https://imgix.femina.dk/media/aa1a6a9f84a84051b851a427468e6aab.jpg
Gravid

Amning gavner det ene køn mere end det andet

27. juli 2015
af Anne Bredahl, jp.dk
Foto: All Over Press
Det ene køn klarer sig bedre i skolen, hvis det bliver ammet, men om det udelukkende er brystmælkens skyld, vides ikke.

Kun det ene køn klarer sig bedre i skolen, hvis det bliver ammet.

Drenge, der bliver ammet, klarer sig bedre i skolen end drenge, der har fået modermælkserstatning. Til gengæld er der ingen forskel på piger, der er blevet ammet og har fået modermælkserstatning.

Den overraskende kønsforskel er et forskerhold fra Telethon Institute for Child Health Research i Australien nået frem til efter at have forsket i amning.

Overraskende kønsforskel

- Vi ved, at brystmælk indeholder de optimale næringsstoffer til udviklingen af hjernen og centralnervesystemet. Men kønsforskellen i forbindelse med amning var overraskende, siger leder af forskerholdet Wendy Oddy til New Scientist.

Undersøgelsen viser, at drenge, der hovedsageligt havde fået brystmælk i mindst seks måneder, klarede sig 9 pct. bedre i matematik- og skriveprøver, 7 pct. bedre i stavning og 6 pct. bedre i læsning i forhold til drenge, som havde fået modermælkserstatning eller var blevet ammet i kortere perioder.

Men hos piger var der altså ingen større forskel i resultaterne, oplyser New Scientist.

Mangler østrogen

Wendy Oddy mener, at det handler om, at drenge er mere følsomme overfor stress og modgang i løbet af de kritiske perioder af hjernens udvikling. Og hun har en ide om, at drengene mangler det østrogen-niveau, som beskytter piger i løbet af barndommen. Den østrogen kan drengene måske få ind med brystmælken ved amning.

Blandt forskere er der tvivl om, hvad det egentlig er ved amning, der giver fordelene. Handler det om selve mælken, eller spiller omsorgen ved amning i den tætte kontakt mellem mor og barn også ind?

Wendy Oddy og hendes forskerhold medregnede faktorer som økonomisk status, moderens uddannelse og tidlig kognitiv stimulering af barnet. Men de tog ikke højde for forældrenes intelligens og faktorer, der kan påvirke amningens varighed som for eksempel barselsorlov. Det oplyser ABC News.

Kræver mere end et værktøj

- Selvom amning kan være en vigtig del af det værktøj, du bruger til at sikre dig, at dit barn er så sundt som muligt, er der mange andre ting i den værktøjskasse, der kan bruges til det formål, siger dr. Rahil Briggs, assisterende professor i pædiatri ved Albert Einstein College of Medicine.

Læs også