Børn på børneværelse
Familieliv

Sådan får du dit barn til at rydde op på værelset

9. september 2019
Udgivet første gang 2. december 2016. Af Katrine Werner/WizeMeUp.dk. Foto: Pantherstock
Det kan være rigtig svært at få sine børn til at rydde op på værelset. Her er 5 ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil have det til at lykkes

(Følgende indlæg er skrevet af familievejleder Katrine Werner, der står bag rådgivningssitet WizeMeUp.dk):

Det kan være rigtig svært at få sine børn til at rydde op på værelset. Her er 5 ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil have det til at lykkes.

1. Se på, hvad dit barn rent faktisk kan.

Børn er meget forskellige, og der kan være kæmpe forskel på, hvad børn rent faktisk kan overskue - både i forhold til deres alder, men også i forhold til hvordan de overskuer verden. Så vær realistisk.

2. Acceptér, at du i starten skal sige de samme ting mange gange.

Det er helt naturligt, at du skal sige de samme ting mange gange. Dit barn er som udgangspunkt ikke en kompetent oprydder. Du skal hjælpe og guide dit barn til at lære at rydde op.

3. Hjælp dit barn.

I starten skal du hjælpe dit barn med at rydde op. Senere kan du hjælpe dit barn til at overskue processen ved verbalt at guide til at tage en ting ad gangen. Til slut kan dit barn selv.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Derfor behøver du ikke rose dit barn for at hjælpe til derhjemme

4. Hjælp dit barn til at vide, hvor tingene skal være.

Hvis du forventer et opryddet værelse, og et barn der skal kunne lære at rydde op, må du sørge for at værelset er overskueligt. Det betyder, at hver ting har sin plads, og at der løbende bliver ryddet ud i de ting, dit barn ikke leger med. Hvis dit barn er mindre kan det fx. være en god ide at have kasser med et billede på, af hvad der skal være i den.

5. Øvelse gør mester

Så husk, at hvis du vil have det til at lykkes, må du virkelig beslutte dig for, at det er det du vil. Derfor må du holde fast i at lære dit barn at rydde op. Dit barn lærer ved gentagelser, ved at du er tydelig i din forventning, og ved at du formår at holde fast.

Ansvaret er dit.

Held og lykke med det!

Sådan motiverer du dit barn - uanset alder!:

Læs også