https://imgix.femina.dk/media/c8f6eb2bb85e49d6bf776fbb7d6908e7.jpg
Familieliv

Styrk dit barns selvværd

22. september 2010
af Cammilla Rysgaard
Børn med et godt selvværd har nemmere ved at håndtere konflikter og modstand - og nemmere ved at føle glæde.

1. VIS DIN KÆRLIGHED
Giv dine børn knus og kys hver dag og fortæl, at du elsker dem. Det gælder ikke mindst, når de har "trådt ved siden af", der har de brug for at føle, at de er elsket alligevel. Vær nærværende og engageret i dit barns aktiviteter. Det er kvaliteten og ikke kvantiteten der tæller, så selv 15 minutters kvalitetstid på travle dage vil gøre underværker.

Du kan være nærværende ved at lytte og spørge ind til dit barn (brug dit kropssprog aktivt med øjenkontakt og begejstring). Leg med noget dit barn kan lide, læs en bog eller gå en tur ned og fodre ænder.

2. LÆR DIT BARN AT HAVE ET POSITIVT LIVSSYN
Lær dit barn at holde et positivt fokus og en positiv indre dialog. Det er afgørende for, hvordan de føler og opfører sig. Du kan hjælpe dem ved at fremhæve det positive i situationer, f.eks.: "Det gør ikke noget, at du spildte på din bluse, jeg kan bare hente en ren til dig" eller "Det er ok, at jeres hold ikke vandt i dag, I gjorde jeres bedste og I havde det sjovt sammen. Man kan ikke vinde hver gang".

3. BRUG BESKRIVENDE ROS
Børn trives, når de bliver set og hørt. Når dit barn gør noget godt, så fortæl dem det. Brug "beskrivende" ros som f.eks.: "Sikke en flot tegning, den er jeg glad for. Du har brugt mange farver, har det været sjovt at tegne den?" i stedet for blot at sige "Din tegning er flot, hvor er du dygtig". På den måde holder du dit barns værd uafhængigt af ydeevne.

Brug også ros til at påpege et positivt karaktertræk, f.eks.: "Du er meget omsorgsfuld overfor din kanin" eller for god opførsel: "Jeg er glad for, at du accepterede mit nej til slik i supermarkedet".

4. SÆT PRIS PÅ DET UNIKKE
Undgå at sammenligne børn. Alle har deres unikke kvaliteter. Som forældre skal vi fejre det enkelte barns særlige personlighedstræk, talenter, evner og selv deres fejl. Lær børnene at fokusere på deres styrker, ved at påpege dem over for dem. Man kan ikke være god til alt.

5. SKAB ET TRYGT OG KÆRLIGT HJEM
Skab en tryg base, hvor der er faste og kærlige rammer. Brug faste metoder til at opdrage, f.eks. timeouts eller tab af privilegier og undgå råben eller endefuld. Undgå at personliggøre kritik. Hvis dit barn ikke rydder op på sit værelse, så sig "jeg vil gerne have, at du rydder op" i stedet for at sige "Du er et rodehoved". Her kan du f.eks. bruge tab af privilegier, som "der er ikke noget tv, før du har ryddet op".

6. INDFØR HUSLIGE OPGAVER
Giv dine børn nogle gøremål, der passer til deres alder (fodre hunden, bære ud af bordet, tage tøj ud af vaskemaskinen, osv.). Pas på med at presse børn til at mestre færdigheder, som er uden for deres alder og evner.

7. VÆR EN POSITIV ROLLEMODEL
Du kan ikke give dit barn højere selvværd end du selv har. Hvis du er for hård ved dig selv, vil dit barn til sidst spejle dig. Gør noget godt for dig selv regelmæssigt. Gå i front med en positiv indstilling til dig selv og andre.

Læs mere om selvværd på www.cammillarysgaard.dk

Læs også:
Husk at sige undskyld

Læs også