https://imgix.femina.dk/media/article/1645_claus_pilgaard.jpg
Underholdning

Chili Klaus: Jeg ved godt, at jeg lige er lidt i underskud af kærlighed

23. november 2016
redigeret til web af redaktionen
foto: Runolfur
Chili Klaus, som i virkeligheden hedder Claus Pilgaard, er en moderne fakir. Han har fået millionsucces på de sociale medier med sine videoer, hvor han udsætter sig selv og andre for verdens stærkeste chilier, og føler sig ekstremt heldig. Men succesen har en pris. Det har kostet på kærlighedskontoen.

Claus Pilgaard er hurtigt blevet en moderne verdenssucces med sine chilismagninger. Han påfører med vilje sig selv og andre ekstremt ubehag. Vi taler fysisk nedsmeltning, sprutten, ufrivillige bevægelser og opkast for åben skærm, når han sammen med kendte danskere spiser chilier i sværvægtsklassen. Alene videoen med Smadremanden alias Søren Østergaard, hvor de spiser Carolina Reaper – verdens stærkeste chili – er set på de sociale medier af FEM millioner mennesker verden over. Nøglen er formentlig, at mennesker kan identificere sig med det, de ser, uanset hvor de kommer fra. Til sammenligning så 50.000 mennesker det første afsnit af hans serie ”Chili Klaus indtager Norden” på TV 2 Fri, hvilket faktisk var et fint tal.

Claus blev uddannet pianist fra konservatoriet og levede i mange år af sin musik, indtil han i en ikke helt ung alder fandt på at kombinere sin passion for stærk mad og fotografering med de sociale medier og landede i det, han kalder sit sweet spot. Alene på Facebook har han næsten 300.000 følgere i alle aldre.

– Jeg er i smørhullet, dér, hvor man virkelig føler, man lever, og det er faktisk større end den succes, jeg har. Mentalt er mit liv nemmere at leve nu, fordi jeg er i noget, som jeg rigtig godt kan lide at arbejde med.

En rød og en grøn

I Claus og hans søstres barndom sagde deres far altid, at det var helt okay ikke at kunne lide maden, man skulle bare lige smage først, ikke? Med det gode princip kommer man til at smage på meget i livet. Og derfor løb Claus ind i stærke og velsmagende chilier på en indisk restaurant, mens han studerede i London. Men da han kom tilbage til Danmark og ville forfølge smagsoplevelsen, kunne han kun finde to slags chili i supermarkedet: En rød og en grøn.

– Her VAR simpelthen ikke så stærke chilier som dem, jeg smagte i London. Så begyndte jeg at researche lidt og fandt ud af, at der på verdensplan findes over 3.000 forskellige slags konventionelle chilier – og der findes faktisk over 10.000 i det hele taget. De har alle mulige farver, størrelser, faconer, styrker og smage. Det er ligesom at smage vin, så jeg kaldte det chilismagning, jeg ville gå lidt rundt om chilien, det var ligesom grundidéen. Så blev jeg overhalet lidt af styrken i nogle af dem og tænkte: Prøv nu at være i den styrke, så lang tid som du nu kan. For når man spiser meget stærk og god chili, får man lige 20 sekunder med en smagsoplevelse, som jeg aldrig nogensinde havde prøvet før. Man kan slet ikke sammenligne det med supermarkedschili. Hvis man får fat i sådan noget god chili, som jeg taler om, så ER det simpelthen ligesom en Syrah- eller Chardonnaydrue – det har sine egne karakteristika.

Læs også: ”Jeg har altid været rodløs”, siger Ulla Terkelsen om at vælge korrespondentlivet - selv i en alder af 72 år.

Og sådan blev Claus opdagelsesrejsende i chili. Han er lige kommet hjem fra South Carolina i USA, hvor han besøgte en chiliproducent, der nærmest er kult – han krydser chilier, så nye sorter hele tiden får et nøk opad i måleenheden scoville. Claus lavede også lige en ny video, mens han var i USA.

Er det en slags manddomsprøve at være med i en Chili Klaus video?

– Jeg har faktisk haft kvinder med ... Hella Joof. Christine Antorini. Søs Egelind. Det er meget sjovt med kvinder – de har en lidt anden tilgang. Jeg holder foredrag om chili, og hvis man får en mand op – og det er selvfølgelig mændene, der melder sig først – så siger de: Jamen, jeg vil gerne have den stærkeste. Kvinder går måske lidt mere efter chiliens udseende, og den må også godt have noget sødme og smage af lidt og ikke mindst være knap så stærk, og så behøver de ikke nødvendigvis at få en hel. Der er ingen manddomsprøve i det. For mig personligt har det nu aldrig været nogen manddomsprøve. Jeg synes, der ligger en masse humor og sjov i det, det tilfører simpelthen livet noget humor.

