
10 ting du SKAL vide om træning i graviditeten
19. maj 2016Som gravid er det en god idé at holde sig i god form. Dels for at undgå alt for stor vægtstigning, som er usund for både dig og barnet, og dels for at forberede kroppen til fødslen.
I bogen ’Kost og graviditet’ giver læge Jerk W. Langer følgende råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du træner som gravid:
1) Træn kun, når du føler dig godt tilpas og ikke er meget sulten. Og stop straks træningen, hvis du begynder at føle dig utilpas, der løber fostervand eller blod ud, du mærker plukveer, får kvalme, bliver svimmel, får væskeansamlinger eller har ondt i mave, underliv, ryg eller hoved.
2) Begynd med 5 minutters opvarmning og afslut med 5 minutters afjogging.
3) Varier træningen og skift mellem forskellige elementer.
Gravid? Sådan skal din vægt være >>
4) Knib bækkenbundsmusklerne godt sammen under styrketræning for ikke at overbelaste bækkenbunden. Undgå også øvelser, som øger presset på bækkenbunden - f.eks. fritstående øvelser, hvor håndvægtene løftes over hovedet.
5) Pas på med tunge løft, og vær forsigtig med rykkende, bumpende og meget hoppende bevægelser.
Her kan du se, hvor meget du må løfte som gravid >>
6) Vær varsom med at træne i liggende stilling i 2. og 3. trimester, da barnet kan afklemme de store blodkar bagtil i kroppen.
7) Benyt sports-bh samt ordentlige sko med effektiv støtte og stødabsorption.
8) Træn ikke dig selv udmattet og i bund. Slet ikke i sidste del af graviditeten. Du kan sagtens få sved på panden, men det frarådes at træne ved høj intensitet.
Her kan du se, hvilken sport der er god (og mindre god) i graviditeten >>
9) Drik godt med vand under og efter træningen for at undgå væskemangel og overophedning.
10) Spis efter træningen, både kulhydrater og protein. Så restituerer du hurigere.
Utrolige fotos: Højgravid dyrker akroyoga: