Familieliv

Guide til bedsteforældre

af Familieredaktør Frida Paustian 29. august 2014
Bedsteforældre kan være en stor hjælp. Men der er ikke altid lutter idyl mellem forældre og bedsteforældre. Derfor har Margrethe Brun Hansen og Maria Holkenfeldt Behrendt skrevet bogen ”Guide til Bedsteforældre – og deres børn”. Få en smagsprøve her:

Til forældre

1.Fasthold forbindelsen mellem børnebørnene og bedsteforældrene.Måske er bedsteforældrene ikke så populære hos børnebørnene,mens de er små, men senere kan begge parter udvikleet meget frugtbart venskab, og familiebåndet kan fastholdes.

2. Hjælp bedsteforældrene til at se barnebarnets perspektiv. F.eks.at forstå, at Tobias er så glad for vikinger. Han læser bøgerom vikinger og laver sværd og økser. Foreslå så bedstefar/- moren dag, det passer ham/hende, at tage Tobias med på Vikingeskibsmuseeti Roskilde for at vise ham vikingeskibene. Sig tilbarnet, at bedstefar/- mor nemlig er så god til at fortælle. Bedsteforældrenevil helt sikkert synes, at det er et vældigt spændendeprojekt, og på den måde hjælper I bedsteforældrene ogbørnebørnene til at få nogle gode oplevelser sammen.

3.Prøv at finde oplevelser, der optager bedsteforældrene og børnebørnene.Det er vigtigt at huske på, at alle børn jo ikke harsamme interesse. F.eks. vil lystfiskerbedstefar kunne bedremed det ene af børnebørnene end med det andet. Så vær ikkebekymret for, at bedstefar kun tager et af jeres børn med. Bedstemorkan så måske tilbyde noget andet til det andet barn.

4.Respektér, at bedsteforældrene er, som de er - erkend, at duikke kan lave dem om. Overfør ikke din skuffelse til børnebørnene.Bedsteforældre kan i deres selvoptagethed virke retumodne. En far til tre småbørn fortalte mig, at hans far ligehavde ringet fra Nepal, fordi han havde problemer med overførselaf penge, så hvis sønnen lige - i dag - ville smutte nedog overføre penge fra farfars konto til en bank i Nepal - såville det være fint. Her kan man vælge at råbe, at »klokkener 15.00, og jeg skal hente tre børn«, eller man kan glæde sigover, at bedsteforældrene lever livet og har tillid til familien.

Til bedsteforældre

1.Prøv at spørge jeres børn, hvad børnebørnene synes er spændendefor tiden. Planlæg så en dag, hvor I sammen vil udforskedenne interesse.

2. Vær ærlige, når børnene ringer og spørger, om I vil passe børnebørnene,og I føler, at det slet ikke passer ind i planerne - sigså, at I ikke kan. Hvis I skal til noget, I tror, at børnebørnenegodt kan tages med til, så spørg deres forældre, om de menerdet samme. Nogle aktiviteter kan børnebørnene jo godt deltagei.

3.Føler I, at I har det bedst med planlægning og struktur, så forsøgat planlægge ud fra børnebørnenes alder og behov. Spørggerne deres forældre om råd.

Læs mere i "Guide til Bedsteforældre og deres børn" fra forlaget Høst og SønEller se her:Vi stresser vores bedsteforældreFå det bedste ud af bedsteforældrerne