julerejse til innsbruck
Rejser

Innsbruck: Ægte julehygge i bjergene

29. november 2018
af Karina Janø
Foto: Karina Janø, PR
Få steder blandes tradition, ærefrygtindgydende natur og urban puls med så sikker hånd som i Innsbruck. Forlæng en weekend og lad dig hvirvle igennem historiske og kulinariske oplevelser, tæt julehygge og svimlende udsigter.

OM INNSBRUCK

Broen over floden Inn, sådan får Innsbruck sit navn. Alpernes og delstaten Tyrols hovedstad har gennem tiden levet en omtumlet tilværelse med sin strategiske placering som centrum for Europas krydsende trafik. Kejsere og fyrster har forelsket sig i byen og kaldt den for hjem, det ses på de smukke slotte, det berømte Gyldne Tag og domkirken.

Nutidens indbyggere er forkælede med specialbutikker, caféer, smukke gamle facader, triumfbuer og kejserslotte, og alt sammen er ligesom en modeltogbane omgivet af en bjergkæde, Nordketten. Her gnider det urbane og det alpine skuldre, og for indbyggerne er det naturligt at tage en tur på ski eller mountainbike i bjergene efter arbejde – det tager kun 20 minutter med kabelbanen. Mens de mange studerende hænger ud på hippe caféer eller shopper snowboardudstyr i de adskillige skisportsforretninger, står den gamle kejserstad rankt med lige dele tradition og fornyelse, charme og kant og et godt fodfæste i sin egen identitet.

JULEMARKEDER

Hele seks julemarkeder – eller Christkindlmarkt, som de hedder i Østrig – kan Innsbruck bryste sig af i november og december. Men omgivelserne trygler nærmest også om det, ikke mindst i den 800 år gamle middelalderbydel, hvor gaderne er smalle, og gammeldags kroskilte hænger ud fra de sirligt dekorerede bygninger.

195 juleboder og omkring 300 arrangementer udgør tilsammen Innsbrucks tilbud til julegæster, der også forkæles med juleoptog, kor og krybbespil. Traditionerne er mange og til dels fremmedartede set med danske øjne. Nok kommer St. Nikolaus med gaver, men den dæmonlignende Krampus fra den alpinske folklore kommer også på parade gennem byen – til skræk og advarsel for uvorne unger.

https://imgix.femina.dk/rejse-innsbruck-4-altstadt-julemarked.jpg

Julemarked i Altstadt

Julemarkedet i Altstadt byder på tæt, romantisk juleatmosfære under Det Gyldne Tag og med tilhørende juletræ. Et mere moderne valg er julemarkedet på Maria-Theresien-Strasse, der er badet i lys, ikke mindst fra en kæmpe oplyst bjergkrystal, der strækker sig over pladsen.

Marktplatz ved floden Inn er et oplagt valg for familier. Her knejser et kæmpe juletræ lavet af tusindvis af Swarovski-krystaller over julemarkedet, hvor man også finder en karrusel og et varieret program for børn.

https://imgix.femina.dk/rejse-innsbruck-1-julemarked-maria-theresien-strasse.jpg

Julemarked i Maria-Theresien-Strasse

Krydser man floden, opdager man det rolige St. Nikolaus-julemarked, og på hyggelige Wiltener Platzl sælges flere specialiteter og kunsthåndværk.

https://imgix.femina.dk/rejse-innsbruck-2-julemarked-wiltener-platzl.jpg

Julemarked Wiltener Platzl

Er du til julemarked med perspektiv, skal du blot hoppe på kabelbanen og besøge Hungerburgs julemarked i bjergene. Udsigten over Innsbruck og de sneklædte Alper er uforlignelig, og er man heldig, er der livemusik.

https://imgix.femina.dk/rejse-innsbruck-4-hungerburg-julemarked.jpg

Hungerburgs julemarked

Tip: I den gamle bydel i Märchen- og Riesengasse finder man 28 eventyrfigurer rundtomkring på husene, kombineret med historielæsning og andre events gennem december.

LÆS OGSÅ: 9 tips til New York i december

OPLEV

Det er en stemningsfuld oplevelse at gå på opdagelse i den gamle bydel Altstadt, hvor kroer blander sig med moderne caféer, og dyre mærkebutikker mixes med forhandlere af kukure og andet godt.