Kør forkert!

Livet er jo – en gave. Og sagen er, siger Claus, at man selv har en stor del af ansvaret for både indpakning og indhold.

– Hvad fanden er et liv ... det er jo ikke at komme fra fødsel til død, man må godt sådan svinge ud til siderne. Livet kan du jo godt leve fuldstændig midt på landevejen, men det kan godt blive lidt kedeligt. Derfor er det genialt at køre ”forkert”, for så kommer man reelt ud og oplever noget lidt anderledes, og jeg tror faktisk, sådan en chili-vej er en måde at komme ud og opleve noget på, hvor man får en øjeblikkelig fornemmelse af, hvad det er, man har gang i.

Man føler sig virkelig i live?

– Ja, ja! Og der er ingen, der dør af at spise chili. Jeg plejer at sige, at man faktisk kommer til at leve af at spise chili, fordi man mærker alting meget kraftigere.

Satte hinanden fri

Claus bor i lejlighed i Aarhus. Alene. Han har en datter fra et tidligere forhold, men synes egentlig, han har fire børn, for han er for nylig blevet skilt fra Jette Torp, hvis tre børn han også opfatter som sine, fordi han har boet sammen med dem, i de 15 år han og Jette var sammen. En af årsagerne til bruddet er muligvis, at ”man bliver lidt forført af succes”. Det bliver svært at sige nej. Og svært at gennemskue det nye landskab.

Læs også: "Det liv, man lever, er det liv, man får", siger Pernille Aalund, der skiftede direktørjobbet ud med mere ro og nærvær

– Altså sådan helt firkantet kan man sige, at succes HAR en eller anden pris. Næsten ligegyldigt hvordan, så HAR det en lille pris. Men jeg synes faktisk, Jette og jeg blev enige om, at vi skulle prøve lige at sætte hinanden fri. For Jette er også ... karismatisk er måske et forkert ord, men sådan næsten lidt en alfahun, nej ikke alfahun, men hun er meget viljestærk, har en stor styrke, vil jeg mere sige. Og ... jeg tror, vi hver især har behov for at være i vores styrker. Altså ... vi har det jo rigtig dejligt, vi er enige på den måde ... men jeg tror også, der er noget i lige at kunne sætte hinanden lidt fri og sige, at den model passer ikke lige til os. Derfor kan vi godt være pissegode venner, men der er et eller andet i den måde, det er skruet sammen på, som ... skal til revision.

Hvordan har du det nu med kærlighed?

– Kærlighed er måske en af de få kræfter eller følelser, som man ikke er herre over. Den kan komme rundt om næste gadehjørne. Men for mit eget vedkommende er det klart, at efter en eller anden form for brud så skal man lige samle sig selv lidt. Og jeg tror, det er vigtigt, man kommer til at hvile i sig selv og lige får landet på to ben, inden man måske i panik kaster sig ud i et eller andet. På den måde har jeg sådan set slet ikke travlt med noget som helst.

Det er en moden betragtning – nyskilte mænd plejer at være ledige i fem sekunder, efter at de har sat sig på en barstol?

– Ja ... men jeg tror nok, jeg forelsker mig lige så meget i hjerne, altså jeg forelsker mig også i lidt intellekt ... Selvfølgelig kan man sagtens møde intellekt på en bar, det er ikke det, men jeg har givet mig selv et råd: Klap lige hesten, som vi siger i Jylland, og prøv så at få lidt ro. For der er meget turbulens i mit liv. Jeg ved godt, det er lidt pjattet at sige, at man næsten ikke har tid til det. Og selvfølgelig savner jeg noget kærlighed. Indtil videre putter jeg noget andet i, andre oplevelser, som alt det her har givet mig. Men jeg ved godt, jeg lige er lidt i underskud med kærlighed.

Din far og mor var sammen, til din far døde. I dag har vi afbrudte historier?

– Det er fuldstændig rigtigt. Det kan godt være, Jette og jeg laver sådan en meget voksen beslutning, men der ligger også noget sorg over, at man føler, man smider et eller andet væk, som man har sammen. Referencer, pejlemærker og oplevelser. Men jeg har alligevel også besluttet mig for, at det behøver vi jo ikke at smide væk. Det kan sagtens være der, når VI mødes og snakker. Og så ... ja, så må man sige, at kærligheden, den må dukke op, som den kan.

En, der kan lide chili?

– Ved du hvad, jeg ELSKER kvindeligt selskab. Når man er sammen med kvinder, så får man tit noget andet input, der kommer en anden humorform, end der måske gør i mandligt selskab. Nu har jeg spillet meget ude til alverdens ting, og hvis der ingen kvinder er til en fest, så er der jo ingen fest.

Læs også