https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/baby/soevn/2010-03-fem-gode-sovnraad-kopi.jpg
Familieliv

3 gode tips til putteritualet

4. januar 2019
Fredag, 4. januar 2019 - 7:00 Udgivet første gang mandag d. 2. marts 2015 - af Anne Romanelli. Foto: Pantherstock
Søvnekspert Marian Petersen lister her sine tre bedste råd til, hvordan forældre kan give deres børn et putteritual, der virker.

De fleste småbørnsforældre kender det sikkert: Det er ikke det nemmeste i verden at skabe en god putterutine for en baby. Og når børnene bliver lidt ældre og kan forstå, hvad sengetid betyder, løber de stadig ikke ligefrem jublende ind til deres seng.

Derfor kan det være rart med et par gode fifs fra en søvnekspert.

Marian Petersen, der i over ti år har forsket i søvn, lister over for go.tv2.dk sine 3 bedste råd til gode putteritualer for børn:

1. Byg rutinerne på barnets behov
Når dit barn begynder at blive døsigt (gaber og klør sig i øjnene), skal du lægge det i seng. Hvis du opdager, at dit barn bliver døsigt på cirka samme tidspunkt hver aften, så put dem et kvarter før det tidspunkt. Så undgår du, at dit barn bliver så træt, at det bliver hysterisk. Det er forskelligt fra barn til barn, hvor stort deres søvnbehov er, så du skal ikke fastsætte sengetidspunktet efter deres alder for eksempel, men i stedet se på, hvornår dit barn bliver døsigt.

2. Lad barnet falde i søvn alene
Barnet skal lære at falde i søvn i rummet uden, at der er andre. Derfor er det en god idé - allerede fra de er 7-8 måneder - at lade dem være alene i rummet, når putteritualerne er overstået. Det er helt i orden at synge eller læse en historie, men det må ikke tage mere end en halv time, for dit barn skal lære at blive tryg uden dig ved sengekanten.

3. Barnet skal ikke have valgmuligheder
Du skal ikke spørge dit barn, om det f.eks. vil have tøjdyr med i seng eller sove med lyset tændt. Hvis du gør det, skal de nemlig tænke over det, og det holder dem vågne. Træf beslutningerne og vær enig med din partner om, hvordan søvnritualerne skal foregå. Hvis I agerer på samme måde, skaber det tryghed for barnet.

Læs også:
7 søde sengerutiner - der virker!
10 tricks til at få din baby til at sove

Læs også