Den store juleguide
Se, lyt & oplev

Den store juleguide til Aarhus, København & Aalborg

3. november 2017
af Thea Møller Ronex, Ida Kønigsfeldt og Dorthe Kandi
Foto: Visit Aarhus, Thea Møller Ronex, Thomas Steen Sørensen, Sebastian Strømberg, Visit Copenhagen, Dorte Kandi & PR
Kom helt ned i tempo på en dejlig juleweekend. Landets tre store byer, Aalborg, Aarhus og København er fyldt med både traditionelle og moderne julemarkeder, masser af gaveshopping og en let duft af gløgg i gaderne.

Aarhus: Et drys af dansk julehygge

Dejlige Aarhus er fuld er masser af muligheder, som får dig i ægte julestemning.

Aathus

Oplev

Den Gamle By

Den Gamle By i Aarhus er en klassiker – især ved juletid. Det er da også en ret gennemført oplevelse at bevæge sig rundt mellem de gamle bindingsværkshuse og høre ældre damer iklædt kyser og ternede skrud fortælle om julen i de gode gamle dage. Der er tænkt i sanseindtryk for både små og store, og det er godt og grundigt obligatorisk at slutte af med friskbagte æbleskiver – stegt i svinefedt – på det gamle torv, hvis I tør. Viborgvej 2, Dengamleby.dk

Tivoli Friheden

For første gang siden 1904 åbnede Tivoli Friheden sidste år en julepyntet park. Frihedens allerbedste beslutning er, at de har delt parken op i to, så selve forlystelserne, neonlys og sukkerenergien er holdt i den ene del, hvorimod det modne publikum kan søge hen til mere afdæmpede og hyggelige omgivelser i de nybyggede træboder, hvor Kødbyens Mad og Marked er rykket ind og sælger håndværk og julelækkerier. Skovbrynet 5, Friheden.dk

Shopping

Julemarked

Det gamle Ridehus bliver hver december tryllet om til Byens Kunst- og Julemarked. Her kan man finde gaver med unikt præg, for reglen er nemlig, at de mange små boder kun må sælge ting, der er kunstnerens eget design og produktion. Stemningen i hallen er både hyggelig og uformel blandt strikhuer, keramik, plakater, juledekorationer og marmelade. 25. november til 21. december, Vester Allé 1, Markednu.dk

Latinerkvarteret

Hvis tanken om proppede stormagasiner giver sved på panden, så søg mod Latinerkvarteret, hvor shoppingen kan foregå i mere intime rammer. Tøjmærket & Other Stories (Vestergade 4) har blandt andet åbnet en ret overdådig butik med newyorker-fornemmelser på, og vintagebutikken Soul Shine (Graven 24, baggården) er bestemt også et kig værd. Genvind varmen i fingrene hos de stilrene kaffenørder på La Cabra (Graven 20), der serverer Aarhus’ vel nok mest gennemførte kaffeoplevelse.

Marked

Er du så heldig at svinge forbi smilets by på en onsdag eller lørdag, så brug formiddagen på at slentre op igennem byens største grønttorv, der folder over 60 boder ud langs alléen på Ingerslevs Boulevard. Her står de aarhusianske handlende klar med alt fra friskbagte honningkager, økologiske grøntsager, farverige julestjerner og skræddersyede juledekorationer. Ingerslevs Boulevard 1, onsdag og lørdag kl. 8-14.

LÆS OGSÅ: Julemarked 2017: Se årets julemarkeder her

Spis

Jærgergårdsgade og Mejlgade

Mad har de fuldstændig styr på i den lille jyske storby. Jægergårdsgade og Mejlgade byder på et væld af restauranter, og er man den impulsive type, kan det være ret skønt bare at slentre ned ad de to gader og lade valget stå og falde med udvalget på kridttavlerne udenfor.

Mefisto

Den franske restaurant og vinstue Mefisto har specialiseret sig i alt, hvad der indebærer fisk og skaldyr på en tallerken – og de gør det både uprætentiøst og fremragende. Der er dug på bordene, men træmøblementet er rustikt. Retterne er fyldt med tvist og detaljer, men serveres gerne i kasserolle. Sidste år fik de Den Danske Spiseguides pris for årets bedste fiskerestaurant, og her i julemånederne strikker de ofte en julemenu sammen med 4 retter til 350 kr. Volden 28, Mefisto.dk

