https://imgix.femina.dk/media/article/refleks_1.jpg
Familieliv

Vintertid om hjørnet – gratis reflekser deles ud!

20. oktober 2016
af Anne Romanelli
Natten til den 30. oktober omstiller vi urene til vintertid. Det betyder, at synlighed i trafikken igen er ekstra vigtigt. Desværre glemmer danskerne reflekserne eller misforstår den vigtige effekt. Få gode råd om reflekser her - og læs mere om Årets Refleksdag den 27. oktober, hvor der deles gratis reflekser ud i hele landet.

Efter en lang og lys sommer er de mørke morgener og eftermiddage atter tilbage. Det betyder, at vi igen skal have lys på cyklen og reflekser på tøjet. Desværre er det kun 43 procent af danskerne, der husker reflekserne.

Dine børns reflekser kan blive for gamle

Det viser en ny undersøgelse fra Børneulykkesfonden og Codan. Undersøgelsen peger på glemsomhed og misforståelser som årsag til, at reflekserne ikke bliver brugt. Over halvdelen af danskerne svarer nemlig, at de enten glemmer reflekserne eller ikke synes, at reflekserne øger trafiksikkerheden tilstrækkeligt.

Gratis reflekser deles ud

Men det kan ende med at blive en alvorlig misforståelse eller forglemmelse.

- Ofte bliver reflekserne liggende derhjemme, fordi vi ikke tror, at de hjælper os særligt i trafikken, eller fordi vi glemmer dem i farten. Det vil Codan og Børneulykkesfonden gerne gøre op med. For rent faktisk reduceres risikoen for en ulykke i mørke med hele 85 procent, hvis vi bærer reflekser. Derfor deler vi igen i år over 70.000 reflekser ud til Årets Refleksdag, så vi kan fange interessen hos den del af danskerne, der lige skal mindes om, hvor vigtige reflekserne er særligt i vinterhalvåret, siger Camilla Amstrup, der er privatdirektør hos Codan.

Reflekser reducerer risiko for ulykker

Godt hver femte dansker tror, at man på en afstand over 30 meter stadig kan ses uden reflekser. Men rent faktisk er du kun synlig på 25-30 meters afstand, og en bilist med nærlys, der kører 50 km/t har kun to sekunder til at opdage dig i mørket og bremse op.

Hvis du derimod husker reflekserne og bærer dem synligt på tøjet, kan en bilist med nærlys få øje på dig med en afstand på helt op til 140 meter.

Sådan lærer du dit barn at blive sikker i trafikken

- Mange af ulykkerne i mørket går ud over cyklister og gående, fordi de bliver tæt på usynlige, når mørket er faldet på. Derfor er det vigtigt, at de bløde trafikanter gør sig synlige for de øvrige trafikanter, og her er reflekser i høj grad med til at skabe blikfang i mørket. Det gælder både på landet, hvor der kan være helt mørkt, og i byerne, hvor de bløde trafikanter let kan overses i den øvrige belysning fra gadelys, skilte, reklamer osv., siger Per Lundbæk, politikommissær i Færdselsafdelingen, Nordsjællands Politi.

Her finder du et bredt udvalg af selvklæbende reflekser til tøj, sko, barnevogne m.m. (NB: Gratis fragt!) >>

Forældre skal huske sig selv

De danske børn er allerbedst til at huske reflekserne. Undersøgelsen fra Børneulykkesfonden og Codan viser, at cirka 80 procent af de danske børn bærer reflekser. Forældrene er altså gode til at starte de rigtige refleksvaner hos børnene.

Til gengæld glemmer forældrene sig selv. Det er nemlig kun halvdelen af danskere mellem 35-49 år, der går med reflekser.

- Jeg kan sagtens nikke genkendende til det for mit eget vedkommende. Jeg har dog fundet en meget nem og fin løsning. Jeg har altid en refleks i hver frakkelomme, som er sat fast i lommen. Når det så bliver mørkt, og jeg færdes i trafikken, vipper jeg blot reflekserne ud af lommen. På den måde er reflekserne lige ved hånden, når jeg har brug for dem, forklarer Camilla Amstrup.

Sådan lærer du dit barn at cykle

Om Årets Refleksdag 2016

Årets Refleksdag er en tradition, der er startet af Børneulykkesfonden og Codan. Dagen falder hvert år den sidste torsdag, inden vi stiller urene om til vintertid i oktober måned.

Formålet med Årets Refleksdag er at sætte fokus på, hvordan reflekser giver bedre synlighed i trafikken i den mørke tid, så vi i sidste ende undgår ulykker.

Codan, Børneulykkesfonden og andre partnere på Årets Refleksdag uddeler mere end 80.000 reflekser designet af bObles i hele Danmark. Desuden bliver der afholdt et stort refleksløb i Gentofte samt mere end 20 mindre refleksløb rundt omkring i landet, og der vil blive uddannet omkring 800 refleksbetjente i landets børnehaver og institutioner, som skal lære de allermindste om sikkerhed og synlighed.

Læs mere på www.refleksdag.dk.

5 gode råd om reflekser

Reflekser reducerer ulykker i mørket med 85 procent. Med disse gode råd fra refleksdag.dk er du sikker på at bruge din refleks bedst muligt:

1) Refleksen skal hænge i en snor, så den bevæger sig, når du færdes i trafikken.

2) Refleksen bør sidde lavt, så billygterne rammer den.

3) Sæt en refleks foran og bagpå dit overtøj.

4) Sørg for både at have en refleks på overtøjet og på rygsækken/skoletasken.

5) Skift refleksen jævnligt - effekten kan aftage, og reflekser, der sidder fast på tøjet, slides i vask (en rrefleks i god kvalitet kan holde til ca. 30 vaske).

Læs også