Gravid

Babyboom i Danmark til sommer

1. juni 2016
af Anne Romanelli
Fødeafdelinger landet over gør sig klar til usædvanligt mange fødsler denne sommer.

Normalt er denne årstid højsæson for fødsler i Danmark. Men i år ser antallet af sommerfødsler ud til at stige endnu mere.

Der fødes flest børn i DENNE måned

En undersøgelse foretaget af Politiken viser således, at der i juni, juli og august vil blive født over 1200 flere børn end i de samme måneder sidste år.

Hvad er en gennemsnitsfødsel?

Det giver over 16.200 sommerbabyer i 2016, og hvis udviklingen fortsætter året ud, hvad meget tyder på, rammer vi over 60.000 fødsler for første gang i flere år.

Så sent som i 2013 var Danmark med 55.873 nyfødte ellers nede på det laveste fødselstal siden 1987.

Så gamle var førstegangsfødende i 2015

Aldrig oplevet noget lignende

Politiken har indhentet oplysninger om terminsdatoer fra alle landets 21 fødeafdelinger, og en af de fødeafdelinger, hvor der ventes en særlig stor stigning, er Herning/Holstebro.

Terminsberegner - hvornår har jeg termin?

Her forventer man 14 procent flere babyer i sommermånederne i forhold til sidste år – og alene i august hele 25 procent flere.

- Jeg har aldrig oplevet et lignende boom i min tid som jordemoder. Normalt er der flere fødsler om sommeren end om vinteren, men en så stor stigning er helt vildt, siger chefjordemor Ann Fogsgaard, der har været jordemoder i 33 år. 

19-årig føder verdens tungeste pige

Ifølge Danmarks Statistik blev der i årets første kvartal født knap 1000 flere babyer end i samme kvartal sidste år. 

Seniorforsker Mogens Christoffersen fra 'Det Nationale Forskningscenter for Velfærd' giver følgende forklaring på stigningen i antallet af fødsler:

Sommerbørn og vinterbørn er forskellige

- Flere har været usikre på økonomien eller været arbejdsløse de seneste år, så de har tøvet lidt og udskudt børn. Men efter bedring i de økonomiske konjunkturer, tør de begive sig ud i det nu. Derfor kan fødselstallet sagtens stige endnu mere fremadrettet, fordi folk er ved at indhente, siger han.

Læs også:

Fødselsmåneden kan påvirke dit barns helbred

Fødselsdatoen kan påvirke dit barns personlighed

Gravid uge for uge - så stor er din baby: