Familieliv
31. maj 2011

Hver 3. arbejdsplads er ikke familievenlig

Familievenlighed prioriteres højt hos mange virksomheder. Fornuftigt vurderer ekspert
Af: Marie Tromborg
https://imgix.femina.dk/media/a89b31dc68a94593a7210953983313d8.jpg

foto: all over press

Familievenlighed

- En arbejdsplads er familievenlig, når den har den fornødne fleksibilitet, som en familie kan have brug for.
- Det kan også dreje sig om mulighed for at gå tidligt for at hente børn og arbejde hjemme, hvis f.eks. et familiemedlem har brug for at blive passet.
- Kulturen på arbejdspladsen giver ikke medarbejderen dårlig samvittighed, når vedkommende udnytter fleksibiliteten eller har barn syg.
- Ofte vil der også være mulighed for seniordage og omsorgsdage.

Mere end 70 procent af de danske virksomheder i det private erhvervsliv er familievenlige. I hvert fald, hvis man spørger lederne for virksomhederne.

Det viser en undersøgelse blandt 2.329 ledere i den private sektor, som interesseorganisationen Lederne har foretaget.

Signe Tønnesen Bergmann, der er arbejdsmiljøkonsulent hos Lederne er imponeret over, at så stor en andel af de private virksomheder vurderer sig selv som familievenlig.

- Når man tænker på at en stor del af de virksomheder er butikker eller andre virksomheder med skæve og ufleksible arbejdstider, der bestemt ikke er familievenligt, så synes jeg faktisk det er flot at så mange virksomheder prioriterer at være familievenlige, siger Signe Tønnesen Bergmann til alive.dk.

Familievenlighed er vigtig
Hun vurderer, at familievenlighed er noget af det centrale, som en virksomhed skal signalere og prioritere for at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.

- Work life balance, som man jo også kalder familievenlighed, er noget af det vigtigste, når medarbejdere vælger arbejdsplads, siger Signe Tønnesen Bermann.

Hun fortæller, at familievenlighed ikke kun er godt for at tiltrække de bedste medarbejdere.

- Når virksomheder har skabt et fint samspil mellem familie og arbejdsliv forebygger det stress og sikrer engagement og loyalitet overfor virksomheden, siger Signe Tønnesen Bergmann.

Kun halvdelen er aktivt familievenlige
Dog viser undersøgelsen også, at det kun er 53 procent af lederne, der vurderer, at deres ansættelsesvilkår har den fornødne fleksibilitet i forhold til privat- og familielivet.

- Det er selvfølgeligt ærgerligt, at ikke flere arbejdspladser understøtter fleksibilitet i privatlivet. Men når to ud af tre ledere alligevel angiver, at arbejdspladsen er familievenlig, tyder det trods alt på, at rigtig mange virksomheder har fokus på dette vigtige område, siger Signe Tønnesen Bergmann, arbejdsmiljøkonsulent hos Lederne.

Læs også