https://imgix.femina.dk/media/e4663f6618c5454d9e5f7a1da58b9eda.jpg
Familieliv

Far er ukendt for flere børn

6. februar 2012
af Trine Fisker, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Antallet af børn der har en ukendt far stiger. En betænkelig tendens, mener ekspert

Langt de fleste børn kender deres far. Oftest bor han sammen med barnets mor, måske er forældrene skilt, men faderens identitet er trods alt kendt. Men sådan er det ikke for en stadig stigende andel af de etårige. Godt 700 etårige børn har ifølge CPR-registeret ikke en kendt far, skriver Metroxpress.

Det tal svarer til, at 1,22 procent af alle børn i den aldersgruppe ikke kender deres far. Det kan enten være, fordi mor er blevet gravid efter en våd bytur, eller fordi mor er blevet gravid ved hjælp af insemination med ukendt donorsæd, hvilket blev muligt for enlige kvinder og lesbiske i 2007.

Intet ophav er forbundet med smerte
Professor Lars Denick, der er forsker i familieliv på Roskilde Universitetscenter, er bekymret over udviklingen.

- Vi ved fra studier af adoptivbørn, at det er forbundet med en stor smerte - ofte hele livet - hvis børn ikke kender deres ophav. I Danmark har kvinder tilkæmpet sig en ret til at få børn for deres egen skyld, men det kan komme i et modsætningsforhold til barnets ret om at vide, hvor det stammer fra. Samfundets opgave er at sikre barnets tarv, siger han til Metroxpress.

Ifølge Etisk Råd skal børn ikke afskæres muligheden for at kende deres biologiske ophav.

- Det er betænkeligt, at der fødes stadig flere børn, som allerede i udgangspunktet er afskåret fra en kontakt til deres biologiske far. Men derudover vil jeg gerne understrege, at det vigtigste for et barn er, at blive mødt med omsorg og en tilknytning til en eller flere omsorgspersoner, siger formand Jacob Birkler til Metroxpress.

Læs også:
Til marts fremsætter regeringen et lovforslag der skal gøre det muligt at vælge mellem kendt eller ukendt donorsæd. Læs mere om det forslag på Alive.dk.

Læs også