Da regningen viste 1000 kr. for vand, spredte panikken sig
Foto: Privat
En uge i Frankrig med mine bedste veninder. Det var en ferie, jeg havde glædet mig til i næsten et halvt år. Endelig skulle venindegruppen på tur, og vi skulle til Cannes.
Et ret dyrt sted med gode muligheder for shopping, dyre middage og afslappende dage på strandklubber.
Vi var ikke helt uforberedte, da vi satte os på flyet sidste sommer. Vi havde lavet en plan for opholdet. Hver anden dag skulle vi på udflugt; Monaco, Antibes og St. Tropez. Vi ville spise godt og havde booket borde på flere restauranter. Resten af opholdet ville vi tage, som det kom.
Allerede dag ét stødte vi dog på turens første problem. Efter en lang rejse lagde vi os på den første og bedste strandklub. Ja tak. Fire liggestole, vand og kaffe. Efterfulgt af frokost, mere vand, mere kaffe. Mmm, frugtsalat, bruschetta og en kaffe til tak. Hvad med en drink? Og så kom regningen...
Jeg var ikke chokeret over byens høje priser. Det havde jeg forberedt mig på, og jeg havde advaret de andre om det. Men da regningen viste, at vi havde brugt næsten 1000 kroner kun på vand, blev der panik i gruppen.
- Det her går ikke, sagde en af pigerne og begyndte at lufte mulighederne for at reducere omkostningerne på resten af turen.
Hun foreslog at droppe nogle af udflugterne, måske spise frokost hjemme, og hvad med bare at ligge på et håndklæde på den offentlige strand?
Det var her, det begyndte. Uenighederne. Vi måtte blive enige om, hvad vi ville bruge penge på, og ikke mindst, hvad vi ville bruge ferien på.
Skal vi bruge pengene på god mad og drikke, dejlige liggestole ved strandkanten, udflugter eller fest? Ikke let at blive enige.
Jeg vil have mest muligt ud af dagen, sagde en af pigerne.
Med det mente hun flest mulige timer i solen. En anden ville op tidligt for at træne, efterfulgt af nogle timer i solen og fest om aftenen.
Den, der efter første regning havde fået “penge-panik”, ville lægge alle pengene i god mad og drikke og skære ned på komfort og udflugter.
Jeg selv ville sove lidt længere om morgenen og ligge på en god liggestol med en god drink i hånden.
Med andre ord, det var ikke nemt at blive enige.
Vi havde kun en uge ved den franske kyst, og alle ville have deres drømmeferie.
Selvom det var veninder, jeg havde kendt i flere år, havde vi aldrig været på ferie sammen før, og jeg anede heller ikke, at folks ferievaner var så forskellige.
For nogle er ferie synonymt med at ligge på stranden fra morgen til aften, efterfulgt af en lur på hotellet før middag. Mens andre vil have mest muligt ud af stedet, de besøger, og fylde dagene med aktiviteter og udflugter.
Forventningsafklaring
Psykolog Danielle Legland mener, at det vigtigste, man kan gøre før en venindetur, er at have en forventningsafklaring.
- En venindegruppe består trods alt af forskellige personligheder, og vores personlighedstræk kommer ofte tydeligere frem på rejse. Det handler om, at vi bliver taget væk fra vores sædvanlige rutiner, og vi må pludselig tilpasse os, hvordan andre lever deres liv på en helt anden måde end hjemme, siger hun.
Og det kan jeg bekræfte. For vi havde aldrig været uenige om noget som helst og tænkte derfor, at det ville blive en dans på roser.
Legland mener, at man altid bør tage en snak om, hvad man ønsker at få ud af turen, inden man rejser.
- Er det fuld fart eller står afslapning højest? Det vigtigste er måske at tale om, at der kan opstå uenigheder, så man kan lægge op til en samtaleform, hvor det ikke er farligt at være uenig.
Der kan også opstå uenighed omkring, hvad der skal planlægges og ikke. Ifølge psykologen vil de forskellige personlighedstyper spille ind. Nogle foretrækker at planlægge ferien ned til mindste detalje, mens andre bedre kan lide at være mere spontane.
- Jeg tror, at det smarteste kan være en mellemting, nemlig at planlægge til spontanitet. En dag kan for eksempel stå åben i programmet, eller man kan have dage, hvor alle kan gøre det, de selv ønsker.
- En god øvelse i planlægningsfasen er, at alle fortæller om deres drømmeferie i forhold til lokation, overnatningstype og aktiviteter, siger psykologen.
