Fars Dag fejres ikke saa ofte som Mors Dag. Laes hvorfor her.
Fars Dag

Fars Dag: Vi husker mor, men glemmer far, siger ekspert

2. marts 2021
af Julia Schmiegelow, Redaktionen
Udgivet første gang 1. juni 2011. Foto: All Over Press
Fars Dag har ikke opnået samme popularitet som Mors dag. Ifølge en ekspert i danske traditioner skyldes det, at det tidligere ikke var relevant at give far et pusterum, da det kun var mor, der havde hjemlige forpligtelser.

“Jeg vil giftes med farmand, for farmand er så rar” synger Gitte Henning i den velkendte vise. Og selvom sangen symboliserer barnlig naivitet, er den en hyldest til far – præcist som Fars Dag.

For selvfølgelig fortjener din kære far at blive fejret – men traditionelt har Fars Dag ikke vundet samme popularitet som Mors Dag herhjemme.

Fars Dag: Hvorfor fejrer vi dagen?

Datoen for, hvornår vi fejrer Fars Dag i Danmark, ligger hvert år den 5. juni, som også er grundlovsdag.

Den første Fars Dag fandt sted den 19. juni 1910 i Spokane i Washington, USA.

En 27-årig kvinde ved navn Sonora Smart Dood mente, at det var for galt, at man ikke fejrede far på lige fod med mor. Hun og hendes søskende havde mistet deres mor i barselssengen, og det fik Sonora til at foreslå, at man også begyndte at fejre landets seje fædre.

Først 14 år efter Sonoras tale blev Fars Dag dog anerkendt son en officiel fejringsdag i USA. Med mærkedagen ønskede den daværende præsident, Calvin Coolidge, at fædre ville få et tættere bånd til deres børn samt blive mindet om deres forpligtelser i hjemmet.

I Danmark blev Fars Dag indført omkring år 1935.

Fars Dag: Ikke alle fædre hyldes

Til trods for det, er chokolade, vin og søde ord dog ikke noget, de fleste fædre kan forvente at få på Fars Dag herhjemme. Det fortæller ekspert i danske traditioner og leder af Dansk Folkemindesamling, Else Marie Kofoed.

- Traditionen for at fejre Fars Dag er inspireret af Mors Dag, men har aldrig opnået samme popularitet som Mors, siger hun.

– Tidligere, hvor faderen var familiens overhoved og ikke havde hjemlige forpligtelser, var det ikke relevant at holde Fars Dag og give ham et tiltrængt pusterum. Og de traditionelle roller smitter givetvis stadig af på forskellen i mærkedagenes popularitet.

Dem, der ikke fejrer traditionen med Fars Dag, forklarer det først og fremmest med, at deres far ikke lever, at de ser det som en kommerciel tradition eller slet og ret glemmer dagen.

At folk glemmer dagen, kan ifølge Else Marie Kofoed skyldes, at Fars Dag i Danmark fejres den 5. juni, som også er grundlovsdag - det nærmeste man kommer en dansk nationaldag.

– Det kan være medvirkende til, at færre er opmærksomme på dagens særlige betydning for fædrene.

Flere gaver på Fars Dag

Da Fars Dag så småt blev indført i Danmark omkring år 1935, var det en dag, der blev fejret af de få.

Og selvom Mors Dag stadig fejres oftere end Fars Dag, er der en generel stigning i danskernes fejring af mærkedage, fortæller traditionseksperten.

– I dag er tendensen, at danskerne i stigende grad benytter sig af deres økonomiske overskud til at fejre hinanden på de små mærkedage, siger Else Marie Kofoed.

Læs også