https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/vind/barn-i-autostol-prim.jpg
Familieliv

10 gode råd til køb af familiebil

11. august 2014
af Redaktionen
foto: Pantherstock
Når familien vokser, stiger ønsket om en bil med masser af bagsædeplads og stort bagagerum til barnevognen. Her giver Jørgen Jørgensen fra FDM’s tekniske afdeling dig 10 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, inden du kaster dig ud i køb af ny bil.

1) Tag børnesæderne med, og prøv dem i den bil du har i tankerne. Så du er sikker på, at der er plads nok, inden du handler.

2) Vælg, om muligt, en bil med Isofix-beslag til børnesædet. Vær opmærksom på, at dine børnesæder skal have lignende beslag. Isofix-beslag sikrer, at børnesæderne sidder godt fast i bilen.

Læs også "10 råd før du køber autostol"

3) Find ud af, hvor sikker, den bil, du kigger på, er. Tjek, hvor mange stjerner bilen er testet til på det internationalt anerkendte site euroncap.com. De sikreste biler belønnes med fem stjerner.

4) Hvis du køber en ny bil, så vælg den med bedst fabriksgaranti. Der er to års lovpligtig reklamationsret på alle nye biler. Især de asiatiske biler har derudover en fabriksgaranti på 4,5,6 og 7 år. Reklamationsret dækker fejl, der var til stede på leveringstidspunktet, mens garanti dækker fejl, der opstår i garantiperioden, medmindre disse skyldes naturligt slid eller alder. Få mere information på FDM.dk


5) Hold kraftigt øje med, hvor langt bilen kører på literen. Det har en stor betydning for din økonomi og for miljøet.

6) Vigtigst er selvfølgelig, at du kan lide bilen. Få en halv times prøvetur, og mærk efter, om du føler dig godt til rette, om bilen kører, som du ønsker, og om der er plads til din families behov.


7) Vælg en klassisk farve. Det er nemmere at videresælge en bil i sort, grå eller mørkeblå frem for eksempelvis neonfarver.

8) Hvis du køber en brugt bil hos en forhandler, så husk, at garantien bør følge prisen. Jo dyrere bilen er, jo længere garanti bør forhandleren yde på bilen. Garanti på brugte biler er typisk ½ til 1 år. Garanti er ikke noget, du har krav på, men er derimod til forhandling.

Styr på lovgivningen? Læs her om regler for børn i bilen

9) Hvis du køber brugt bil, så tjek ALTID, om der er gæld i bilen via Bilbogen på tinglysningsretten.dk. Hvis du overtager en bil med gæld i, hænger du nemlig på den.

10) Få en brugt bil testet af FDM, inden du køber, så du ikke køber et sminket lig. Det koster 2.220 kroner for FDM-medlemmer, og et medlemskab koster 620 kroner årligt.

Læs også