https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/moed-en-mor/heidifrederikke612.jpg
Familieliv

Heidi Frederikke: Ikke sjovt at være gravid!

17. november 2014
af Nanna Balslev. Redigeret af Anne Romanelli
Tv-værten Heidi Frederikke Sigdal havde to hårde graviditeter og synes heller ikke altid, at det er en dans på roser at være mor. Men hun elsker sine børn overalt på jorden - og savner dem, selv når de er lige ved siden af!

Hvordan havde du det med at være gravid?

Jeg havde det meget dårligt begge gange. Jeg havde konstant kvalme i 40 uger. Så jeg synes ikke, det var særligt sjovt at være gravid. Jeg er normalt meget aktiv og selskabelig, så det med at sidde hjemme i sofaen er ikke lige mig. Der er jo nogle, der bliver sådan en Moder Jord-type, som går rundt og holder sig på maven hele tiden. Det var jeg bestemt ikke. Graviditeterne var lidt noget, der skulle overstås.

Hvordan oplevede du at blive mor?

Jeg var virkelig parat til at få børn begge gange. Det er fantastisk, at man kommer hjem fra hospitalet med et nyt lille menneske, man skal lære at kende. Jeg kan huske, at det første vi tænkte, da vi kom hjem fra fødegangen med Mathilde, var: 'Hvad skal vi nu gøre med hende? Og hvor skal hendes lift stå?'. Men hun var en utroligt nem baby, der var god til at vise mig, hvad jeg skulle gøre. Hun var nem at afkode - og det var, som om hun sagde: 'Kom mor nu vælter vi verden sammen', da hun kom ud. Og Charlie, der er fem måneder gammel nu, er egentlig også ret nem. Eller det er han blevet. Så jeg synes, vi har været meget heldige med at få nogle nemme unger.

Hvad er det største udfordring ved at være mor til to?

At der er to! Da jeg fik Charlie, tænkte jeg, at jeg havde masser af erfaring at trække på. Men så fik jeg et barn, der var ret anderledes end Mathilde. Og de første par måneder havde han nogle problemer med sin mave - og det gjorde selvfølgelig, at han græd en del. Så det skulle jeg lige vænne mig til. Og jeg kunne faktisk ikke bruge mine erfaringer fra Mathilde. Men nu synes jeg, at det er blevet nemmere.

Hvordan har Mathilde taget det at blive storesøster?

Hun har håndteret det superflot. Det har også været svært for hende, fordi hun jo har været verdens navle i fire år. Hun er faktisk aldrig blevet sur på sin lillebror, men hun har indimellem testet os lidt, når hun har manglet noget opmærksomhed. Jeg bliver ret rørt af hendes helt uforbeholdne kærlighed til sin lillebror - hun krammer og kysser ham hver dag. Men jeg er begyndt at stille nogle krav til hende som f.eks. at tage tøj på selv, som jeg ikke gjorde, da hun var enebarn. Det er også det, hun reagerer på. Så hvis jeg skal give et råd til andre, der overvejer at få flere børn, så er det at begynde at stille krav til den ældste, inden man får nummer to. Ellers kan det godt være lidt af en kamp.

Blå bog

Heidi Frederikke Sigdal

Født 1978 i Fåborg

Journalist og vært på TV 2 Sporten

Gift med Anders Sigdal

Mor til Mathilde på 4 år og Charlie på 5 måneder

Hvordan har du ændret dig af at blive mor?

Jeg er blevet overrasket over, hvor meget jeg egentlig er i stand til som mor. Børn er fantastiske, fordi de rører ved alle følelser i os. Man elsker dem over alt, men samtidig kan de virkelig 'tricke' noget i én, så man får det sådan 'Aaaaargh! Tæl til 10!'. I sommer var jeg meget alene med børnene, fordi min mand havde noget arbejde. Og det har været hårdt, fordi begge børnene vil have opmærksomhed. Men samtidig savnede jeg Mathilde meget og glædede mig til, at hun kom fra børnehave om eftermiddagen, så vi kunne snakke sammen. Og pludselig så jeg mig selv udefra og tænkte over, hvor meget man egentlig rykker sig mentalt, fordi man hele tiden skal sætte sig selv til side. Derfor tror jeg, at det er sundt at få børn. Men jeg er også opmærksom på, at den gamle Heidi på 30 år, der boede på Vesterbro og hang i en bar med en drink i hånden, også har brug for at leve en gang imellem. Så en gang hvert halve år mødes jeg med mine gamle veninder en hel weekend og drikker vin og snakker. For det har jeg brug for. Det er også en af grundene til at jeg løber ture. For bare at have en halv time for mig selv helt uden børn!

Hvad var anderledes ved at blive mor anden gang?

Jeg synes, det har været rigtig svært i forhold til Mathilde. Vi har jo haft al tid i verden til at være sammen i fire år, og nu skal den tid pludselig fordeles på to. Jeg har følt, at jeg har svigtet hende og haft sindssygt dårlig samvittighed over pludselig ikke længere at være der kun for hende. Jeg kan jo tage mig selv i at savne hende, selvom hun er lige ved siden af. Før i tiden var samværet med hende jo intenst konstant. Nu har jeg fokus på to og forsøger at være der lige meget for dem begge. Det har taget mig fem-seks måneder at komme ud af den dårlige samvittighed. Den er der stadig, men det går bedre.

Hvad gør du de dage, hvor alt er uoverskueligt?

Jeg overlever bare! Og så er jeg god ved mig selv. Det går sjældent rigtigt i koks, men der er dage, hvor jeg bare er så træt, at jeg glæder mig til at komme i seng igen.

Hvad er det vigtigste for dig at lære dine børn?

At give dem masser af selvtillid. De skal tro på, at de kan det, de vil. Og så skal de være næstekærlige over for andre mennesker.

Læs også:
Anne Kejser: Jeg kan ikke tåle curlingbørn!

Læs også