https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/tumlinge-1-3-aar/tumling-et-aar/babyer-prim.jpg
Familieliv

Mødregruppe - hvad er det?

13. august 2014
af Redaktionen
Er du nysgerrig efter at vide hvad man egentlig kan bruge en mødregruppe til og hvad man taler om? Læs meget mere her om mødregrupper.

Mødregruppe

En mødregruppe er en gruppe af ca. 6-8 kvinder fra samme lokalområde, der har født indenfor nogenlunde samme periode. Det er et gratis tilbud til dig, det frivilligt, og du bestemmer derfor selv, om du vil være med i en mødregruppe. Du vil også få tilbudt at deltage i en mødregruppe, selvom du ikke er førstegangsfødende. Derudover findes der også mødregrupper for særligt unge mødre.

Hvem arrangerer gruppen?

Din sundhedsplejerske arrangerer mødregruppen. Det gør hun løbende i takt med at andre i dit lokalområde har født. Det sker altså helt automatisk og det er meget normalt at du bliver tilmeldt en gruppe, når din baby er et par måneder gammel. Er du ung mor får desuden tilbudt en særlig mødregruppe kun for unge mødre. Normalt skal du være under 22 år for at være i sådan en gruppe. Du får desuden lov at deltage i en "voksen" gruppe også.

Læs også: Sunde muffins til mødregruppen

Hvad laver man i en mødregruppe?

Det er jer mødre selv, der selv skal planlægge og bestemme, hvad der skal foregå, når I mødes. Man mødes hos hinanden på skift, spiser frokost eller kage og kaffe. Man kan for eksempel gå tur i en park, gå café eller noget helt tredje. Hvad I laver er ikke det vigtigste, men derimod handler det om at få talt sammen, udvekslet erfaringer og at hver enkelt nybagt mor for mulighed for at kunne snakke med andre om de bekymringer og tanker man nu har. Ofte går snakken i mødregrupper med at tale om problemer med for eksempel amning, ømme brystvorter, mad, træthed eller sygdom.Der er ingen dumme spørgsmål, og de andre bliver ikke trætte af at høre om dit barn og dine bleskift modsat dine barnløse veninder. Få mest mulig glæde af din mødregruppe Mange kvinder og særligt førstegangsfødende har et stort behov for at snakke om de følelsesmæssige oplevelser omkring graviditet, fødsel eller tiden lige efter barnet er kommet. Hvis du har behov for at komme af med noget eller tale om mand, hus hjem og følelser, så gør det. På den måde får du nemlig mest muligt ud af at være i gruppen.

Forskellighed i gruppen

Det er ikke altid, at mødregrupper fungerer perfekt. Måske er der nogle som hurtigt falder fra, der kan være stor aldersforskel og måske svinger i bare ikke rigtig godt sammen. Du kan alligevel godt få et godt netværk, for måske er der blot en eller to, som du har det godt sammen med. Hvad når barslen er slut? Når I alle starter på arbejde igen, kan I naturligvis ikke mødes lige så ofte, som da i var på barsel. Men hvis I har lyst og føler et behov for det, kan I fortsat mødes på café en gang om måneden - med eller uden baby.

Læs også vores serie "Mødregruppen"

Læs også