https://imgix.femina.dk/media/article/odense_zoo.jpg
Familieliv

Derfor er danskere ok med løve-obduktion foran børn

9. oktober 2015
af Anne Romanelli
Odense Zoo møder voldsom kritik på sin Facebook-side, fordi man har arrangeret offentlig partering af en løve i børnenes efterårsferie. Men størstedelen af kritikken stammer fra udlandet. Se her, hvorfor danskerne har et mere afslappet forhold til løve-parteringen.

Sidste år skabte Københavns Zoo store overskrifter verden over, da man parterede hangiraffen Marius foran de besøgende – børn såvel som voksne. Den københavnske Zoo blev voldsomt kritiseret for handlingen, der blev betegnet som bl.a. barbarisk og unødvendig.

Nu er det så Odense Zoo, der får kritikken at føle, fordi de har inviteret til et lignende arrangement i børnenes efterårsferie. Denne gang er det en løve, der skal obduceres foran gæsterne. En løve, som på human vis blev aflivet tidligere på året, da bestanden var for stor, og man kunne ikke give den til andre zoologiske haver, skriver bt.dk.

Og det er igen uden for landets grænser, at arrangementet for alvor forarger.

Ris og ros på Facebook

På Odense Zoos Facebook-side strømmer der harmdirrende kommentarer ind – bl.a. fra svenske Carina Brohlin:

'Nu er det tid igen for en ny obduktion foran børn. Jeg går ud fra, at danske zoologiske haver har et problem med at få besøgende og vil skabe overskrifter..(..) Børn skal lære at være bange for dyr og respektere dem - ikke skære i dem'.

Derimod får Odense Zoo ros fra flere danske Facebook-brugere, og flere forældre skriver, at de gerne vil have børnene med ind for at overvære arrangementet.

F.eks. skriver Ditte Pommer Christensen:

- Wow.. Hvor er det trist at se hvordan nogle mennesker bare kan hidse sig total op over sådan noget her? Verden er IKKE en lyserød disney film, så stop jer selv altså.. Børn tager på INGEN MÅDE skade af at se sådan noget... Har I aldrig været børn? Jeg har da set høns, gæs osv blive slagtet i min egen baghave.. Skulle undre mig meget hvis jer der sidder og råber højest ikke har set sådan noget også.. Tog i skade?? Jeg fik bare et sundt forhold til det at have dyr.. Og børnene idag vil også få et sundere forhold til dyr.. Det er dyr!! Ja de skal behandles ordentligt, men det er jo også det de bliver? Tænk hvis man bare satte dyr ud i naturen, som er født i fangeskab.. Prøv at tænk det igennem... De ville blive slagtet på stedet af andre løver, da de på ingen måde kan klare sig selv.. Så er det da langt bedre, at de på human vis bliver aflivet i zoo, hvor de har haft et godt liv, og ja.. Så kan man jo lige så godt lære befolkningen lidt om dyret.. Jeg synes det er spændende.. Og man burde tage sine unger med ind og se det.. Det er god læring til dem..

Danskere gode til at eksponere børn for virkeligheden

BT har talt med forfatterne til bogen 'The Danish Way of Parenting', Jessica Alexander og Iben Sandahl, som forklarer, hvorfor danske forældre i højere grad end udenlandske tilsyneladende støtter op om Odense Zoo:

- Danskere har en meget realistisk tilgang til tingene. Rigtig meget børnelitteratur omhandler svære emner som død, skilsmisse, mobning, ensomhed etc. Hvor genkendelsen betyder meget. Danskere forsøger ikke at skabe et billede af, at alt ender lykkeligt, når vi ved, at det gør det ikke altid. I stedet for benytter vi os meget af at forklare omstændigheder for vores børn. Vi forsøger ikke at skræmme og tegne et sort/hvidt billede – men hellere tegne et nuanceret og langt mere åbent perspektiv, siger Iben Sandahl.

Jessica Alexander, der er amerikaner bosat i Danmark, tilføjer:

- Mange amerikanere ved ikke eller vil ikke vide, hvor deres mad stammer fra. I vores bog beskriver vi, at danske forældre er meget gode til at eksponere deres børn for virkeligheden. Ikke kun udvalgte gode, glade historier med lykkelige slutninger. Så er spørgsmålet naturligvis: Hvilke ting skal vi beskytte vores børn mod, hvis der sker dårlige ting i virkeligheden? Børnene vil vokse op og blive overrasket over virkeligheden, hvis forældrene beskytter dem mod alt, siger hun og mener, at børn vil blive bedre til at håndtere de udfordringer, som de vil møde i deres voksne liv, hvis forældrene vælger at servere sandheden for dem.

Læs også