baby spiser mad
Gravid

Baby-Led Weaning: Fordele og ulemper

af Anne Romanelli 1. april 2019
BLW-metoden (der er en særlig måde at lære sin baby at spise fast føde) er en voksende trend i flere lande, heriblandt Danmark.

BLW er en forkortelse for Baby-Led Weaning - på dansk 'babystyret madtilvænning'. Det er en metode, der er tiltænkt perioden, hvor baby skal lære at spise fast føde, og den handler om så vidt muligt at lade baby selv styre overgangen.

BLW-metoden er udviklet af den engelske sundhedsplejerske Gill Rapley og tillader baby at spise helt almindelig mad ved siden bryst- eller flaskemælk, fra barnet er omkring seks måneder. Maden skal være den samme, som resten af familien får - skåret ud i en størrelse og form, så barnet selv kan samle den op.

 

BLW-metoden har tre vigtige regler:

1. Dit barn skal kunne sidde selv.2. Dit barn skal selv kunne samle maden op fra tallerkenen/bordet og føre det i munden3. Dit barn bestemmer selv, hvad og hvor meget af det tilbudte, han/hun vil spise.

LÆS MERE OM BLW-METODEN HER >>

Tanken er, at baby via BLW-metoden vil få et mere afslappet forhold til mad og dermed også større madglæde, hvis han/hun selv får lov til at udforske maden.

Eksperter: Følg ikke BLW-metoden slavisk

De norske ernæringseksperter Vibeke Landaas og Ingrid B. Helland mener dog ikke, man skal følge BLW-metoden slavisk.

- Der er flere bekymringer i det. Omkring 6-månedersalderen har børn et meget lille jernlager i kroppen, og de er meget afhængige af jern. I den mad, de selv kan finde ud af putte i munden, er der meget lidt jern. Det bliver let bare smagning, og det er ikke tilstrækkeligt i den alder, siger Ingrid B. Helland til norsk TV 2.

Desuden er der aspektet omkring risiko for kvælning pga. for store madstykker:

- Hvis barnet får bidder, som det ikke kan magte, så kan det sætte sig fast i halsen. Det er livsfarligt, og hvis barnet for ofte tager for store bidder, så kan det udløse brækreflekser, som heller ikke fremmer, at barnet spiser, advarer Ingrid B. Helland.

Også positive aspekter ved BLW

Der er dog også positive aspekter ved BLW, understreger ernæringseksperterne. Så længe forældrene sørger for, at baby får tilstrækkelig ernæring, og er opmærksomme på barnet, mens det spiser, så er det udelukkende en god ting at lade baby udforske maden på egen hånd.

- Det er vigtigt, at børnene deltager i familiens måltider – at de får lov til at sidde sammen med familien ved bordet og smage og kigge på den mad, familien spiser, siger Ingrid B. Helland.

Kilde: tv2.dk

Læs også:

Sundhedsstyrelsens 5 nye anbefalinger om mad til spædbørn og småbørn

FAQ om skemad

Sådan hjælper du dit barn med at sidde selv

Førstehjælp hvis dit barn har noget galt i halsen

Forebyg kræsenhed hos dit barn