Regitze
Familieliv

Regitze følte sig ensom efter sit akutte kejsersnit: ”Hvorfor har ingen fortalt mig om det her?”

7. marts 2023
Af Signe Thomsen
Foto: Privat
Regitze Engelhardt har født ved kejsersnit to gange. Første fødsel var traumatiserende, anden fødsel var et ”spaophold” i forhold til den første. I en ny podcast vil hun sætte fokus på de kejsersnit-fortællinger, hun selv manglede.

Efter Regitze Engelhardts første fødsel, der endte med et akut kejsersnit, følte hun sig ret alene med en voldsom oplevelse.

Hun havde både haft veer og var efterfølgende blevet skåret igennem syv lag i mellemgulvet, så hendes krop var mildest talt smadret.

Mens nybagte mødre omkring hende snakkede om deres (vaginale) fødsler og gik lange ture med deres barnevogne, kæmpede Regitze stadig med at komme ud af sengen.

Regitze Engelhardt

Regitze Engelhardt er 34 år og har to børn, som er kommet til verden med kejsersnit.

Hun er selvstændig og driver sit eget management.

Derudover er hun vært på feminas nye podcast "Syv lag senere", som sætter fokus på kejsersnit.

– Jeg havde en malerstige ved siden af vores seng, ellers kunne jeg ikke komme hverken op i den eller ud af den, fortæller hun.

Det betød, at hun i begyndelsen ikke kunne være den mor, hun gerne ville være for sit barn, fordi hun ikke fysisk kunne det, hun havde forestillet sig.

Vi taler for lidt om kejsersnit

Hele oplevelsen kom bag på hende. Hvor voldsomt det var, og hvor få fortællinger, hun kunne spejle sig i.

Det er trods alt hver femte kvinde, der får kejsersnit i Danmark, men det fylder ifølge hende langt fra en femtedel af fødselssnakken.

Det motiverede hende til at lave podcasten ”Syv lag senere”, hvor hun har en åben og ærlig snak med forskellige gæster om de følelser, udfordringer og goder, der kan være ved kejsersnit.

Tiden efter Regitzes akutte kejsersnit var ikke kun hård ved hendes krop. Det mentale spillede også en stor rolle.

Hun følte sig ensom. Vred over, at hun var så fysisk medtaget.

Syv lag senere - feminas nye podcast om kejsersnit

I Danmark føder hver femte kvinde ved kejsersnit. Men kvindernes historier fylder ikke ret meget, når vi taler om fødsler.

Derfor har Regitze Engelhardt lavet podcasten "Syv lag senere", hvor vi taler åbent og ærligt om alle de følelser, udfordringer og goder, der kan være ved kejsersnit.

Du kan lytte til "Syv lag senere" HER - eller på Apple Podcasts, Spotify eller der, hvor du plejer at lytte til podcasts.

Og så manglede hun – ikke mindst – et sted at gå hen, hvor nogen kunne fortælle hende, at hun ikke var svag, fordi hendes krop helede langsommere, end dem hun sammenlignede sig med.

Regitze var den eneste i sin mødregruppe, som havde født ved kejsersnit.

– Det var enormt ensomt, og jeg følte ikke, at min historie blev forstået af kvinder, som havde født vaginalt. Hvordan skulle de kunne forstå det? Jeg kan jo heller ikke sætte mig helt ind i en vaginal fødsel, fortæller hun.

Hun har senere mødt flere kvinder, som har fortalt hende, at de har oplevet, at samtalen er blevet lukket ned, når de har fortalt, at de fået et kejsersnit.

De har haft en følelse af, at andre tænkte, at historien sluttede, når babyen var ude. De har i høj grad manglet nogen, de kunne spejle sig i.

Et spaophold

Regitze er i dag mor til to, der begge er født ved kejsersnit. Men oplevelserne er lige så forskellige som nat og dag.

Det akutte kejsersnit havde været så voldsomt, at Regitze ikke måtte føde sin anden søn vaginalt, men blev pålagt et planlagt kejsersnit. Hvilket var en helt anden oplevelse.

Det akutte kejsersnit gik enormt stærkt. Regitze måtte skæres mere op i livmoderen end vanligt, og lægerne endte med at hive hendes søn ud i benet. Det planlagte var langt mere kontrolleret og roligt, fordi personalet ikke var under tidspres.

– Det planlagte kejsersnit var nærmest et spaophold sammenlignet med det akutte, siger hun og griner. Det er selvfølgelig lidt sat på spidsen.

Et kejsersnit er altså ikke ”bare” et kejsersnit, understreger hun. Kejsersnit er forskellige – ligesom vaginale fødsler er forskellige. Og det er netop det, hun gerne vil vise med podcasten.

Regitze ved i dag, at hun ikke opnåede noget positivt ved at sammenligne sig selv med andre, der havde fået kejsersnit.

For alle oplevelser og udgangspunkter er vidt forskellige, også når du får foretaget et kejsersnit.

Hun håber, at podcasten kan bidrage til, at vi får en nuanceret forståelse af, hvad et kejsersnit kan være, og at vi får et rum, hvor vi kan spejle os i hinanden.

Du kan lytte til "Syv lag senere" HER - eller på Apple Podcasts, Spotify eller der, hvor du plejer at lytte til podcasts.

Læs også