Familieliv

Så meget får danske børn i lommepenge

Af Anne Romanelli 29. januar 2016
Foto: Panthermedia
Hvor mange børn i Danmark får lommepenge? Hvor meget får de i lommepenge? Og er det egentlig godt at give børn lommepenge? Få svarene her!

Danske børn får i gennemsnit 53 kr. i lommepenge om ugen. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen.

Her har man adspurgt i alt 721 forældre til børn under 18 år om deres lommepengevaner.

Inddelt i aldersgrupper stiger det gennemsnitlige ugentlige beløb som følgende, efterhånden som barnet vokser:

Under 7 år: 24 kr.7-8 år: 29 kr.9-10 år: 36 kr.11-12 år: 47 kr.13-14 år: 69 kr.15-16 år: 99 kr.17 år: 115 kr.

Læs også: SÅDAN får du dit barn til at rydde op på værelset

Mere end hvert tredje barn får ingen lommepenge

Tallene skal ses i lyset af, at 38 procent - altså mere end hver tredje - af de adspurgte forældre slet ikke giver deres børn lommepenge.

Inddelt i aldersgrupper er procentdelen af børn, der slet ikke får lommepenge, følgende:

Under 7 år: 58 %7-8 år: 42 %9-10 år: 12 %11-12 år: 13 %13-14 år: 20 %15-16 år: 23 %17 år: 19 %

Lommepenge er godt for dit barn

Lommepenge medvirker ellers til, at børn udvikler et sundt forhold til privatøkonomi, og derfor bør alle forældre - hvis muligt - give deres børn lommepenge, mener børnepsykolog Birgit Bruun.

- Vi skal lære vores børn, at ting koster penge, så de ikke ender i de der luksusfælder. Hvis man vil have noget, som man ikke lige har råd til, så må man spare op. Det udvikler børn en forståelse for ved at få lommepenge. De bliver både økonomisk bevidste og økonomisk ansvarlige, siger hun til Søndagsavisen.

Læs også: Derfor er pligter vigtige for dit barn

Giv ikke lommepenge for pligter

Birgit Bruun anbefaler, at man undgår at kæde lommepenge sammen med de huslige pligter.

- Når man er en del af en familie, har man nogle forskellige arbejdsopgaver, der skal udføres, for at hverdagen fungerer. Børn kan sagtens have gøremål i hjemmet, fra de er små, uden at få penge for det. Det gør, at de føler sig som en del af familien - at de bidrager til fællesskabet og ikke kan undværes. Blander man pligter og lommepenge sammen, kan barnet udvikle en forventning om, at det altid skal have noget for at hjælpe til, siger hun.

Der kan dog godt være nogle ekstra opgaver, der ikke er en del af de faste pligter, som barnet kan tjene lidt ekstra lommepenge på, siger børnepsykologen.

Læs også: Hvilke pligter skal udløse lommepenge?

Hvor mange lommepenge skal børn have?

Birgit Bruun vil ikke sætte noget fast beløb på, hvor mange lommepenge, man skal/bør give sit barn, da det kan variere efter alder og behov.Hun understreger dog, at det ikke behøver at være store summer, men foreslår samtidig, at det er nok til, at barnet kan prøve at spare lidt op.

Evt. kan man langsomt hæve beløbet med alderen og med tiden lade barnet betale for f.eks. sin egen telefonregning, så der gradvist sker en tilvænning til det ansvar, der følger med voksenlivet.

Uanset om man giver lommepenge eller ej, er det under alle omstændigheder godt at snakke med børnene om penge, fra de er helt små, lyder rådet fra Birgit Bruun.

Læs også: Sådan får du hjælpsomme børn

Pligter: Sådan motiverer du dit barn - uanset alder!:

