https://imgix.femina.dk/media/article/panthermedia_b131243818_7360x4912.jpg
Familieliv

Netsundhedsplejerskens råd: Sådan får I (alle) en hyggelig juleaften

23. december 2018
af redaktionen
Foto: Panthermedia
Selvom juleaften er imødeset med spænding af både store og små, kan den også ende i stress og jag i vores iver efter at give vores børn en uforglemmelig aften. Forfatter og netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen giver dig her otte råd til at få en god juleaften.

Julen er hjerternes og børnenes fest, og for de fleste af os er det meget vigtigt, at børnene har en ekstra god juleaften. Men lige så idyllisk juleaften kan være i vores fantasi, lige så stressende kan den også være, når juletræsfældning, julemad, gaveræs og sengetider skal jongleres, så alle er både glade og tilfredse.

- Nøglen til en god jul med børnene er at give slip på forestillingen om, at man nødvendigvis skal nå det hele på den halve tid og stå for hele julen selv. Børn reagerer enormt meget på, hvilket humør far og mor er i. Er de glade? Virker de stressede. Har de overskud? Børnene spejler sig i de voksne, derfor er det vigtigt på en aften som juleaften, hvor der i forvejen sker meget, at de voksne signalerer ro og glæde, fortæller netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Men hvordan finder man lige det magiske overskud frem, så juleaften ikke ender i trængsel og alarm? Her får du Helens otte råd til en god juleaften for både voksne og børn.

1. Spred hyggeaktiviteterne ud på hele december

- Man kan som forælder sidde med en lang liste af hyggelige ting, man gerne vil nå at lave sammen i julen. Men det er vigtigt at være fleksibel, og parat til at acceptere, at alt ikke behøver at ske samme dag. Brug dagene i december på at lave konfekt, pynte juletræ og alle de andre små jule-hyggeting, som mange normalt ville gemme til d. 23 eller 24. Så er der færre ting, du skal tage stilling til på selve dagen, og du kan være mere nærværende imens du f.eks. pynter juletræet, fordi du ikke skal nå 117 ting bagefter.

LÆS OGSÅ: 20 ting, du genkender, hvis du bor sammen med en 1,5-årig

2. Sig fra overfor det, du ikke magter – det er okay!

- Mange kan måske føle, at de skal lægge hus til juleaften og lave en økologisk "Instagram-venlig" julemiddag fra bunden, men hvis man på forhånd ved, at man ikke kan overskue det og ikke har lyst, skal man sige fra, og det er helt okay. Ingen har glæde af at gøre noget, de ikke magter. Det gælder både til jul og alle andre ting i vores hverdag.

3. Vær fælles om opgaverne, selvom I lægger hus til

- Hvis man ikke har overskud til at stå for maden, er der flere alternativer, man kan ty til. For eksempel kan man få slagteren til at stege anden eller flæskestegen juleaften. Hvis man vil have frikadeller, kan man lave dem på forhånd og fryse dem ned. Man kan også lade en af gæsterne stå for de brunede kartofler, eller lade gæsterne stå for bordpynten, bordopdækningen eller andet. Det kan ofte blive en hyggelig aktivitet, hvor børnene også kan hjælpe med, og dermed også føle, de bidrager og har en vigtig rolle i forhold til julemiddagen, som mange børn måske hellere venter på at få overstået. Det giver børnene selvtillid at hjælpe til, fordi de kan føle, at de udfylder en vigtig rolle.

4. Et ord: middagslur!

- Det er dejligt, hvis børnene kan sove til middag, også selvom de ikke plejer at gøre det, for den lille lur giver simpelthen barnet et større overskud om aftenen, og så er der mindre chance for, at julen ender i skrig og skrål.

5. Giv en gave juleaftensdag

- Jeg er stor fortaler for, at man lader barnet få en gave tidligere. Især hvis man som forældre ved, at der i en af pakkerne er en togbane, et bilanlæg, en dukke eller et spil, de kan få tiden til at gå med. Det kan også være, at der er et familiespil i en af gaverne, som hele familien kan spille sammen. I mange familier bruges der langt mere tid på skærme og tablets end på brætspil, men at spille et spil sammen, både bedsteforældre, fætre, kusiner, tanter og onkler – det er hyggeligt i julen. Det er en god ting at gøre om eftermiddagen, så barnet ikke bliver utålmodigt og irritabelt i ventetiden.

6. Inddrag børnene i samtalen under julemiddagen

- Selvom der er børn ved bordet, skal man selvfølgelig have lov til at snakke almindeligt og voksensnak - men man skal bare ikke glemme børnene. Hvis børnene spørger: "Hvad griner i af?" er det vigtigt at svare, fordi det er enormt vigtigt for barnet at være med i de voksnes snak. Derfor skal man måske ikke snakke om arbejde, men om ting, hvor børnene kan inddrages. De skal ikke føle, at man sidder og taler dem hen over hovedet på dem og taler om dem, de skal føle sig inddraget.

LÆS OGSÅ: Redaktrionen: Sådan kommer vi bedst igennem juleaften med små (og halvstore) børn

7. Justér på traditionerne, så de passer til børnene

- Måske plejer du altid at gå i kirke juleaften, men hvis din søn eller datter er for træt og tvær, eller ikke bryder sig om kirketuren, kan du overveje, om det er dét værd, at slæbe dem med alligevel. Måske kan I dele jer op, så nogle bliver hjemme og hygger, og dem, som virkelig gerne vil, tager i kirke. I får ikke noget godt ud af at tvinge et træt og irritabelt barn afsted.

8. Gem resten af gaverne til næste dag

- Hvis det alligevel bliver sent på aftenen, og din søn eller datter halvvejs i gaveåbningen begynder at blive grådlabil, tvær, sur eller træt, er det en rigtig god idé at putte dem i seng, og gemme resten af gaverne til næste dag. På den måde får de mere overskud til rent faktisk at nyde gaveoppakningen mere, og dermed også blive gladere for gaverne.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også