https://imgix.femina.dk/media/article/madpakke.jpg
Familieliv

Undgå kemi i dit barns madpakke - 6 tips

18. maj 2016
af Anne Romanelli
Når du køber madkasser og drikkedunke til dine børn, er det værd at sikre sig, at du ikke også får hormonforstyrrende stoffer som ftalater, PVC og bisphenol A med i købet.

Her er 6 gode råd til, hvordan du undgår problematiske stoffer i dit barns madpakke:

• Brug kun madkasser, der er beregnet til madvarer.

Det er som regel ikke et problem, da en madkasse i sin udformning og mærkning vil signalere, at den er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer. Ofte vil der også være et ’glas og gaffel’-symbol trykt i bunden af madkassen. Men nogen bruger måske en beholder eller anden plastemballage, som ikke er beregnet til at opbevare fødevarer.

https://imgix.femina.dk/bog_5.jpg

• Vælg glas frem for plast, når dette er muligt.

Glas afgiver generelt færre stoffer end plast. Vær dog opmærksom på, at låget på glasset kan indeholde problematiske stoffer som ftalater, bisphenol A og melamin.

• Vælger du madkasser eller drikkedunke af plast...

... så gå efter plasttyperne polyethylen (PE) eller polypropylen (PP). PE og PP er fri for ftalater, bisphenol A polyflourerede stoffer eller andet, der anses for problematisk kemi. Undgå madkasser og drikkedunke af polycarbonat og PVC. Polycarbonat sælges ikke længere til børn under 3 år, hvis det er beregnet til fødevarer. PVC kan belaste miljøet og kan indeholde ftalater.

https://imgix.femina.dk/madkasse_3.jpg

• Sørg også for, at den indpakning eller emballage, du bruger, er beregnet til mad.

Kig også her efter et ’glas og gaffel’-symbol, eller se, om produktet er forsynet med betegnelsen ’Til levnedsmidler’.

• Brug helst Svanemærket madpapir.

Så er du sikker på, at det ikke indeholder hormonforstyrrende flourstoffer, og Svanemærket stiller skrappere krav til miljø og sundhed, end lovgivningen gør. Stanniol er derimod miljøbelastende, og hvis du pakker sure og salte madvarer ind i stanniol, kan de opløse aluminiummet.

https://imgix.femina.dk/drikkedunk.jpg

• Hvis du vil bruge plastfilm til madpakken...

... er det faktisk også ok. Der er ikke længere blødgørere og andet slemt i plastfilm, viser undersøgelser. Og i dag laves plastfilm af miljø- og sundhedsvenligt materiale. Men Svanemærket madpapir er bedre, da det holder meget bedre på maden, uden at papiret bliver vådt og slasket.

Kilder: Informationscenter for Miljø & Sundhed, plast.dk, b.dk og Politiken

Læs også:

Så lidt kødpålæg må dit barn spise om dagen

12 sjove (og nemme) madanretninger - som dit barn vil elske!:

Læs også