https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/favoritvoxpopprim.jpg
Familieliv

Tre mødre bryder tabuet

20. januar 2014
af Maria Præst
foto: Pantherstock
Sygdom, aldersforskelle og et mere roligt sind er nogle af årsagerne til, at de tre mødre, vi har talt med, har et favoritbarn. Men de prøver at undgå at gøre forskel på deres børn.

"Jeg har et særligt bånd til min datter"

Hver tredje har et favoritbarn

En engelsk undersøgelse blandt 2.212 forældre viser, at 34 procent af mødrene og 28 procent af fædrene i smug har en favorit blandt deres egne børn. Det samme gælder i Danmark, hvor en undersøgelse fra YouGov viser, at 27 procent af de adspurgte oplever, at de i nogen grad har mere til fælles med det ene barn end det andet, mens 11 procent oplever det i høj grad.

Kilder: Parentdish.com 2013 og YouGov 2013

Min ældste datter har været meget syg med kolik og kighoste, og det har knyttet os tættere sammen. Jeg føler, at hun har været mere skrøbelig, så hun skulle passes mere på. Man kan sige, at hun er et ømt punkt for mig. Jeg har sværere ved at sætte grænser for hende, og hun får lov til lidt mere end de andre. Det har været svært for mig at have de her følelser, men det har hjulpet at affinde mig med det. Det er jo ikke noget, man snakker om. Det er jo ulovligt på en eller anden måde at have flere følelser for ét barn frem for de andre.

Jannie, mor til fire børn på et, to, fem og seks år

Læs her, hvordan du tackler følelserne, hvis du har et favoritbarn

"Jeg elsker begge mine drenge forskelligt"

Der er kæmpe stor forskel på de drenge, jeg har, så jeg elsker dem også forskelligt. Den ældste er hyper og har meget temperament. Han er meget udadvendt og vader bare ind i folk med træsko på. Den yngste er mere rolig af sind og knap så utilregnelig. Til gengæld er han vildt genert. Jeg har faktisk en veninde, der har spurgt mig: 'Kan du egentlig bedst lide din yngste?' Fordi han er så rolig og hører mere efter. Men jeg elsker dem begge to ubetinget højt, de har bare hver deres forcer og svagheder, og jeg har skullet give dem forskellig opmærksomhed for at hjælpe dem på de områder, hvor de har haft det svært.

Sissel, mor til to drenge på tre og fem år

Der er forskel på søskende - læs mere her

"Jeg får dårlig samvittighed, når jeg er mest optaget af den ene"

Jeg føler, at jeg elsker dem lige meget, men jeg kan godt have dage, hvor det svinger, hvem jeg er mest optaget af. Og så får jeg vildt dårlig samvittighed bagefter. Den store på fem taler jo meget og kræver min opmærksomhed, og så kan jeg godt føle, at jeg ikke har tid til at se, hvordan den lille ligger og pludrer til mig. Omvendt har min søn altid været min eneste ene, og nu synes jeg også, at min datter er vildt dejlig, og så kan jeg se i hans øjne, at han tænker 'Elsker hun stadig mig?' Men måske lægger jeg bare for meget i det, fordi jeg ikke vil have, at han skal føle sig svigtet. Jeg prøver at lægge min primære opmærksomhed på ham, fordi jeg tænker, han har mest brug for det lige nu, og så giver jeg hende noget ekstra, når vi er alene.

Maria, mor til pige, tre mdr. og dreng, fem år

Læs også: Sådan giver du dit barn en god barndom

Læs også