle fødende ubehageligt omtågede.Bivirkninger: kvalme.

PUDENDUSBLOKADEHvordan: Indsprøjtning af lokalbedøvelse cirka 10 centimeter oppe på begge sider af skedevæggen.Hvornår: Når du har haft de første presseveer.Fordele: Området omkring skedeåbningen bliver følelsesløst i et par timer. Lindrer smerterne i presseperioden, og hvis du skal sys bagefter.Ulemper: Kan hindre dig i at mærke presseveerne, og nogle bliver slappe i benene, så de ikke så godt kan støtte på dem i presseperioden.Bivirkninger: ingen.

MORFIN/ETHIDINHvordan: Bedøvelsen sprøjtes ind i lår eller ende.Hvornår: Indtil fire timer før fødslen af barnet.Fordele: Tager toppen af smerterne og kan gøre dig mindre anspændt, så veerne bedre kan arbejde.Ulemper: Hvis du får bedøvelsen for tæt på fødslen af barnet, kan det blive påvirket og sløvt, og amningen kan være svær at få i gang.Bivirkninger: Kvalme og kløe.

Læs også:Hvad er en ve?Alternativ smertelindringAlt det du skal vide om at sprækkeKvinder ønsker kejsersnit