https://imgix.femina.dk/media/article/womensupportingwomen.jpg
Se, lyt & oplev

Derfor er dit Instagram-feed i sort-hvid - og det bør du vide, inden du poster et billede

29. juli 2020
af Freja Bang Lyngbo
Foto: Scanpix
Den seneste uge har mere end fem millioner kvinder på deres Instagram-profiler postet et sort-hvid portrætbillede som et led i kampagnen 'Women Supporting Women'. Her er et par ting, du bør vide, inden du tager imod den såkaldte "udfordring".

Normalvis forstår vi ordet udfordring som "en svær eller kompleks opgave" eller "noget, som skal overvindes". Men, som det amerikanske medie The Cut påpeger, betyder ordet på de sociale medier tilsyneladende nærmere "at poste et flatterende billede af sig selv i en bestemt kontekst, ofte for en tilsyneladende god sag". Det har vi på det seneste set flere eksempler på.

Som da kendisser verden over under hashtagget #pillowchallenge berigede internettet med billeder af sig selv udelukkende iført en pude spændt fast med et bælte for at dække bysterne og de ædlere dele. Eller da Instagram flød over med ti år gamle billeder af din tidligere nabo eller barndomskæreste sat op ved siden af spritnye, flatterende billeder af selvsamme person under hashtagget #10yearchallenge eller #2009vs2019.

Og i mandags begyndte en masse kvinder - især de kendte og indflydelsesrige - så at poste smukke sort-hvid portrætter på Instagram med tagget #ChallengeAccepted, hvorefter de "udfordrede" andre kvinder i deres omgangskreds

Hvad er #WomenSupportingWomen?

Kampagnen, som blandt andet går under navnet 'Women Supporting Women', går ganske enkelt ud på at lægge et sort-hvid portræt op af sig selv under hashtagget #challengeaccepted, #womensupportingwomen eller #blackandwhitechallenge.

Mere end fem millioner kvinder har allerede deltaget, heriblandt kendisser som Khloe Kardashian, Kerry Washington og danske Irina Olsen. Billederne er ofte opstillede og redigerede, da en af tankerne med kampagnen netop er at poste et billede af sig selv, hvor man føler sig allermest selvsikker. Under beskrivelsen til billedet nominerer kvinderne en række nye personer i deres netværk til at tage udfordringen op.

Mange af billederne er ledsaget af en tekst med et budskab om at hylde kvinder og 'søsterskab'. For eksempel skrev Reese Witherspoon under sit billede:

- Tak til alle de magiske kvinder i mit liv for den uendelige kærlighed og støtte. Må vi alle fortsætte med at skinne på hinanden. Det er, hvad søsterskab handler om.

- Til alle mine dronninger: Lad os sprede kærlighed og huske at være en smule venligere mod hinanden, skrev Khloe Kardashian.

Aha ... Men hvor og hvorfor begyndte bevægelsen?

At finde én forklaring på, hvordan det hele startede, er tilsyneladende ikke så enkelt endda. Den seneste tid har der nemlig floreret flere forskellige bud på netop dette. Det skriver blandt andre amerikanske Elle. Måske af den årsag havde flere af kendisserne tydeligvis heller ikke sat sig ind, hvad baggrunden for og formålet med den såkaldte "udfordring" var - og det medførte en del af kritik, som gik på, at kvinderne blot tog del i kampagnen som en undskyldning for at poste et flatterende billede af sig selv.

Christine Abram, som er PR- og influencermarketing-manager og repræsentant for Instagram har fortalt til New York Times, at et af de første opslag kom fra den brasilianske journalist Ana Paula Padrão for over en uge siden.

En forklaring lyder, at kampagnen kan kobles sammen med en hændelse, der fandt sted i sidste uge. Her holdt det kvindelige kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez en tale i Repræsentanternes Hus, hvor hun gav et af de mandlige kongresmedlemmer, Ted Yoho, svar på tiltale, efter han havde kaldt hende for ”en fucking kælling”. En hændelse, som ifølge Christine Abram var medvirkende til, at der generelt blev postet langt flere feministiske opslag på Instagram i dagene efter.

Protest mod kvindemord i Tyrkiet

Men en anden forklaring går på, at hele bevægelsen faktisk startede i Tyrkiet, hvor 27-årige Pinar Gultekin blev brutalt myrdet af sin ekskæreste. Herefter begyndte kvinder landet over at poste billeder af dem selv i protest mod det stigende antal kvindemord, der finder sted i landet - med henvisning til de sort-hvid billeder, der ofte bringes på avisernes forsiden, når endnu et mord er begået.

- I 2019 alene blev 474 kvinder brutalt dræbt på grund af kønsbaseret vold. Med den Covid-19-baserede lockdown forventes tallet for 2020 at være endnu højere, skriver journalisten Mina Tümay på sin Instagram-profil, hvor hun også forklarer, hvordan den tyrkiske regering har talt om at forlade Instanbulkonventionen - den internationale konvention, som også Danmark har ratificeret, og som pålægger staterne netop at beskytte kvinder mod forbrydelser som partnervold og seksualiserede overgreb.

LÆS OGSÅ: "Mange mænd tror ikke, at de voldtager, før der er tale om fysisk vold"

Med aftalen forpligtede landene sig til at sikre, at den nationale lovgivning lever op til konventionens bestemmelser. Flere lande debatterer dog stadig, hvorvidt straffeloven skal ændres - og eksempelvis i Danmark venter vi stadig på en ny samtykkelov.

Ifølge journalisten for New York Times, Taylor Lorenz, har Instagram dog udtalt, at hashtagget, der opstod i Tyrkiet, "ikke var relateret til den version af udfordringen, der spredte sig i USA".

Uanset hvad lader det dog til, at udfordringen med at tagge og opfordre hinanden til at lægge flotte selvportrætter op skygger en smule for det oprindelige solidariske budskab om at løfte og styrke kvinder på tværs af landegrænser og sociale skel. Som journalisten Claire Lampen skriver for The Cut:

- Ligesom med "Imagine"-videoen under Corona-krisen, som nogle kendisser brugte til at udtrykke #WeAreOne midt i en pandemi og den tilhørende økonomiske krise (...), klinger den sociale selvretfærdighed en lille smule hult, når hovedfokus er på deltagernes fejlfrie ansigter.

LÆS OGSÅ: 4 myter om samtykke, der skal aflives lige nu

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også