https://imgix.femina.dk/media/article/1646_laerke_winther_0.jpg
Underholdning

Lærke Winther: ”Jeg har råd til andesteg og gaver – så synes jeg også, jeg har råd til at tænke på dem, der ikke har”

18. november 2016
af Louise Taarnhøj
foto: Sif Meincke
Julen er fyldt med traditioner - også for skuespilleren Lærke Winther. I år har hun også valgt at hjælpe Røde Kors med at samle ind til Julehjælpen,

Hvad er ”rigtig jul” for dig?

– Jeg elsker duften af kanel og klementiner, gamle pophits, lysene i alle træerne. Det kan sætte mig i en særlig stemning af varme og kærlige følelser. Jeg får trang til at kramme og kysse mine nære og generelt være generøs og næstekærlig.

– Da jeg var barn, var min mormor og morfar samlingspunktet for en stor familie og gav den hele armen med julen. Jeg elskede at komme ind i deres hus, blive indhyldet i duften af den dejligste julemad og begrave hovedet i mormors trygge favn – hun kunne få alle til at føle sig set og trygge. Det var helt klassisk jul med andesteg, mandelgave og pakkeleg. Og så holdt min onkel ofte en sjov, syret juletale om det lille ”Basus Jern”.

– Julen er en tid, hvor man, hvis man har mulighed for det, skal suge stemningen til sig og forsøge at sprede den. Det handler om at give – sin tid, sin opmærksomhed og sit nærvær. Og i julen rækker man også længere ud end kun til sine nære og deler ud af sit overskud, både socialt og økonomisk.

Krybbespil med ny jesus

– Når det kommer til julepynt, skal det bare være hyggeligt! Jeg laver blandt andet et fad med fire adventslys, og heri lægger jeg en masse julepynt: de pæneste kugler, nogle grankogler, som min datter har malet med glimmer, og så har jeg engang fået et krybbespil af en veninde – men Jesus er blevet væk.

Derfor er det en ny slags Jesus hvert år. Sidste år var det en lille legetøjsgummifugl med meget udstående øjne. Det så virkelig sjovt ud. Jeg har også en to meter høj piberensernisse, der blev brugt i Normalerweizer

– The Show” på Bellevue – den bruger vi hvert år til at holde min datters kalendergaver, og der bliver også danset med den til julefrokosten.

Hvilke traditioner har du i december måned?

– Jeg holder en julefrokost for mine venner hvert år – med hjemmekrydret snaps og mellemdans. En mellemdans er noget, jeg har fundet på, fordi vi altid ender med at danse i timevis. Når vi først skal sidde og spise og snakke i timevis, kan det klø så meget i danseskoene, at en mellemdans er nødvendig. Når jeg melder mellemdans, flyver alle op ad stolene og ud på gulvet. Efter et godt dansenummer spiser vi videre i høj stemning.

– Jeg synes, at julen er meget romantisk, og jeg går altid i Tivoli med min datter og nu min kæreste og hans datter.

– Jeg er ved at starte endnu en tradition med at høre Thomas Dybdal i Vega. Han giver koncert der hvert år, og han er en af mine absolutte yndlingssangere.

Hvordan kommer din julemåned til at se ud i år?

– Ud over de faste traditioner kommer min december til at være farvet af at hjælpe Røde Kors med at samle ind til julehjælpen. Røde Kors samarbejder i år med Pandora, som afholder to juleworkshops, hvor børn fra udsatte familier kan komme og få et Pandorasmykke, som de kan give til deres mor, søster eller en anden. Det er et privilegium at give, og der er en stor værdi i at kunne udtrykke sin kærlighed ved at kunne give en gave – noget, ikke alle familier kan. Jeg glæder mig til at hygge med børnene på de to workshops, og tanken om de familier, som kan få en and på bordet med Røde Kors-julehjælpen, varmer mig.

– Vi ser en stadig større ulighed herhjemme, og derfor vokser antallet af familier, der ikke har råd til en “rigtig jul”. For de familier betyder det meget at få hjælp af Røde Kors til julemad og en gave. Især for børnene kan det være svært at føle, at man står udenfor, når resten af klassen snakker om deres jul med et bugnende julebord og bunker af gaver. Jeg har råd til både andesteg og gaver, koncerter og julefrokoster, så synes jeg også, jeg har råd til at tænke på dem, der ikke har.

Lærke Winther

Skuespiller Lærke Winther, 41 år, har været med i et hav af danske film og tv-serier, senest Dicte, som i efteråret blev vist på TV 2. I år er hun ambassadør for Røde Kors og deres samarbejde med Pandora, der skal give udsatte familier mulighed for at holde jul.

https://imgix.femina.dk/1646_roede_kors_boks.jpg

Læs også