https://imgix.femina.dk/media/623599488f644d86a0639e8f592c0ece.jpg
Familieliv

Sådan tackler du mor- og farsyge

16. juli 2015
af Mathilde Rude. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Colourbox
Er dit barn morsygt eller farsygt? Her er 6 gode råd til, hvordan du kan skabe en bedre tilknytning til både mor og far.

Far- eller morsyge dækker over de perioder, hvor et barn konsekvent foretrækker mor eller far - til en grad, hvor det næsten udelukkende 'vil' denne ene forælder.

Giver man plads til det, vil barnet typisk knytte sig til begge forældre fra det er spædt. Når mor er på barsel og mest sammen med barnet, knytter barnet sig naturligt til hende, men er far nærværende, når han kommer hjem, og i den tid han er sammen med barnet, knytter barnet sig også til ham. Tilknytning handler ikke bare om timer, men om kvaliteten af tilknytning.

Men hvad gør man, hvis barnets mor- eller farsyge har taget overhånd? Psykolog Charlotte Clemmensen giver her 6 gode råd:

Sadan tackler du mor- eller farsyge

1) Accepter jeres barns følelser, og forhold dig til dem. Snak med jeres barn om, når det helst vil trøstes af sin far/mor, og bak det op med svar som: 'Jeg kan godt forstå, at du gerne vil trøstes af far/mor, men nu er det mor/far, der trøster'.

2) Gør jer klart, hvilke kampe I vil tage med jeres barn. Skal det være dig, der lægger, selv om barnet plager om sin anden forælder, eller skal du hellere lave noget andet med det.

3) Bak hinanden op som forældre. Tal med hinanden om, at du er ked af det, også hvis I ikke bor sammen. Bak op om de beslutninger, I har taget om barnet. Skiftes I til at lægge, kan I begge forklare barnet, at det er sådan, det er.

4) Tænker du på, hvad pædagogerne synes, så tal åbent med dem om det. Højst sandsynligt har de nogle gode ideer til, hvad I kan gøre, og måske også forslag til, hvordan det kan hjælpe jer.

5) Vær dig selv. Du behøver ikke at spille fodbold for at få din søns opmærksomhed, eller lege med dukker for at få din datters. Børn bliver glade, når de kan mærke, at deres forældre er glade. Man skaber mest nærvær med sine børn, når man laver noget, som alle synes er sjovt.

6) Giv dit barns far/mor plads til at komme til, og vær positiv overfor barnets glæde for sin far/mor. Det er fantastisk for et barn at have to engagerede forældre. Ikke mindst kan du selv få mere fritid.

Læs mere:
Når far er den bedste
Sådan giver du dit barn en god barndom

Læs også