Irland
Rejser

REJSEGUIDE | Digital detox i Irlands grønne hjørne

8. marts 2017
af Hanne Høiberg
Hiv stikket ud og drag ud på de små veje i det sydøstlige Irland. Her findes en fredfyldt verden af stemningsfulde slotshoteller, magiske haver og fantastisk natur.

Efter den første irritation har lagt sig over, at det er umuligt at gå på nettet, fordi der hverken er wifi eller dækning på mobilen, sker der noget mærkeligt: Jeg begynder at slappe af. Det gør mine rejsemakkere også. Pludselig giver vi os til at tale sammen over frokosten i stedet for at bruge de første 10 minutter med næsen i den lille skærm.

De fleste af os ved godt, at de maskiner, der har invaderet ethvert hjørne af vores liv, ikke altid er et gode. Ifølge en undersøgelse fra revisionsfirmaet Deloitte siger 49 procent af danskerne, at de tjekker deres smartphone mindst en gang i timen. To procent gør det hvert tredje minut! Eksperter har længe advaret om, at denne konstante ‘væren på’ kan have negative effekter. Specielt hvis det begynder at distrahere os i forhold til arbejde, familie og venner.

Det er her, en ferie til det sydøstlige hjørne af Irland kan gøre godt. Den disciplin, der kræves for at give sig selv et break fra Facebook, Twitter og Instagram, kommer næsten af sig selv. Jeg var på nettet undervejs på min rejse – fra hotelreceptioner og restauranter – men kun morgen og aften. Omverdenen klarede sig udmærket uden mine input, og jeg var i dén grad nærværende.

Det mystiske slot - Huntington Castle

Et lille eventyrslot, der både udstråler mystik og fortryllelse. Her kan man godt blive væk … Huntington Castle fra 1625 har næsten lige så længe fungeret som hjem for den samme familie. I dag hedder slotsherren Alex Durdin Robertson. Han bor på slottet med sin kone og tre små børn, driver både landbrug, eksklusivt B&B og agerer rundviser i sit eget hjem, hvor han fortæller anekdoter om sine forfædre, samtidig med at en bunke slidte nodehæfter og en børnesangbog viser, at flyglet i musikværelset stadig er i brug. Den absolut mærkeligste del af slottet gemmer sig i kælderen. Her grundlagde en anden del af familien, søskendeparret Olivia og Lawrence Robertson, i 1976 deres egen religion, the Fellowship of Isis, der hylder det ‘guddommeligt feminine’. For ikke-indviede virker the Temple of the Goddess snarere som et psykedelisk mix af Østens mystik og gamle keltiske symboler.
huntingtoncastle.com

rejseguide-irland-huntington-castle
Foto: Hanne Høiberg, Hintington Castle, Tourism Ireland og Castle Durow

Væk fra hverdagen - Monart Destination Spa

Det er helt bevidst, at der ikke er wifi på værelserne. Til gengæld indgyder udsigten mod den japansk inspirerede have en uendelig, livgivende ro. Monart Destination Spa, indrettet i et tidligere herresæde fra 1700-tallet, tager begrebet detox alvorligt – hvad enten man tjekker ind for en weekend og lader sig forkæle med god mad og massage eller booker et femdages detox-program, hvor man både kan tabe sig, få lagt individuelt træningsprogram, have daglige konsultationer om personlige mål og få spabehandlinger. Som om det ikke var nok, tilbyder Monart også meditation, qigong og tai chi med kinesiske buddhistmunke.
monart.ie

rejseguide-irland-monart-destination-spa
Foto: Hanne Høiberg, Hintington Castle, Tourism Ireland og Castle Durow

Simple living - Blackstairs

Der er ikke meget slot over de blå og grønne skurvogn i haven ved foden af Blackstairs Mountains. Til gengæld er der absolut fred og fuglesang, indlagt varme og bare 50 meter til toilet og bad. Hele herligheden drives af det dedikerede ægtepar Mary og Robert White. De holder kurser i at finde spiselige planter i naturen, arrangerer vandreture, og man kan endda blive gift i laden. Du kan selvfølgelig også bare booke en skurvogn som base for en personlig digital detox-rejse. For her er der kun wifi i laden.
blackstairsecotrails.ie

Gennemført nydelse - Castle Durrow

Hånddekorerede paneler i den grønne, kinesisk inspirerede stue, udvalgte mønstrede tapeter, tæpper og antikviteter fundet på auktioner. Indretningen på Castle Durrow er totalt gennemført – både i restaurant, bar og de højloftede, individuelt indrettede værelser. Indehaver Shelly Stokes har selv stået for den tre år lange istandsættelse og er stadig aktivt involveret i såvel indretning som driften af restauranten og den store have, bl.a. den økologiske køkkenhave, hvor køkkenchefen henter råvarer til restauranten. Castle Durrow rangerer i top blandt Irlands countryhouse-hoteller. Ud over vidunderlige vandreture i området tilbyder de både tennis, golf og alt fra bue- og lerdueskydning til fluefiskeri. Det er jo Irland.
castledurrow.com

rejseguide-irland-castle-durrow
Foto: Hanne Høiberg, Hintington Castle, Tourism Ireland og Castle Durow

LÆS OGSÅ: REJSEGUIDE: De nye hotspots i London

Havemagi - Woodstock Gardens

Der er en næsten magisk stemning mellem de 200 år gamle, tårnhøje træer, og det kæmpestore anlæg fra sidste halvdel af 1800-tallet er da også det perfekte pitstop. Om gåturen ad grusstier og på tuer af det blødeste mos skal vare en halv eller flere timer afhænger af din interesse for sjældne planter og eksotiske træer. Men ét er sikkert: Det ville være synd ikke at slutte af med te og friskbagte scones i det eventyrlige Turner Conservatory.
woodstock.ie

rejseguide-irland-woodstock-gardens
Foto: Hanne Høiberg, Hintington Castle, Tourism Ireland og Castle Durow

Verden er en ø - Waterford Castle Resort

På under fem minutter har færgen Mary Fitzgerald krydset floden fra Waterford til Little Island. Her har der været fæstning og slot siden slutningen af 1100-tallet, omend det nuværende Waterford Castle først blev bygget i 1500-tallet. I 800 år har Fitzgerald-familien boet og holdt gigantiske fester på slottet, der nu fungerer som hotel omsluttet af historie. En 18-hullers golfbane dækker over halvdelen af den private ø, mens resten er haveanlæg, skov og flade enge.
waterfordcastleresort.com

rejseguide-irland-waterford-castle-resort
Foto: Hanne Høiberg, Hintington Castle, Tourism Ireland og Castle Durow

Sådan kommer du afsted

Her får du en oversigt over INs anbefalinger i forbindelse med planlægning af din næste tur til Irland.

https://imgix.femina.dk/madogbolig/infobox-irland_7.jpg
https://imgix.femina.dk/madogbolig/in_news_2017_01_2.jpg

Læs også