Lena Jørgensen gravid
Familieliv

Regitze og hendes mor fik begge kejsersnit med 36 års mellemrum. Her er den væsentligste forskel

21. marts 2023
Af Sara Bjerregaard
Foto: Privat
Både Regitze Engelhardt og hendes mors kejsersnit var voldsomme. Alligevel har de to meget forskellige opfattelser af, om fødslen var traumatisk eller ej. Det snakker de om i podcasten "Syv lag senere".

Kvinder, der skal føde i dag, har nok svært ved at forestille sig en tid, hvor det ikke var muligt at google sig til "Hvordan får jeg min baby til at sove?" eller læse Instagram-opslag om andres fødselsberetninger.

Ikke desto mindre var det virkeligheden for Lena Jørgensen og Abelone Glahn, der fødte ved kejsersnit for henholdsvis 40 og 32 år siden.

I feminas kejsersnitpodcast "Syv lag senere" tegner de et billede af en tid, hvor man ikke kunne søge svar på internettet, og hvor det var helt almindeligt at blive på hospitalet syv dage efter fødslen.

I dette afsnit har vært Regitze Engelhardt inviteret sin mor, Lena Jørgensen, og Abelone Glahn ind til en snak om deres kejsersnit tilbage i 80'erne og 90'erne. Hun mener nemlig, det er vigtigt, at vi husker at lytte til de ældre generationers erfaringer med kejsersnit.

Ikke forberedt på kejsersnit

Vi spoler tiden tilbage til 1980'erne, hvor den dengang 24-årige Lena Jørgensen var gravid med Regitzes storesøster.

Lena Jørgensen i 1980. Gravid med sin ældste datter, Cecilie, i 9. måned.
Lena Jørgensen i 1980. Gravid med sin ældste datter, Cecilie, i 9. måned.
Foto: Privat

Hun var på ingen måde forberedt på, at hun skulle komme til at føde ved kejsersnit.

– Jeg var ikke på noget tidspunkt i tvivl om, at jeg selvfølgelig skulle føde vaginalt.

– Det har vi altid gjort i vores familie, og det der med at få et barn, jamen det er bare … ingenting nærmest, siger hun i podcasten "Syv lag senere".

Lena Jørgensen

64 år og arbejder som administrativ medarbejder.

Mor til 40-årige Cecilie og Regitze på 34 år. Cecilie blev født ved akut kejsersnit, da der ikke var nogen hjertelyd.

Regitze var planlagt til et kejsersnit, men meldte sin ankomst før tid og blev født vaginalt.

Men til et rutinetjek på hospitalet fik Lena Jørgensen sig noget af en overraskelse. Hun var nemlig gået i fødsel.

Selvom veerne tog til, kom der ikke noget barn. Og med god grund. Lenas bækken var nemlig for snævert til at kunne føde vaginalt.

Og herfra gik det stærkt. Da Lena blev kørt til akut kejsersnit, var der ingen hjertelyd.

– Det sidste, jeg husker, er, at jeg skreg. For de stak mig i maven med en kniv, inden jeg var bedøvet.

– Hun skulle ud her og nu, fortæller hun.

"Livet går videre"

Det lykkedes lægerne at genoplive datteren, som efterfølgende blev indlagt på neonatalafdelingen. Lena Jørgensen så hende først dagen efter.

Lena Jørgensen er i dag 64 år. 
Lena Jørgensen er i dag 64 år. 
Foto: Privat

På hospitalet gjorde personalet hende opmærksom på, at hun højst sandsynligt ville få en fødselsdepression, fordi forløbet havde været så "dramatisk".

Men den udeblev, og Lena Jørgensen har ikke set tilbage på forløbet som noget andet, end hvad hun oplevede det som: Nemlig dramatisk.

Lena Jørgensen med sin nyfødte datter Cecilie. 
Lena Jørgensen med sin nyfødte datter Cecilie. 
Foto: Privat

– Livet går videre, siger hun.

Gravid med tvillinger og svangerskabsforgiftning

Netop den tilgang genkender Abelone Glahn.

Hun var gravid med tvillinger i uge 36, da hun fik svangerskabsforgiftning. Og hun vidste, hvor fatalt den situation kunne ende.