OliNico

En vaskeægte Aarhus-klassiker er OliNico, der hver dag serverer en ny treretters-menu til kun 125 kr. Råvarerne hentes ind både fra den lokale skov og fra Paris, og køen foran den lille gastro-grillbar vidner om, at den opskrift er i høj kurs. Det betyder dog også, at de ofte melder udsolgt på flere retter inden for et par timer, så kom gerne tidligt, eller lav en takeaway-picnic på hotelværelset, hvis I ikke orker at vente på et bord.
Mejlgade 35, Olinico.dk

Streetfood

Italiensk carbonara, brasiliansk grill eller mormors risengrød? Den store streetfood-dille er også kommet til Aarhus, og når man går rundt i den gamle pakhal ved rutebilstationen, føles det lidt som at besøge alle verdens lande på én gang. Alle kan suse hen og vælge lige netop, hvad man hver især har af yndlingsret, og mødes til en omgang social dining ved de opstillede langborde. Ny Banegårdsgade 46, Aarhusstreetfood.com

Kählers Spisesalon og lækker brunch

I den lidt mere eksklusive ende er det værd kigge inden for på Kählers Spisesalon (Spisesalon.dk) og Nordisk Spisehus (Nordiskspisehus.dk), hvor både menu og æstetik sagtens kan bære ordet særklasse. Brunch, hvor der er kælet for detaljen og økologien, fås på Langhoff & Juul (Langhoffogjuul.dk).

Sov

Scandic

Når benene kollapser efter en hel dags juleshopping, er der ikke langt til den bløde hotelseng, for Scandic er placeret lige midt i gågaden. Indretningen er farverig og business-chik, og den yderst varierede morgenmadsbuffet er simpelthen en fornøjelse. Fra ca. 1.350 kr. pr. nat. Østergade 10, Scandichotels.dk

Oasia

Designhotellet Oasia har i den grad kræset for indretningen med både Bang & Olufsen-TV, Montana-møbler og Hästens-senge i de 65 værelser. Intim indkvartering – stadig med central beliggenhed kun 2 minutter fra banegården. Selv om morgenmadsbuffeten er enkel, er råvarerne helt i top med eksempelvis små ingefær-shots. Fra ca. 1.150 kr. Kriegersvej 27, Hoteloasia.dk

LÆS OGSÅ: 25 adventskranse, du selv kan lave

København: Gløgg & perfekt juleshopping

Vores hovedstad er fuld af hyggelige julemarkeder, skøn shopping og masser af gløgg.

København

Oplev

Kødbyens mad og marked

Madhimlen Kødbyens Mad & Marked er et hit i sommersæsonen, men det er bestemt også et besøg værd i december, når der er Jul i Kødbyen. Her kan du mæske dig i flæskestegssandwich, nybagte kager og gløgg. Flæsketorvet 1.

Julemarked i Carlsbergbyen

Julemarkedet i det relativt nye Carlsberg Byen byder både på traditionelle julegodter og mere eksotiske specialiteter, julepynt og designvarer. Her er også noget for både mand og børn i form af ølsmagsprøver, tombolaer og et mini-tivoli. Indendørs i Stødpudelageret. Pasteursvej 28, Carlsbergbyen.dk

Tivoli

Der er bare noget særligt over Tivoli i juletiden, når der dufter af julebag og gløgg, og den gamle have er pyntet så fint op. Ud over de sædvanlige forlystelser er der ca. 60 juleboder med julepynt og knas. Vesterbrogade 3, Tivoli.dk

Julebasar i Nørrebrohallen

På Flids Julebasar i Nørrebrohallen er der gode chancer for at finde et par moderne design-julegaver i en af de 90 stande, hvor udstillere fra hele Skandinavien sælger deres fine kunsthåndværk, bl.a. keramik, illustrationer og smykker. 2.-4. december. Nørrebrogade 208, Flidmarked.com

Julemarked i Nyhavn

Julemarkedet i hyggelige Nyhavn er af den mere traditionelle slags. Boderne langs med vandet er dekoreret med gran og lyskæder, og du kan købe æbleskiver, gløgg og diverse kunsthåndværk, strik og skindvarer.

Royal Copenhagen

Lad dig inspirere til at dække årets julebord hos Royal Copenhagen, hvor et nyt hold af designere og kendte personer hvert år pynter bordene. Og smag måske de berømte ”smushies” på den smukt indrettede Royal Smushi Café. Amagertorv 6.

Skøjtebanen på Frederiksberg Runddel

Slå et smut forbi skøjtebanen på Frederiksberg Runddel, hvis I trænger til lidt fysisk udfoldelse oven på alle æbleskiverne, eller gå en tur i Frederiksberg Have med en kop varmt at drikke.

