Tisvildeleje
Rejser

Ferie i Danmark: Tag med til tidløse Tisvildeleje

4. maj 2020
Redigeret 4. maj 2020 (udgivet første gang 12. juli 2019) - af Mikkel Bækgaard
Billedskønne Tisvildeleje på Nordsjællands nordkyst er et perfekt sted at nyde det langsomme sommerliv. Stranden, de store skove har sammen med restauranter og butikker af høj kvalitet gjort området til et elsket sommermål for både jetset, bohemer og helt almindelige mennesker.

TAG MED TIL TIDLØSE TISVILDELEJE

OM TISVILDELEJE Tisvildeleje er den kystnære del af Tisvilde, der har omkring 1500 fastboende og mange tusinde sommerhuse. Byen var oprindeligt et roligt fiskerleje, men i starten af 1900-tallet blev byen et yndet sted for især københavnere, der ville nyde den friske luft og det rene badevand. De seneste ti år har Tisvildeleje også været kendt for at være et godt sted at spotte kendisser, hvor mange ynder at holde ferie i byen.
https://imgix.femina.dk/tisvildeleje-1-iskiosk-tisvildeleje-fotos-mikkel-baekgaard.jpg
Hvor mange andre badebyer byder på billige butikker og fritureramte restauranter, emmer Tisvilde af kvalitet. Overalt er det hyggeligt at sætte sig med med en kop kaffe, et glas rosé og måske lidt lækker mad - og ellers er det bare at ose ned ad byens hovedgade, der skærer sig gennem bakkerne fra den lille togstation og ned til den hvide sandstrand, mens tiden nærmest går i stå.
SPIS OG DRIK Kongernes: Et populært sted både at spise og drikke er hos Kongernes på Hovedgaden. Her er der en hyggelig udendørs terrasse, og menuen består til frokost af fx lækkert smørrebrød og tarteletter, mens aftenkortet er dedikeret klassiske bistroretter. Og det hele er uden friture, lover de. kongernes.dk Helenekilde Badehotel: Byens bedste udsigt finder man hos det smukke badehotel, der ligger højt hævet over havet. I godt vejr er det udsøgt at nyde både frokost og aftensmad på terrassen, mens man kan høre bølgeskvulpene langt nede. Og maden vækker minder og hilser de gode gamle dage med fx laks og rødgrød og nogle af de bedste fiskefileter. helenekilde.com
https://imgix.femina.dk/tisvildeleje-2-helenekilde-badehotel-tisvildeleje-fotos-mikkel-baekgaard-4.jpg

Helenekilde Badehotel

Tisvildeleje Strandhotel: Tæt ved stranden, trukket en anelse væk fra Hovedgaden er der spansk og sydlandsk temperament i retterne. Her er der godt med smag i de gode råvarer, der får masser af krydring og varme, som passer perfekt til sommervejret og kigget til havet.

https://imgix.femina.dk/tisvildeleje-3-tisvildeleje-strandhotel-tisvildeleje-fotos-mikkel-baekgaar.jpg
Tisvilde emmer af kvalitet på madfronten. Den Røde Tomat: Nogle af Nordsjællands bedste pizzaer får du hos Den Røde Tomat, der i sommermånederne serverer lækkerierne i en hyggelig gårdhave. Er vejret ikke godt, så tag pizzaen med hjem til sommerhuset eller hotellet, for der er kun ganske få pladser indenfor. denrodetomat.dk
https://imgix.femina.dk/tisvildeleje-4-den-roede-tomat-tisvildeleje-fotos-mikkel-baekgaard-2.jpg
Et af Nordsjællands bedste pizzeriaer The Little Café: Skal der en blot lille bid til, eller måske en kop kaffe og et glas hjemmelavet juice, så er The Little Café et besøg værd. Her er romantisk indretning både i caféens meget hjemlige indre og i gårdhaven bagved. LÆS OGSÅ: 8 tips til smukke Læsø OPLEV Byen: En stor del af oplevelsen i Tisvildeleje er byen selv. Gå en tur gennem hovedgaden og ud af de små veje, der går ud herfra. Byen ligger mange steder højt hævet over vandet på stejle skrænter, og det giver en fantastisk udsigt over havet. Overalt ligger der også gamle sommerhuse i alle størrelser - og selvom sommerhuspriserne i byen er blandt landets højeste, bugner husene ikke af overfladisk luksus udefra. De er til gengæld fyldt med charme, som kan sætte de skønneste sommerhusdrømme i gang. Stranden og kysten: For enden af Tisvildes hovedgade ligger stranden, der er blandt landets bedste. Her er hvidt sand, rent havvand og naturligvis Det Blå Flag. Ud over den obligatoriske badetur, så gå også en tur på stranden og nyd de små strandhuse, som lokale og sommerhusejere bruger til omklædning, og betragt de flotte skrænter, hvor de gamle huse ligger med deres overdådige udsigt.
https://imgix.femina.dk/tisvildeleje-5-stranden-tisvildeleje-fotos-mikkel-baekgaard.jpg
Stranden Tisvilde Hegn og Troldeskoven: Lige ved stranden og som nærmeste nabo til byen ligger den store skov Tisvilde Hegn. Skoven blev oprindeligt anlagt i 1800-tallet for at standse den massive sandflugt fra havet, og siden er en varieret skov vokset op, som er rig på blandt andet fyrretræer og store egetræer. Tæt på stranden finder man også Troldeskoven - den ældste del af Tisvilde Hegn helt tilbage fra 1700-tallet med fyrretræer, der er blevet helt knudrede af den kraftige blæst.
https://imgix.femina.dk/tisvildeleje-6-troldeskoven-tisvildeleje-fotos-mikkel-baekgaard.jpg
Troldeskoven Musik i Lejet: En uge hver sommer står Tisvildeleje på den anden ende, når Musik i Lejet indtager byen og tilbyder koncerter direkte på stranden. I år blev festivalen udsolgt, allerede inden de første musiknavne var offentliggjort. Er du til fest, farver og masser af unge mennesker i byen, er festivalen oplagt - men er du mere til fred og ro, bør du nok besøge byen udenom uge 29. musikilejet.dk Jazz-klub og jazz-festival: Der er også jazzede toner i Tisvilde, der både har en jazzfestival i juni og faste koncerter rundt i byen hver måned. Her er det hele mere roligt end til Musik i Lejet, selv om rytmiske toner sætter gang i store smil. tisvildejazzclub.dk
BO Det er let at besøge Tisvilde på en endagstur - enten med bil eller tog - men den bedste oplevelse af nordsjællandsk sommer-ro får du ved at bo i byen et par dage. Sommerhus: Tisvildeleje er en rigtig sommerhusby, hvor mange sommerhuse går i arv fra generation til generation. Kan du låne et sommerhus, er det selvfølgelig allerbedst, og næstbedst er det at leje et hus. Tjek blandt andet Novasol, Airbnb og Homeaway for ledige huse.
https://imgix.femina.dk/tisvildeleje-7-sommerhus-tisvildeleje-fotos-mikkel-baekgaard-4.jpg