Abelone Glahn er i dag 67 år. 
Abelone Glahn er i dag 67 år. 
Foto: Katrine Nadja Jørgensen

Hendes egen mormor døde nemlig i barselssengen efter en tvillingefødsel af blandt andet svangerskabsforgiftning.

– Hvis jeg insisterede på at føde vaginalt, så ville jeg ikke få lov til at presse.

– Mit blodtryk ville blive så højt, at det ville gå udover børnene og selvfølgelig også mig, fortæller hun.

Abelone Glahn

67 år og selvstændig kommunikationskonsulent.

Mor til Augusta på 34 år samt tvillingerne Albert og Valdemar på 32 år, som kom til verden ved planlagt kejsersnit i uge 37. Familien tæller i øvrigt tre børn mere.

For at redde både sit eget og tvillingernes liv valgte Abelone Glahn, at drengene skulle komme til verden ved planlagt kejsersnit.

Kombinationen af en tvillingefødsel og en mor med svangerskabsforgiftning anså lægerne som en risikofødsel, og derfor var operationsstuen fuld af læger og lægestuderende.

Operationsstuen var fuld af læger og lægestuderende under Abelones kejsersnit. 
Operationsstuen var fuld af læger og lægestuderende under Abelones kejsersnit. 
Foto: Privat

Alle havde travlt med at tage sig af de to nyfødte tvillingdrenge. Så travlt, at Abelone til hendes store frustration først fik drengene i favnen efter 1,5 time.

– Jeg måtte simpelthen til sidst ruske i en fra personalet og sige: "Sig mig, er de velskabte?", fortæller hun i podcasten.

Og det var de. Drengene "opførte" sig bare ikke helt efter planen. Og det mønster skulle vise sig at blive symptomatisk for de næste par måneder.

Lige efter kejsersnittet gik Abelones mælkeproduktion i stå, og derudover ville drengene ikke ville spise. Først da de blev overført til neonatalafdelingen, kom mælken i gang, men drengene ville fortsat ikke spise og måtte mades med sonde.

Tvillingerne i CPAP-behandling. 
Tvillingerne i CPAP-behandling. 
Foto: Jo Selsing

Efter tre uger blev de udskrevet, men i løbet af de første fire måneder af drengenes levetid blev Abelone flere gange genindlagt med tvillingerne på grund af RS-virus, dårlig vejrtrækning og brok.

Abelone Glahn ammer sine nyfødte tvillinger tilbage i 1991. Umiddelbart ser alt harmonisk ud, men virkeligheden var en anden. Mælken løb ikke til, og drengene ville ikke spise.
Abelone Glahn ammer sine nyfødte tvillinger tilbage i 1991. Umiddelbart ser alt harmonisk ud, men virkeligheden var en anden. Mælken løb ikke til, og drengene ville ikke spise.
Foto: Privat

To gange var Abelone og hendes mand tæt på at miste den ene af drengene, fordi han pludselig holdt op med at trække vejret.

Efterfølgende var parret i flere år i permanent alarmberedskab, fortæller Abelone Glahn.

Føler sig ikke traumatiserede

I et tidligere afsnit har vært Regitze Engelhardt fortalt om sit akutte kejsersnit, som var meget voldsomt. En oplevelse, hun kalder for "traumatisk" for hende.

Det stempel vil hverken Lena Jørgensen eller Abelone Glahn sætte på deres kejsersnit.

– Jeg har det svært ved, at jeg helst skal føle, det var traumatisk, siger Abelone Glahn.

– Det var en fødsel, der ikke gik som den normalt skulle. Børnene kom ud, og de lever, er store og sunde og raske, tilføjer hun.

De anerkender dog, at begge deres skæbnesvangre forløb omkring kejsersnittene har påvirket deres måde at være forældre på.

Begge genkender følelsen af den ekstra bekymring, de havde over, om deres børn udviklede sig, som de skulle.

For ligesom alle andre forældre har de mærket bekymring – den har bare fyldt en tand mere, fordi deres børn fik en svær start på livet, fortæller de.

Du kan lytte til "Syv lag senere" HER – eller på Apple Podcasts, Spotify eller der, hvor du plejer at lytte til podcasts.

Læs også