Pligter: Sådan motiverer du dit barn

DÉT MOTIVERER DIT 1-3-ÅRIGE BARN: * At gøre nytte og føle sig betydningsfuld: ’Jeg har tabt mine briller ned bag sofaen. Du kan bedre kravle ind og få fat, end jeg kan. Vil du gøre det?’. * Fællesskab: ’Det er rigtig hyggeligt, hvis vi to kan stå og bage sammen. Du kan stå på trappestolen ved siden af mig. Så har du det lille forklæde på, og jeg har det store på, og så hjælper vi hinanden’. * Nysgerrighed og eksperimenter: ’Vil du hjælpe mig med at vaske op? Lad os se, hvad du kan finde nede i skummet! Vil du prøve at støvsuge med den lille smarte støvsuger?’. DÉT KAN BARNET EVT. HJÆLPE MED (UNDER OPSYN): * Dække bord og stille service ud igen, fiske ting frem under sofaen, putte tøj i vaskemaskinen, stille sko på plads, hælde mad op til husdyr, feje gulv med en lille kost osv. Vær tålmodig, fokusér på opgaven og ikke målet, og vær opmærksom på ikke at køre barnet træt. Kilde: ’Børn skal da arbejde’ af Karen Lumholt og Marie Kraul, Gyldendal.
DÉT MOTIVERER DIT 4-7-ÅRIGE BARN: * Indflydelse og betydning: ’Hvis du hjælper mig med at lave mad, kan du bestemme, hvad vi skal spise. Vil du smage sovsen? Så kan du fortælle mig, om der skal mere tomat i?’. * Nysgerrighed og eksperimenter: ’Du må gerne få lov til at prøve saftpresseren, så skal jeg vise, hvordan man gør’. * Følelsen af at stige i graderne: Det er ellers kun de store, som må koge vand, men hvis jeg står her ved siden af, tror jeg godt, at du kan. DÉT KAN BARNRET EVT. HJÆLPE MED: * Fylde og tømme opvaskemaskine, gå ud med skraldespanden, hænge vasketøj op, rede senge, rydde op på eget værelse, smøre madpakke sammen med mor eller far osv. Vær opmærksom på, at børn i denne alder tit tror, at de kan mere, end de kan – de skal vejledes tæt, men alligevel opleve at få ansvar. Husk også at sige tak for hjælp. Det styrker barnets følelse af, at det ikke er pjat der her, men en virkelig hjælp, de yder. Kilde: ’Børn skal da arbejde’ af Karen Lumholt og Marie Kraul, Gyldendal.
DÉT MOTIVERER DIT 8-12-ÅRIGE BARN: * At have medsvar: ’Vil du lige se, om der er nogen, der ikke har sat deres sko og tasker på plads og så kalde på dem og bede dem gøre det?’ * At stige i graderne: ’Vil du hjælpe lillesøster med at binde sine sko? Jeg tror, hun vil blive rigtig glad for din hjælp’. * At klare tingene selv og få anerkendelse for det: ’Hvor er det sejt, at du har lavet/vil lave kødsovsen helt selv’. DÉT KAN BARNET EVT. HJÆLPE MED:   * Sortere vasketøj og lægge tøj på plads, vaske gulv, rydde op i hjemmets forskellige rum, stå for lette indkøb (afhængigt af trafikforhold), tilberede visse madvarer, holde orden i skoletasken osv. Vær opmærksom på, at børn i denne alder kan være distræte, og at piger kan være mere begejstrede for husligt arbejde end drenge. Vælg dine kampe med omhu og giv lidt længere snor, hvis der virkelig er behov for det. Kilde: ’Børn skal da arbejde’ af Karen Lumholt og Marie Kraul, Gyldendal.
DÉT MOTIVERER DIN TEENAGER: * Hvad kammeraterne synes: Det er ikke cool at gå med krøllet og ildelugtende tøj, så det kan være motivation til at få vasket sit (og resten af familiens) tøj. Det kan også være et godt scoretrick at være god i et køkken! * Belønninger: ’Du må gerne holde fest i weekenden, hvis du lige hjælper med opvasken’. DÉT KAN DIN TEENAGER EVT. HJÆLPE MED:  * I princippet stort set de samme opgaver som en voksen! Dog kan teenageren være overmodig, især når der er kammerater til stede, så hold et vågent øje, hvis der er f.eks. skarpe knive i sving. Vær opmærksom på, at teenageren generelt har mange lektier, fritidsaktiviteter osv., så det kan være svært at få plads til at deltage i familiens gøremål. Saml evt. de huslige pligter på bestemte dage, så han eller hun har fri de andre dage. Kilde: ’Børn skal da arbejde’ af Karen Lumholt og Marie Kraul, Gyldendal. Læs også: Skal børn have lommepenge?

Her kan du finde sjovt legetøj til dit barn - helt uden skadelige stoffer! >>

Fastelavn er mit navn...

Har I fundet fastelavnskostumet til d. 7. februar 2016? MAMA.dk har været på udkig, og fundet disse fine kostumer frem.

1. Drage, 259 kr., Køb kostumet her, 2. Hvid tiger, 259 kr., Køb kostumet her, 3. Tiger, 229 kr., Køb kostumet her

1. Pippi, 299 kr. Køb kostumet her, 2. Spiderman, 249 kr. Køb kostumet her, 3. Star Wars, 299 kr, Køb kostumet her

Her kan du finde flere kostumer:

Artiklen indeholder affiliatelinks