Shop

Frederiksberg Centret

Med sine 90 butikker burde Frederiksberg Centret være et godt sted at begynde julegaveindkøbene. Øverste etage åbnede i 2015 som modeetage, og her er butikker som Samsøe & Samsøe, Tiger of Sweden, & Other Stories og Bahne. Falkoner Allé 21.

Stilleben

Strøget er uundgåeligt, men tag alligevel en lille afstikker til butikken Stilleben, som sælger smukke print, smykker, keramik og interiør fra en lang række kunstnere og designere, bl.a. Ida Lærke, Anni Lu og Anders Arhøj. Niels Hemmingsens Gade 3.

Strædet

I Strædet, som ligger parallelt med Strøget og er noget mindre travl, ligger en del hyggelige caféer og små designbutikker, bl.a. Helbak | Scherning, Maanesten, Mant og keramikbutikken Tortus.

Notre Dame

Notre Dame byder både på masser af julepynt og fine boligting til overkommelige priser i mærker som House Doctor, Broste og Bloomingville. Nørregade 7.

LÆS OGSÅ: DIY: 20 nemme juleideer

Spis og drik

Hviids Vinstue

Hviids Vinstue er Københavns ældste vinstue, hvis gløgg går for at være den bedste (og stærkeste) i byen. Kongens Nytorv 19.

II Senso

Vinbaren og restauranten Il Senso ligger i meget hyggelige og stemningsfulde lokaler et par trin under fortovshøjde, og her serveres en lækker kvalitetsgløgg af ægte vinkendere. Gothersgade 87.

Hotel d’Angleterre

Hotel d’Angleterres traditionsrige julegløgg har heddet Snedronningens hvide julegløgg lige siden 1999, da hotellets juleudsmykning var inspireret af H.C. Andersens klassiske eventyr. Drik den i baren på hotellet eller under varmelamperne foran, hvor du samtidig kan nyde den flot udsmykkede bygning. Kongens Nytorv 34.

Meyers Deli

Meyers Deli serverer varm æblegløgg lavet på bl.a. koldpresset æblemost og alkoholisk udtræk af julede krydderier med tranebær og friske æbler i. Gammel Kongevej 107.

Hotel Chocolat Café og Perch’s Tearoom

Snup en kop varm chokolade hos Hotel Chocolat Café, der har mange varianter på Østergade 13, eller en kop te i Perch’s Tearoom (Kronprinsensgade 5), der byder på mere end 150 forskellige teer. Bestil bord i forvejen, da både butik og tesalon er ekstra populære i juletiden.

Copenhagen Street Food

Copenhagen Street Food på Papirøen er Københavns moderne madmekka, der i hele december er pyntet op, og hvor man f.eks. kan få flæskestegstoasts, andeburgere og selvfølgelig æbleskiver, gløgg og varm chokolade i de rå omgivelser. Trangravsvej 14.

Torvehallerne

Torvehallerne er Københavns eksklusive madmarked, der byder på alverdens delikatesser – lige fra gourmetchokolade til oste og frisk fisk. Her er over 60 stande med lækkerier, du enten kan spise på stedet eller købe med hjem til julebordet. Du kan også prøve et stykke risalamandekage hos Sweet Valentine eller en lækker julesnegl med bl.a. kanel, marcipan og nougat fra Lauras Bakery. Frederiksborggade 21.

Sov

De fleste hoteller i København har særlige tilbud i julen.

Tivoli Hotel

Tivoli Hotel kan oplagt kombineres med gratis adgang til Tivoli. Pris pr. person i delt dobbeltværelse fra 710 kr. Arni Magnussons Gade 2, Tivolihotel.dk

Absalon Hotel

Absalon Hotel er nyrenoveret og ligger centralt på Vesterbro. De tilbyder en ”julehyggepakke”, inkl. adgang til Tivoli, med gløgg og æbleskiver. Priser fra 575 pr. person pr. nat. Helgolandsgade 15, Absalon-hotel.dk

Hotel d’Angleterre

Hotel d’Angleterre har en særlig julepris fra 11. december til 5. januar – fra 3.250 kr. pr. nat for 2 personer. Kongens Nytorv 34, Dangleterre.com

LÆS OGSÅ: IKEA lancerer ny julekollektion: Se den her

Aalborg: Hygge i dobbelt-A

feminas redaktionschef Dorthe Kandi guider til jul i sin hjemby, som hun stadig har et særdeles blødt punkt for ...

Aalborg

Oplev

C.W. Obels Plads

C.W. Obels Plads er et af byens midtpunkter, hvor der langs brostenene er caféer og restauranter, og i midten er der i vintertiden en skøjtebane, der bruges flittigt af store og små. Du kan selvfølgelig leje skøjter for ca. 30 kroner, hvis du ingen har selv. Og bagefter kan du jo passende hvile fødderne på en af caféerne med en stor kop kakao.