Byens gamle sommerhuse er en oplevelse i sig selv at betragte

Tisvildeleje Strandhotel: Hyggeligt og billigere er Strandhotellet, der ligger tæt på stranden og tilbyder enkle værelser med plads til ro og fordybelse.

Helenekilde Badehotel: Skal både udsigt og stemningen af gode gamle badehotelsdage være perfekt, så er Helenekilde Badehotel stedet at tage hen. Her er ikke megen luksus på værelserne, men rammerne er lige i øjet på toppen af skrænten med udsigt til Kattegat. Her kan du virkelig mærke roen, mens du nyder morgenkaffen på terrassen. helenekilde.com

https://imgix.femina.dk/tisvildeleje-8-helenekilde-badehotel-tisvildeleje-fotos-mikkel-baekgaard.jpg
Helenekilde Badehotel ligger højt og med flot udsigt B&B: Tisvildeleje tilbyder også sine gæster flere hyggelige Bed & Breakfasts, der fås i forskellige prisklasser. Tæt på stranden ligger blandt andet Pension Kildegaard i en hyggelig rød villa. LÆS OGSÅ: 10 tips til glamping: Luksusferie i det fri SHOP Langs hovedgaden ligger et god håndfuld hyggelige og eksklusive specialbutikker, der oser af stemning, kvalitet og kærlighed til at give gæsterne en særlig oplevelse i sommervejret. Rasteblance: Der er blandt andet smukke kimonoer på bøjlerne i den lækre tøjbutik Rasteblanche, der også sælger kjoler og andre lækre ting til kvinder, designet af Christina Legène. Butikken har også sin egen lille kaffebar, hvor de bedste kaffebønner kommer i koppen, og hvor du også kan slappe af med en ispind fra Kødbyens Is. rastablanche.dk
https://imgix.femina.dk/tisvildeleje-9-butik.jpg
Rasteblance kombinerer butik og kaffebar Fortællinger: Blot at besøge den smukke butik Fortællinger er en oplevelse. Her har indehaver Sussie Vig indrettet en hyggelig butik med blandt andet keramik og originale kurvemøbler, ligesom hendes orangeri byder på smukke planter. Esthers Garage: I den anden ende af byen byder Esthers Garage indenfor til en hyggelig verden af rustikt interiør, potter og planter, ligesom lammeskind og svenske tekstiler kan pynte sommerhuset op.
https://imgix.femina.dk/tisvildeleje-10-esters-garage-tisvildeleje-fotos-mikkel-baekgaard.jpg
Esthers Garage. Her finder du alt i blomster og pynteting til sommerhuset House of Trends: Mange af butikkerne i Tisvilde tilbyder en bred vifte af produkter. Det gælder også i House of Trends, som tilbyder alt fra hippiekjoler og accessories til planter i gamle potter. Stedet har også en lille kaffebar. Den Vilde: Den kendte frisør Søren Pjedsted står bag Den Vilde, der er en kombineret frisørsalon, vinbutik og tøjforretning. Her er også eksklusive originale panama-stråhatte og parfumer fremstillet bæredygtigt af overskudsmaterialer fra parfumeindustrien. Vinene er mestendels fra Frankrig og er alle økologiske, biodynamiske eller såkaldte naturvine, man ikke lige finder så mange andre steder. PRAKTISK Tisvilde ligger på Sjællands nordkyst, ca. 60 km nord for København. Hvis du ikke selv kører til byen, er det let at komme dertil med toget. Tag et S-tog til Hillerød og skift herfra til lokalbanen, der kører til Tisvildeleje Station på 42 minutter. Togstationen ligger for enden af den hyggelige hovedgade, der skråner ned mod stranden.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også