Doven
Liv

Derfor skal du være doven

17. juli 2019
Onsdag, 17. juli 2019 - 7:24 (Udgivet første gang d. 22.05.17) - af Jo Brand, redigeret til web af redaktionen: Foto: Panthermedia
Vi ordner, fikser og udfører og slapper alt for lidt af. Derfor er tiden kommet til at tage dovenskaben ud af skammekrogen og begynde at praktisere den - men på en måde, så den giver os noget. Vi giver dig 6 råd til at være doven på den gode måde.

Har du svært ved at være doven?

Så læs med her, hvor Thomas Grønnemark, som er forfatter til bogen ”Doven energi”, kommer med sine råd til kvalitetsdovenskab!

1. Forstå, hvorfor du skal være doven

Mange af os oplever det: Der er fart på, vi er pressede, og der er så mange ting, der afleder os fra det, vi egentlig synes er allervigtigst. Vi går ned med stress, sover dårligt og har svært ved at være i nuet. Arbejdet og pligterne river i os, samtidig med at den teknologiske udvikling har gjort, at vores ellers så dyrebare tid bliver brugt på ligegyldige ting – som at sidde på de sociale medier i timevis. Med andre ord: Tiden, hvor vi dovner og slapper af med ren nydelse, er minimal. Men vi har brug for pauserne. I stedet for hele tiden at fokusere på det næste møde eller den næste løbetur, vil mange af os måske have større gavn af at sætte os på en bænk, spise en kage og nyde solen. Det kan godt være, at du ser det at arbejde hårdt og give den fuld gas som en dyd, men samtidig ved man – og forskningen bakker op om det – at der skal restitution til. Hvis du har arbejdet hårdt, er det også nødvendigt, at du får tid til at trække vejret og slappe af, hvis du skal kunne blive ved med at præstere.

Selv om dovenskab i dag er et skældsord, der bliver brugt om folk, der ikke gør det, man forventer af dem, så er der meget at hente i den dovne energi. Netop her i tiden, hvor mange føler sig så pressede, kan det være fint ikke at leve op til forventningerne. Og dovenskab kan være med til at skabe balance i dit liv.

2. Gør det dovne muligt

Når du skal dovne, må du skabe rum til dovenskab og dermed fjerne det, der distraherer. Bare tænk på, hvis du gerne vil leve sundere, så nytter det jo heller ikke, at du har hele skabet proppet med chips og slik – for så er det altså meget sandsynligt, at du ender med at gå i skabene … Så bliv bevidst om, hvad der forhindrer dig i at dovne. For mange vil en kilde til distraktion fra det givende dovneri være deres telefon eller iPad, og så handler det om at logge af. En løsning kunne f.eks. være at holde onlinefri om søndagen, så du kan få slappet af – alene eller sammen med familien.

LÆS OGSÅ: Vær doven og blive lykkeligere

3. Dyrk den gode dovenskab

Den gode dovenskab er den, der giver dig noget, som gør, at du får slappet af, bliver ladet op og kommer i bedre humør. Så find ud af, hvad der gør det ved dig. Måske er det at sidde med en kop kaffe, måske er det at ligge på sofaen eller måske er det noget så aktivt som at gå en tur. Vær virkelig skarp på, hvad giver dig noget, og skriv så en top-10. Og vær realistisk, når du gør det. Det kan godt være, at du mener, at 14 dovne dage på en strand på Maldiverne vil gøre underværker, men det skal være noget, der kan inkorporeres i din hverdag.

4. Få kvalitet i din dovenskab

Sørg for at få kvalitet ind i din dovenskab. Slapper du godt af med en kop kaffe, så lav en rigtig god kop kaffe, så du får mest mulig nydelse ud af situationen. Og kan du lide at se fjernsyn, så glæd dig over, at den teknologiske udvikling også har ført positive ting med sig. F.eks. har den gjort det muligt, at du i dag kan vælge en serie, som du virkelig nyder at se, i stedet for at skulle sidde og zappe frustreret rundt mellem tv-kanalerne.

LÆS OGSÅ: Job-detox: 5 gode råd til at genfinde balancen mellem arbejdsliv og privatliv

5. Undgå dårlig dovenskab

Dovenskab bliver dårligt eller meningsløst, når du bruger mere tid på noget, end du har lyst til. Eller når du ikke bruger tiden bevidst eller bruger den på noget, som ikke giver dig noget. For så tager det jo tid fra familie, venner og arbejdsopgaver – og ikke mindst den nydelsesfulde dovenskab. F.eks. tyr mange af os til de sociale medier, når vi skal have en pause, og det kan også være ganske udmærket, hvis vi virkelig nyder det, men hvis vi ender med at have brugt flere timer på hvileløs surfen rundt, havde tiden måske været bedre brugt på noget andet. Et tip: Hvis du har dovnet og bagefter føler dårlig samvittighed eller irritation over det, var det måske noget andet, du skulle have brugt din tid på.

6. Få succes med din dovenskab – når du er sammen med andre

Det kan være kompliceret at være sammen med andre mennesker. Det kræver kommunikation. Ikke mindst når du vil dovne i deres selskab. Men får du kommunikeret, hvorfor det er vigtigt for dig at slappe af, så vil du formentlig også opdage, at det bliver accepteret. Nogle kan f.eks. godt lide, at de lige har lidt tid til sig selv, når de kommer fra arbejde, så de kan koble af, hvad enten de gerne vil sidde med en kop kaffe, en avis eller bare være i fred. Og får man det behov afstemt med resten af familien, kan det blive en kilde til øget livskvalitet, mens det typisk vil føre til konflikter, hvis man ikke får det afstemt. Hvis du f.eks. kommer hjem, og din ægtefælle forventer, at du kommer ud i køkkenet og hjælper med at snitte grøntsager, og du så sætter dit ind i sofaen, så er der basis for et skænderi. Men hvis I forinden får afstemt jeres behov, kan I måske blive enige om, at det er helt o.k., at du har plads til dig selv. Og så kan du jo skrælle grøntsagerne bagefter – eller også grøntsagerne først og tid for dig selv bagefter.

Om eksperten:

Thomas Grønnemark er foredragsholder og forfatter til bogen ”Doven energi – hvordan klog dovenskab giver dig arbejdsglæde, stjernestunder … og plads til at nyde livet”. Se mere på Thomasg.dk

Læs også