Gammel Torv

Herefter kan du gå de få skridt videre til Gammel Torv, hvor omgivelserne er perfekte til et julemarked. Med smukke Budolfi Kirke og byens gamle, flotte posthus og ikke mindst det gamle rådhus, hvor man stadig kan blive borgerligt viet, som ”kulisse” er der næsten ikke brug for boder – selv om dem er der nu masser af. Og under lysguirlanderne kan du købe brændte mandler, strikkede huer og meget andet. De små kan få en tur i en flot karrusel, og der er selvfølgelig en julemand, der går rundt og fornøjer og forskrækker små sjæle.

Kunsten

Når du måske har fået jul nok, så besøg Kunsten, der tidligere hed Nordjyllands Kunstmuseum, og som i 2015 blev gennemgribende renoveret. Selvfølgelig er den smukke bygning fra 1972, som er tegnet af det finske arkitektpar Elissa og Alvar Aalto og danske Jean-Jacques Baruel, bevaret. Bygningen er så smuk, at den er værd at se, uanset hvad der udstilles, selv om det som regel også er godt. Kunsten.dk

LÆS OGSÅ: DIY: 8 dekorationer til en grøn jul

Shop

Joan Kyneb

Den bedste anbefaling for en butik er vel, når kunderne vender tilbage. Og en af mine nyere favoritter i Aalborg er Joan Kyneb (Lille Nygade 9). En butik med et super godt mix af lækkert tøj fra forskellige mærker. Sidst jeg var der, kunne jeg hører ejeren Joan tale med stort set alle kunder – den ene kunne hun huske størrelsen på, den anden skulle købe en gave til sin kone, som han tydeligvis havde gjort før, og Joan kendte stilen. Jeg elsker den slags. Selv om jeg ikke kommer forbi tit nok til at være stamkunde, besøger jeg ikke byen uden at gå forbi – og jeg kommer altid ud med en pose.

Det Gyldne Dådyr

I Det Gyldne Dådyr (Nørregade 4) er det aldrig til at vide, hvad der hænger på stativerne, men der er garanti for fine vintagefund udvalgt med stilsikker hånd. I butikken sælges og re-designes tøj og accessories, og er du fra hovedstaden, vil du glæde dig over det lave prisniveau.

Salling

I min familie er det en stående joke, at jeg ikke kan komme til Aalborg uden at gå i Salling. Og jeg er vist aldrig gået tomhændet fra det gamle stormagasin på Nytorv. Det kan selvfølgelig hænge sammen med det brede udvalg af alt fra køkkengrej til stiletter, den gode service, eller bare at jeg har kendt den butik altid. Men jeg håber, de en dag udvider til København. Salling.dk

Spis

Duus Vinkjælder

Duus Vinkjælder (Østerågade 9) ligger i underetagen af det historiske Jens Bangs Stenhus fra 1624. Er du ikke sulten, kan du nøjes med en rødvinsstoddy og bare opleve den fine vinkælder, men ellers er der i november og december julebuffet både frokost og aften. Duusvinkælder.dk

Café La Bottega

Et af de bedste måltider, jeg nogensinde har spist, var på den nu lukkede restaurant Il Mulino i Aalborg. Manden bag, Carlo Liberati, står nu bag den lille café La Bottega (C.W. Obels Plads 3B), som både har eget bageri, delikatesseudsalg og serverer klassiske italienske specialiteter såsom antipasto misto. Simpelt og sindsygt lækkert. La-bottega.dk

Penny Lane

Penny Lane er et enormt hyggeligt sted, der begyndte som lillebitte butik og nu rummer både konditor, bageri, café og butik under samme tag – et skønt sammensurium, som de selv kalder det. Boulevarden 1, Pennylanecafe.dk

LÆS OGSÅ: Madredakørens 10 tips til julebagning

Sov

Phønix Hotel

Hvis du ikke, som jeg, har familie i byen, er der selvfølgelig masser af steder, du kan sove – f.eks. Helnan Phønix Hotel (Vesterbro 77), som er et af Aalborgs ældste hoteller og ligger midt i byen. Helnan.dk

Hotel Comwell

Hotel Comwell Hvide Hus (Vesterbro 2) ligger tæt på Kildeparken og byens banegård og er nyrenoveret og indrettet med Hay-møbler. Jeg har boet på Comwell i Aarhus, som er superlækkert, og det her er i samme stil. Comwellaalborg.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også