Gravid

7 ting små børn ikke bør spise

af Anne Romanelli 9. februar 2016
Det er vigtigt at få en varieret kost i alle aldre, men der er visse madvarer, som man bør begrænse eller helt undgå at servere, når det gælder små børn. Se 7 af disse madvarer her.

Som forælder kan det være svært at holde styr på, hvad man må og ikke må servere for børnene, når de er helt små.

Når barnet først begynder på skemad, kan det spise næsten alt det, som den øvrige familie spiser - når bare maden er i den rette konsistens, så den kan synkes og siden tygges, uden at maden sidder fast i halsen.

Læs også: Skemad - hvornår og hvordan?

Men der er alligevel nogle madvarer, som man bør holde igen med, indtil barnet når en vis alder. Samvirke.dk har listet en række helt almindelige madvarer, som man lige skal være ekstra opmærksom på som småbørnsforælder. 

Se listen her:

Honning

Undgå at give honning til børn under 1 år, da bakteriesporer fra honningen danner et giftstof i barnets fordøjelseskanal, som kan give sygdommen spædbarnsbotulisme – en alvorlig forgiftning.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Rosiner

Børn under 3 år bør ikke spise mere end 50 gram rosiner om ugen. Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe og kan være kræftfremkaldende. Større og mere modstandsdygtige børn kan godt spise flere rosiner.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Kerner

Små børn har ikke glæde af hele kerner. Hvis barnet ikke tygger kernerne godt nok, kan de komme hele ud i den anden ende, og får de for mange kerner, kan det give løs afføring. Hørfrø og solsikkekerner har desuden et højt indhold af cadmium, som på sigt kan skade nyrerne i for store mængder. Der er ikke cadmium og hørfrøolie og solsikkeolie.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Rå gulerødder

Det kan være svært for børn under 3 år at tygge rå gulerødder og andre hårde grøntsager ordentligt, så disse grøntsager kan risikere at sætte sig fast i halsen. Sørg derfor for at tilberede eller rive dem, hvis de serveres til børn under 3 år.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Nødder

Ligesom tilfældet er med de rå gulerødder, må hele nødder heller ikke gives til børn under 3 år, da de kan sætte sig fast i halsen. Hvis nødderne er blendede eller finthakkede, må børn dog gerne spise dem.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Popcorn

Også popcorn kan let sætte sig fast i halsen, så undgå at give popcorn til børn under 3 år. Det samme er tilfældet med de meget 'popcorn-lignende' riskiks.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen

Grøntsager med højt nitratindhold 

Nogle grøntsager som spinat, fennikel, rødbede og selleri har et højt indhold af nitrat og anbefales først til børn over 6 måneder. Nitrat er ikke farligt, men i kroppen omdannes det let til nitrit, som i store mængder kan give opkastning og blåfarvning af huden.

Kilde: Samvirke/Sundhedsstyrelsen/Fødevarestyrelsen