Besøg bygningen med det berømte Gyldne Tag, opført af Kejser Maximilian I, eller Hofburg, det kejserlige palads, som han fik bygget til sin kone i 1460. Innsbruck.info, Visittirol.dk

https://imgix.femina.dk/rejse-innsbruck-7-oplevelser.jpg

Gode oplevelser i Innsbruck

Hofkirche med Maximilian I’s gravmonument og 28 bronzestatuer, der anses for at være den vigtigste skulpturkunst i den tyske renæssance, skal man heller ikke snyde sig selv for. Tiroler-landesmuseen.at

En anderledes oplevelse får man på klokkemuseum og -støberi Grassmayr, hvor man kan se, hvordan familien i 400 år har lavet kæmpe klokker til også danske kirker. Grassmayr.at

https://imgix.femina.dk/rejse-innsbruck-5-nordkettenbahn.jpg

Nordkettenbahn

Med den moderne kabelbane Nordkettenbahn kommer du i løbet af kun 20 minutter op i de bjerge, der knejser rundt om Innsbruck. Der er to stop, hvor man kan sætte sig på en café eller finde skiene frem. Innsbruck breder sig ud under fødderne, og forude ligger gletsjerne, Brennerpasset og Italien. Bare husk at holde øje med køreplanen, så du ikke skal overnatte i 2.000 meters højde. Nordkette.com

Tip: Husk at smage den varme Glühwein og en Zillertaler Krapfen, en slags tyrolsk samosa med ost.

LÆS OGSÅ: Tag på julemarked i Berlin

SPIS

Mens sulten med lethed kan stilles i julemarkedernes boder, byder byens utallige restauranter og caféer også på noget for enhver smag.

Ønsker du en traditionel madoplevelse, så besøg hotellet og restauranten Gasthaus Weisses Rössl i den gamle by. Under bjælkeloftet er der blevet serveret solid mad siden 1600-tallet. Her får stamgæsterne deres faste bord og kommer tilbage med god grund: Køkkenet laver velsmagende mad af lokale, årstidsbestemte råvarer. Prøv f.eks. Kaspressknödel eller Gröstl – og den nye vinbar i kælderen. Kiebachgasse 8, Roessl.at

I en anden tidsalder, hos Your Placel i Leopoldstraße 30, serveres den måske bedste streetfood i Tyrol. Her anrettes burgere, falafel og quesadillas på et helt andet niveau. Facebook.com/robofastslowfood. Skal det derimod være vegetariske herligheder, så tag på Oniriq, Maria-Theresien-Straße 49, Oniriq.at, eller Olive, Leopoldstraße 36.

Østrig er kendt for både Strudel og den syndige Sachertorte, og sidstnævnte er der ingen vej uden om Café Sacher. Atmosfæren er old-world Habsburg, og er du ikke til det søde, er der også en vinbar og restaurant. Synk ned i de røde fløjlssofaer, og mæsk dig i chokoladetærte og god kaffe. Rennweg 1, Sacher.com

Selv om der naturligvis også er traditionelle barer i Innsbruck, er det en oplevelse at prøve en rooftop-bar med fantastisk udsigt over de omgivende bjerge. Prøv Penz Bar, Adolf-Pichler-Platz 3, The-penz.com, 360º Bar, Maria-Theresien-Straße 18, 360-grad.at, eller Adlers, Bruneckerstraße 1, Adlers-innsbruck.com

SHOP

Ud over muligheden for at shoppe en række internationale og eksklusive brands, f.eks. på Maria-Theresien-Straße, er det også værd at fylde kufferten med lokale produkter. Julemarkederne bugner med nips af forskellig karakter, og i de mere traditionelle butikker – fra handskemagere til ”Speckerier” – findes også en række moderne tyrolske produkter lavet med omhu og omtanke.

https://imgix.femina.dk/rejse-innsbruck-9-muhlmann-flagship.jpg
Der er også masser af moderne shopping, som her i Mühlmanns flagship store.tiroleredle.atWalde.at
https://imgix.femina.dk/rejse-innsbruck-8-shop-swarovski.jpg
Swarovski har hovedsæde i Tyrol og butik i Innsbruck.swarovski.com
https://imgix.femina.dk/rejse-innsbruck-6-deluxeroom_adlers_hotel.jpg
De luxe room på Hotel AdlersRoessl.at

PRAKTISK

Transfer.tirol.at Innsbruck.info
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også