Spillefilm
Se, lyt & oplev

"Jeg tror ikke nødvendigvis, det er målet for den unge generation at have en ægtefælle resten af livet"

31. december 2022
Af Nina Azoulay
Foto: PR
Og de levede lykkeligt … i et stykke tid. Tosomhed er ikke altid rosenrødt, og efter forelskelse følger hverdagen med alle sine usexede trivialiteter. Den del af kærligheds-livet tager Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag fat på i den romantiske komedie “Elsker dig for tiden”.

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag vandt både seernes hjerter og indtil flere priser for serien “29”.

Her tegnede de gennem fem sæsoner et portræt af livet sidst omkring de 30 år med alt, hvad dertil hører af venskab, kærlighed, følelser og forventninger.

Nu er makkerparret klar med deres første spillefilm, som de selv beskriver som en moderne, romantisk komedie.

Inspirationen er hentet i 90’ernes og 00’ernes romantiske komedier, men tilsat en god portion nutidig realitetssans som kontrast til den naivitet, de aldrende kærlighedsfilm typisk dyrker.

– I stedet for at de bare får hinanden til sidst, og så finder vi ikke ud af mere, ser vi på, hvad der så skete, da det blev mandag morgen. Efterhånden som vi selv bliver ældre, kan vi se, at når man kæmper med kærlighed, er det ikke i forelskelsesfasen, hvor alt er skønt.

– Det er mandag morgen, at det bliver svært. Det er der, man virkelig kommer til at kæmpe for kærligheden. Den historie kunne vi godt tænke os at fortælle, siger Jesper Zuschlag.

Julie Rudbæk nikker og tilføjer, at de gerne vil spidde parforholdet, som det er i dag. forskellen på nu og da “Den eneste ene” ramte biograferne i 1999, er, at der i dag hersker en meget større individualisme, og at der bliver sat stort spørgsmålstegn ved parforhold og ægteskab som det ypperste, vi kan opnå.

– Der er en masse skønt ved den romantiske komedie, der understreger den der disney-drøm, som vi nok alle sammen har, men den store udfordring kommer i parforholdet. Du kan blive nok så forelsket i disney-drømmen, men virkeligheden lever sjældent op til de romantiske film eller til forelskelsen og alt det, vi forventer at få.

– Vi vil gerne lave en film, der indeholder det hele, både det vi drømmer om og virkeligheden bagefter, forklarer Julie Rudbæk.

Ligesom med “29” har Jesper Zuschlag og Julie Rudbæk skabt hele universet omkring “Elsker dig for tiden” – de har skrevet manuskriptet, og de både de instruerer og medvirker i filmen.

For evigt?

“Elsker dig for tiden” følger kærligheden i alle dens faser, og derfor vil publikum i alle aldre kunne spejle sig i filmen, mener Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag. Kærligheden er universel, påpeger de.

Det så de med “29”, som specifikt handlede om kærlighedslivet omkring de 30 år, men på stribevis af mails fra seere kunne de se, at de havde publikum på både 60, 70 og 80 år og helt ned til 12-13 år.

Filmen sætter spørgsmålstegn ved, om vi skal sige ja til ét menneske for evigt, og stiller skarpt på de forventninger der ligger i at vælge, at én person skal kunne opfylde det hele, forklarer Julie Rudbæk.

– Vennerne er der altid, men kærligheden er lidt mere flygtig. Det tror jeg også kendetegner den nye generation rigtig meget. Det betyder ikke, at man ikke drømmer om den store kærlighed, men kærligheden er ikke for enhver pris, som det måske var for vores forældres generation, hvor man finder hinanden og er sammen i 40 år, og det er målet.

– Jeg tror ikke nødvendigvis, det er målet for den unge generation at have en ægtefælle resten af livet og lade venskaberne være sekundære, siger hun.

Det kommer i filmen til udtryk hos de to hovedkarakterer; Thomas, som jagter sin romantiske drøm, og den mere kyniske Anna, som prøver at holde kærligheden på afstand og egentlig er ret tilfreds med sit liv, som det er.

– De repræsenterer forskellige sider i os. Man kan godt på en og samme tid føle, at ens liv er godt nok, som det er, og at man har det man skal bruge, og samtidig have en idé hængende i baghovedet om, hvad det kunne eller skulle være, som er lidt mere romantisk og lidt mere et glansbillede, forklarer Jesper Zuschlag.

Man kan godt på en og samme tid føle, at ens liv er godt nok, som det er, og at man har det man skal bruge, og samtidig have en idé hængende i baghovedet om, hvad det kunne eller skulle være, som er lidt mere romantisk og lidt mere et glansbillede

Ny lyd og nye ansigter

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag har tusindvis af timers erfaring med sig fra fem sæsoners tv-serie, fra DR’s sketch- og satireprogrammer “Julie og Jesper” og “Generation SoMe!”.

Denne gang har de haft et mærkbart større setup, for det er bare noget andet, når filmen skal ses i biografen, forklarer Jesper Zuschlag.

– Vi har været vant til altid at skulle gøre tingene på en nem og billig måde, men denne gang har vi skullet lære at skrue op for det hele.

– Vi er både oppe i Christiansborg Slotstårn og ude at sejle på tømmerflåde i Københavns kanaler, som er nogle vildt bøvlede steder at optage, men det løfter det hele, siger han og tilføjer, at de også med valget af skuespillere vil vise, at “Elsker dig for tiden” er en helt anden fortælling end det serieunivers, de særligt er kendt for.

– Ny lyd og nye ansigter i har flere nye, dygtige skuespillere med. Vi kan generelt godt lide at finde folk, som ikke er for kategoriserede eller har for meget “bagage” med ind i filmen, forklarer Jesper Zuschlag.

Rollelisten er spækket med unge, fremadstormende talenter som Kasper Dalsgaard, Sofie Jo Kaufmanas, Olivia Joof Lewerissa, Magnus Haugaard og Cyron Melville.

– Jeg føler, at det hold, vi har samlet, er den nye generations sjove skuespillere med store karrierer foran sig. Jeg synes, vi har samlet et rigtig stærkt komediehold med nogle virkelig solide skuespillere, siger Julie Rudbæk.

Også filmens lydside sender en hilsen til de efterhånden aldrende romantiske komedier.

– Vi har taget gamle klassikere af blandt andet Poul Krebs og Lars h.u.g. og nyfortolket og moderniseret dem med nye kunstnere, så musikken også følger med tematikken og er en kommentar til den klassiske, romantiske 90’er-komedie. Her har vi hevet fat i nogle unge, meget dygtige kunstnere, så musikken understøtter hele filmens præmis, fortæller Julie Rudbæk.

Hovednummeret på filmens soundtrack er en nyfortolkning af Lars h.u.g.s “Elsker dig for evigt”, som det fremadstormende band Ganger har lavet en ny version af. Nummeret udkommer i efteråret som optakt til filmen.

“Elsker dig for tiden” har biografpremiere den 22. december.

Læs også