Budget
En anden vigtig ting at tale om, inden ferien, er budget.
Det kan føles sårbart, hvis nogen ikke har råd til de aktiviteter, der er planlagt. Nu skal det lige siges, at vi er en vennegruppe i midten af 20'erne uden synderligt mange penge. Alle var enige om at holde turen så billig som muligt, men alligevel var der uenighed om, hvad der var værd at bruge penge på.
Elisabeth Landsverk, økonom, er helt enig med Legland i, at en samtale om forventninger er vigtig, inden man rejser.
- Det er ikke sikkert, at I har de samme ønsker eller det samme budget for turen. Derfor er det smart at tale sammen og kortlægge forskellige ønsker på forhånd. Så slipper I for diskussioner undervejs, og I undgår gruppepres på turen. Hvad har I lyst til at opleve, og hvor meget ønsker I at bruge på dette? Siger økonomen.
Hvis I er flere, der rejser sammen, er det også muligt engang imellem at dele sig op i to grupper for at reducere omkostninger og lave forskellige ting.
Landsverk mener, det er godt at anerkende, at der kan være forskellige ønsker i gruppen. Hvis man er en lille gruppe på tur eller ønsker at være samlet, kan det være en løsning at stemme om mulighederne.
- Så sidder man tilbage med et par ting, som alle har lyst til, og så kan man dele sig, så flest muligt får gjort det, de vil. Måske kan man dele sig fra morgenmad og så mødes til frokost igen. Det er rart, hvis alle får gjort noget af det, de ønsker.
Ved at have en plan på forhånd for, hvordan ferien skal være, og hvordan pengene skal prioriteres, vil man undgå uenigheder og dårlig stemning på turen.
Følelsen af uenighed
I stedet for at lave strenge grupperegler for, hvordan man skal opføre sig, er psykologens bedste råd at ufarliggøre det at være uenig fra starten.
- Det er jo ikke unaturligt, at man ønsker forskellige ting, og nogens ønsker er ikke mere eller mindre værd end andres ønsker.
Hvis der først er opstået uenighed, er det ifølge Legland vigtigt at turde tage fat på, at der er opstået dårlig stemning.
- Det, der ikke bliver talt om i plenum, forsvinder ikke; det bliver ofte taget med i krogene og hvisket om. Hvis man får talt om det svære, der er opstået, har man en chance for at afdække, hvad der fører til den dårlige stemning.
Men en gruppe bliver ikke bedre end sine medlemmer, understreger psykologen, og tilføjer, at alle skal have et ønske om at løse konflikten.
Under forventningsafklaringen kan man også stille spørgsmålet: “Hvad gør vi, hvis der opstår dårlig stemning mellem os?”.
Vi brugte store dele af første aften på at tale sammen og ikke mindst kortlægge, hvad vi hver især ønskede af ferien. Efterfølgende har jeg tænkt på, hvad der kunne være sket, hvis ingen havde sagt fra i forhold til, at det blev for dyrt, og alle bare lod som ingenting.
Det er noget, mange sikkert har oplevet, og måske endda fået en lidt ubehagelig følelse af.
Problematikken er lige så aktuel, hvis man går ud for at spise med venner. Spørg om I kan blive enige om, hvilken vinflaske I skal tage, hvis I skal dele, og så kan du tilføje, at du skal tænke lidt over, hvor meget du bruger, så du har overblik.
Hvis du synes vinflasken er for dyr, er det helt i orden at sige, at du hellere køber et glas eller noget andet i stedet.
Landsverk ville være åben om, at man ikke nødvendigvis har mulighed for at bruge så mange penge, og dermed må prioritere, hvad pengene skal gå til.
- På denne måde tør flere i samme situation også, siger hun.
Tilbage til min egen venindetur: Vi endte med at skære ned til to udflugter, hvor vi valgte de steder, flest ville se.
Hver morgen gik to af pigerne ned til det lokale bageri og købte franske baguetter, som vi nød på hotelværelsets lille balkon. Og det er blevet et utrolig hyggeligt ferieminde. Billigt og meget hyggeligt.
Vi lå hver anden dag på strandklub og offentlig strand. Vi valgte et par gode og lidt dyrere restauranter og prioriterede billigere alternativer resten af opholdet.
Under feriens sidste badetur talte vi faktisk om dette. Hvad skulle vi have gjort anderledes?
Misforstå mig ikke, vi havde en rigtig god tur, og jeg tager gerne på tur med de her piger igen, men næste gang stiller vi nok hinanden spørgsmålet på forhånd: Hvordan ser din drømmeferie ud?