Rejseguide til Sicilien
Rejser

Rejseguide: Tag med til smukke Sicilien

5. juli 2019
tekst og billeder af Jesper Møller
Siciliens mest berømte ferieby er Taormina. Med sin skønhed har byen på bjergskråningen i årtier været en turistmagnet og tiltrukket besøgende fra hele verden.
Det store torv med det skakternede fliseunderlag summer af liv denne sommeraften. Langs gelænderet på den ene langside nyder folk udsigten ned over havet, mens andre sidder på bænkene og indtager en is – den vidunderlige italienske gelato.
https://imgix.femina.dk/sicilien-1-taormina-2.jpg
Der er trængsel på torvet Piazza IX Aprile. Midt i billedet til højre ses restauranten Cinque Archi. I det ene hjørne optræder et par musikere, og ud mod gågaden har portrætmalerne travlt med at forevige deres kunder. Selv om klokken er 22, er her stadig lunt, og stemningen emmer af ubekymret og behageligt ferieliv.
https://imgix.femina.dk/sicilien-2-taormina-13.jpg
Portrætmalerne har travlt på byens torve om aftenen. Vi befinder os i den sicilianske ferieby Taormina – nærmere bestemt på torvet Piazza IX Aprile. Torvet er byens primære mødeplads om aftenen – skarpt efterfulgt i popularitet af den nærliggende domkirkeplads, Piazza Duomo, der glimrer med den gamle domkirke og den kunstfærdigt udformede fontæne.
De to torve er forbundet via byens turistmæssige hovedfærdselsåre – Corso Umberto. Dette centrale strøg med diverse butikker, restauranter samt isbarer er særdeles velbesøgt. I højsæsonen er denne gågade om aftenen fyldt til bristepunktet af et sydende menneskehav, og så er det ikke sjovt at have klaustrofobiske tendenser.
https://imgix.femina.dk/sicilien-4a-taormina-1.jpg
Altanerne bugner med blomster og små statuetter. Det spøjse er, at hvis blot man tager en af trapperne op til en gade over Corso Umberto – for eksempel Via Fazello eller Via Don Bosco – så er her helt anderledes stille og roligt med ganske få mennesker på gaderne. Til gengæld er der ikke mange butikker at se på, men i stedet får man mere lokalkolorit samt muligheden for at trække vejret ubesværet og undgå det værste menneskemylder. Turister har en tendens til at klumpe sammen de samme steder. LÆS OGSÅ: Tag med til skønne Korsika Siciliens ældste turistby De mange besøgende er ikke nogen ny foreteelse, for Taormina har i årtier været Siciliens førende turistby. Lige siden forfatteren Johann Wolfgang von Goethe i slutningen af 1700-tallet beskrev byens skønhed, er besøgende i stadigt stigende antal strømmet til byen, der langtfra er nogen ”uopdaget perle”. Til gengæld har Taormina trods populariteten meget andet at byde på, og efter et besøg forstår man godt, hvorfor den stadig er Siciliens ”turisthovedstad”. Byens primære attraktion er de formidable udsigter. Taormina ligger på bjerget Monte Tauro, hvor en del af husene nærmest klynger sig til bjergsiden. Beliggenheden giver en formidabel udsigt ned over Giardini-Naxos-bugten, Det Ioniske Hav samt flere byer nedenfor. Derudover har man mange steder i byen en spektakulær panorama-udsigt over mod Siciliens mest berømte lokalitet – den enorme vulkan Etna.
https://imgix.femina.dk/sicilien-4-taormina-1.jpg
Fra flere hoteller i Taormina har man en flot udsigt til Siciliens store vulkan Etna. Udsigten opad er også fin med landsbyen Castelmola samt ruinerne af et gammelt slot – Castello de Taormina. Ifølge kendere er vuerne fra Taormina nogle af Siciliens absolut bedste. Beliggenheden på en bjergskråning kræver dog mange trapper, så Taormina kan ikke anbefales til gangbesværede.
Mange plusser Selve byen er meget hyggelig med mange snævre bilfri gader samt talrige restauranter og butikker, hvor shoppegenet sagtens kan blive aktiveret. Taormina er også en ganske romantisk by med sine smukke panoramaer, stemningsfulde torve og mange udendørs restauranter. Byen rummer diverse kulturhistoriske seværdigheder, for eksempel det gamle græske teater, adskillige kirker samt de to antikke byporte, der står i hver sin ende af hovedgågaden Corso Umberto.
https://imgix.femina.dk/sicilien-5-taormina-16.jpg
Det græske teater er en stor kulturhistorisk seværdighed. LÆS OGSÅ: Tag på minicruise i den kroatiske skærgård Et skønt og grønt åndehul finder man i parken Giardini della Villa Communale. Den blev grundlagt tilbage i 1899 af engelske Florence Trevelyan og kaldes derfor også for Lady Trevelyans Have. Hun skabte i sin tid en smuk og skyggefuld have med over 200 træer og plantearter fra hele verden, og haven tjener i dag som byens offentlige park. For mange hører en strand og bademuligheder i havet med til en god ferie, og det er der også råd for i Taormina, selv om byen ligger flere hundrede meter over havets overflade. Fra byen går der nemlig en svævebane ned til Taormina Mare, som er bydelen ved havet. Her ligger der en glimrende strand samt den lille ø Isola Bella, som man kan gå ud til fra stranden.
https://imgix.femina.dk/sicilien-6-taormina-10.jpg
Taormina ligger et par hundrede meter oppe ad bjerget, men nede i Taormina Mare ligger en glimrende strand. Derfra kan man vade ud til øen Isola Bella. Endelig ligger Taormina perfekt til diverse udflugter til både Etna og andre omkringliggende seværdigheder, så der er mange gode grunde til at besøge den sicilianske turistklassiker. REJSEFAKTA Geografi: Taormina har omkring 12.000 faste indbyggere og ligger i den nordøstlige del af Sicilien. Transport: Vi rejste med TUI, der i sommerhalvåret har charterrejser til Taormina. Der er også rutefly fra Danmark til Sicilien. Sæson: Selv om Taormina ligger på en bjergskråning, er her varmt i højsommeren, hvor byen også er pakket med turister. Optimale rejsetidspunkter er derfor maj-juni samt september-oktober. Ophold: Taormina har stribevis af hoteller i alle prisklasser. Spis godt: Restauranter er der rigeligt af, og standarden ligger generelt i den øvre ende af skalaen. Det samme gør priserne målt med italienske alen, hvorimod det ikke er dyrt sammenlignet med danske priser. En af de bedste restauranter er Cinque Archi, hvilket betyder ”fem buer”. Navnet henviser til fem buer over balkonen i første sals højde, hvor der er fire udendørs borde. Forsøg endelig at få et af disse borde, hvor man har en fremragende udsigt ned over Piazza IX Aprile. Maden er formidabel – især fisken og den hjemmelavede pasta. Suveræn mad får man også på Al Duomo, der som navnet antyder ligger ud til domkirkepladsen. Her er der også flere udendørs borde med en flot udsigt.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også