https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/2015/februar/sos612.jpg
Familieliv

Veronica ofrer alt for andres fravalgte børn

4. marts 2015
af Anne Romanelli
Foto: SOS Børnebyerne
Man kan ikke undgå at blive imponeret. Veronica Kipyego har valgt de børn til, som andre har valgt fra. Børn som har oplevet forfærdelige ting. Samtidig har hun sat sit eget liv på standby. Et offer? Måske – hun kalder det selv 'nobelt'.

Mest læste artikler på MAMA.dk

Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravid

De syv største synder i børneopdragelsen

Få baby til at sove på 15 minutter

Hendes børn har været udsat for overgreb. Set deres mor blive myrdet. Eller oplevet det ultimative svigt - at blive forladt af deres forældre.

Veronica Kipyego er SOS-mor i SOS-børnebyen Buruburu i Nairobi, Kenya. Og hun er der altid for sine børn. Klar til at støtte, give kærlighed og forvandle dem til børn igen, når livet kræver for meget.

Den 43-årige ildsjæl har tidligere arbejdet på et børnehjem. Hun blev interesseret i uddannelsen som SOS-mor, da hun så en annonce, som fortalte om jobbet. Efter et besøg i en børneby var hun ikke i tvivl - og heldigvis slap hun igennem nåleøjet.

Stærkt knyttet til sine børn

I november besøgte hun Danmark for at deltage i SOS Børnebyernes årlige frivilligseminar, hvor hun holdt et oplæg om livet som SOS-mor og fik mulighed for at møde de frivillige, som hvert år er med til at samle ind til SOS Børnebyernes arbejde.

Men hvis det stod til hendes yngste søn på fem år, der blev forladt af sine forældre som spæd og kom til børnebyen bare tre måneder gammel, var hun ikke kommet af sted. I tre nætter insisterede han på at sove hos hende, fordi han var bange for, at hun ikke kom tilbage.

Veronica Kipyego møder H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er protektor for SOS Børnebyerne, til organisationens årlige frivilligseminar.

Det gør ondt at være mor

- Du har at gøre med børn, som har haft nogle meget hårde og voldsomme oplevelser, så under uddannelsen kan du ikke undgå at tænke: 'Vil jeg være i stand til at tage mig af disse børn? Hjælpe et barn, der er blevet udsat for overgreb? Og det er hårdt at komme igennem', siger Veronica.

SOS Børnebyerne

SOS Børnebyerne arbejder i 134 lande og har mere end 60 års erfaring i familiebaseret hjælp til forældreløse børn

Flere end 5.000 kvinder verden over har i dag viet deres tilværelse til at være SOS-mor og hjælpe forældreløse børn.

82.000 børn får takket være kvindernes indsats en mor og et hjem i en af SOS Børnebyernes 555 børnebyer rundt om i verden.

På verdensplan lever stadig 24. mio. børn uden forældreomsorg.

I otte år har hun arbejdet som SOS-mor, og heldigvis er det gået lettere, end hun turde håbe på. Men på trods af hendes erfaring, så fylder børnenes problemer og personlige kampe stadig alt i hende.

- Du har set dem vokse op - du er en del af det. Så hvis der er noget, der forhindrer børnene i at lykkes i livet, så gør det ondt på dig. Mit største problem lige nu er at skulle fortælle mit yngste barn, at han ikke er mit biologiske barn. Det er et mareridt for mig, for han har kun kendt mig, siger hun.

Vender problemer med andre SOS-mødre

Når man er mor til børn med så barske baggrunde, så kan det ikke undgås, at tankerne indimellem hober sig op. Er problemerne store, så bliver de vendt til det månedlige møde for børnebyens mødre, som Veronica leder, og ellers gælder det om at huske at tage en pause.

- Nogle gange har du behov for at glemme bekymringerne bare et øjeblik. Så sover du, læser en bog eller dyrker motion, så du kan svede det hele ud. Men det kan være svært at få tid til den slags, fortæller Veronica.

Nogle dage kan hun nå at koble af en time eller to, men ellers sker det udelukkende, når hun efter en måneds arbejde har fire dages fri.

Ikke plads til en mand

Den sparsomme fritid er også medvirkende til, at Veronica har fravalgt at have en mand. Men det er ikke udelukkende tiden, der er skyld i, at Veronica har fravalgt kærligheden uden for børnebyen. Hun er ganske enkelt bange for ikke at prioritere børnene højt nok.

- Han kan jo også blive syg - og hvem vil du så tage dig af? Børnene eller din mand? Personligt har jeg ikke lyst til at få en kæreste nu. Måske senere, men når børnene er så små, er du nødt til at kunne koncentrere dig hundrede procent om dem, siger Veronica.

Nu er der især et spørgsmål, der presser sig på: Er det ikke et meget stort offer for et 'job'?

- Jo, det er et usædvanligt stort offer, men det er heller ikke et almindeligt job. Børnene ved ikke, at du er ansat - du er deres mor og ikke andet. Det er en dedikation, det er et offer - og vi elsker det. Vi rører ved livet, og det er meget stort. Når mit liv engang er slut, så ved jeg, at jeg har gjort noget...noget nobelt, slutter Veronica.

DU kan også hjælpe udsatte børn

Har du også lyst til at hjælpe forældreløse børn? Som SOS-fadder kan du give nogle af verdens mest udsatte børn en mor, en familie, et hjem og en tryg barndom i en SOS-børneby. Læs mere her

På mors dag samler SOS Børnebyerne ind, så flere udsatte og forældreløse børn kan få en mor som Veronica. Indsamlere kan selv vælge rute via nettet og får indsamlingsbøtten tilsendt direkte til døren. Du tilmelde dig som indsamler her www.sosindsamling.dk

Læs også:
Efter 13 års kamp - fik barn med venindes hjælp
Zenia mistede sin datter under fødslen - nu er hun gravid igen
At miste sit barn - og selv leve videre

Læs også