Manisha Petersen
Familieliv

Manishas kejsersnit gav hende en hård start på moderskabet. Men ingen skal sige, at det er synd for hende

15. marts 2023
Af Sara Bjerregaard
Foto: Privat
"Det vigtigste er, at der kom en helt perfekt dreng ud af den mave," siger Manisha Petersen i feminas podcast "Syv lag senere". Her sætter hun og journalist Sisse Sejr-Nørgaard ord på, hvordan det er at miste overskuddet i den første tid som nybagt mor.

Det kom ikke som en stor overraskelse for Manisha Petersen, at hendes førstefødte kom til verden ved kejsersnit.

Et par uger inden fødslen kom det på tale, da sønnen vejede mere end gennemsnittet.

Hun blev dog overrasket over, hvor svær tiden efter kejsersnittet var for hende.

I feminas kejsersnitpodcast "Syv lag senere" deler hun, sammen med journalist Sisse Sejr-Nørgaard, sin fødselsfortælling, hvor hun kommer ind på den svære tid efter sit kejsersnit.

Sammen sætter de ord på følelsen af at blive frarøvet et overskud i den første tid som nybagt mor.

De sætter ord på den vrede og de smerter, der kan følge efter et akut kejsersnit og kommer ind på, hvordan den voldsomme start på moderskabet kan sætte sig som et traume.

En svær start på moderskabet

Da Manisha Petersen for godt fire år siden fik sin nyfødte søn, Birk, op på brystet, var hun ikke "ved sine fulde fem".

Birk kom til verden ved et akut – omend roligt – kejsersnit. Det blev besluttet, 18 timer efter vandet var gået, hvor Manisha kun havde åbnet sig et par centimeter.

Under indgrebet mistede Manisha Petersen en hel del blod. Faktisk hele 2,7 liter.

Moderkagen var gået i stykker, og Manisha faldt i søvn af ren udmattelse. Da hun vågnede op, var hun ved at blive opereret.

Alt imens tog hendes kæreste og personalet sig af parrets nyfødte søn.

– Inden havde jeg en forventning om, at når jeg føder det her barn, så skal vi bare hjem. Det kom vi ikke, fortæller hun i podcasten "Syv lag senere".

Manisha Petersen

35 år. Arbejder som PR- og salgschef i kulturhuset Gjethuset.

Mor til sønnerne Birk på snart 4 år og Frej på 11 måneder. Begge kom til verden ved kejsersnit – Birk ved akut kejsersnit, Frej ved planlagt.

Da Manisha Petersen blev gravid med sin yngste søn, Frej, sørgede hun derfor for et planlagt kejsersnit for at undgå en alt for tumultarisk start på livet for sønnen.

Men selv om kejsersnittet var planlagt, endte det på mange måder med at blive en mere voldsom oplevelse end det akutte kejsersnit.

– Jeg havde virkelig set frem til det her planlagte kejsersnit. Det skulle bare løse hele verden, fortæller hun.

Frej kom til verden forholdsvist problemfrit, men under indgrebet mistede Manisha Petersen igen 2,7 liter blod. Samtidig opdagede lægerne, at moderkagen var groet fast i livmoderen.

Syv lag senere – feminas podcast om kejsersnit

I Danmark føder hver femte kvinde ved kejsersnit. Men kvindernes historier fylder ikke ret meget, når vi taler om fødsler.

Derfor har Regitze Engelhardt lavet podcasten Syv lag senere, hvor vi taler åbent og ærligt om alle de følelser, udfordringer og goder, der kan være ved kejsersnit.

I andet afsnit taler Manisha Petersen og Sisse Sejr-Nørgaard om den hårde start på moderskabet, efter de fødte ved akut kejsersnit.

Du kan lytte til "Syv lag senere" HER – eller på Apple Podcasts, Spotify eller der, hvor du plejer at lytte til podcasts.

Tiden og forløbene efter kejsersnittene beskriver Manisha Petersen som “benhårde”. Maven var øm, og amningen var svær at få i gang.

Efter Frejs fødsel blødte hun fra underlivet i flere måneder, indtil lægerne fandt ud af, at hun havde en rest af moderkagen siddende, som skulle opereres væk.

– De første par måneder blev jeg frarøvet et overskud, fortæller Manisha Petersen om den første tid med sin yngste søn.

Ikke synd for kvinder, der får kejsersnit

Efter fødslen er Manisha Petersen blevet mødt med velmenende, men, ifølge hende, forkerte kommentarer om, at det er synd og ærgerligt, når graviditeter ender med kejsersnit.

Manisha med sin førstefødte, Birk.
Manisha med sin førstefødte, Birk.
Foto: Manisha Petersen/Privat.

Det er vigtigt for Manisha Petersen at understrege, at det ikke er synd for hende, at hun har født ved kejsersnit.

Selv om hun er mærket af de hårde forløb, hun har haft efter sine to kejsersnit, anerkender hun, at begge indgreb var nødvendige. Også selv om tiden efter var sværere, end hun havde forestillet sig.

– Det var det, der skulle til i mit tilfælde.

– Det vigtigste er, at der kom en helt perfekt dreng ud af den mave, og at der ikke var nogen af os, der kom til skade mere end højst nødvendigt, siger hun om fødslen af sin førstefødte.

Du kan lytte til "Syv lag senere" HER – eller på Apple Podcasts, Spotify eller der, hvor du plejer at lytte til podcasts.

Læs også