Derfor læser vi vores horoskop
Horoskoper

Derfor læser vi vores horoskop

6. februar 2012
af Isabella Hindkjær, NewsDesk Aller Media
Foto: All Over Press
Læser du også dit horoskop? Se psykologens svar på, hvorfor vi ikke kan lade være.

Hvorfor læser vi vores horoskop?

Dagens horoskop har en fast plads i aviser og blade, og mange af os skal da også lige skimte, hvad der står - også selvom vi faktisk ikke tror på det.

Men hvad gør så, at vi alligevel tiltrækkes af fremtiden?

Ifølge psykolog Jacob Mosgaard er det kendetegnende for det moderne menneske, at vi godt kan lide at lege med den alternative verden - til trods for, at de færreste af os tror ret meget på den.

- Det hænger sammen med det, jeg vil kalde den postmoderne tilgang til tilværelsen. Det betyder, at de fleste af os er i stand til at jonglere med mange forskellige virkeligheder uden at tænke, at de enkeltvis nødvendigvis indeholder en dybere sandhed, siger han.

- Det kan sammenlignes med forestillingen om den eneste ene og evig kærlighed. Noget som mange af os er optaget af, selvom de fleste af os jo godt ved, at man kan forelske sig i mange forskellige mennesker.

På samme måde kan det være sjovt at overgive sig til tanken om, at et horoskop kender vores skæbne, forklarer psykologen.

Læs også: Dronning Margrethes horoskop

Godt samtaleemne
En anden grund til, at horoskoperne er så populære, er, at de kan danne ramme for en god sludder. De små fremtidsglimt kan nemlig være en indgang til personlige emner som kærlighed og økonomi på en uformel måde.

- Det kan være et godt socialt omdrejningspunkt, ligesom alt muligt andet, som er livsstilsorienteret.

Horoskoperne er på én gang personlige og meget anonyme. Man kan sige, at horoskopet er pseudo-personligt, fordi man kan lægge så meget i det, som man nu har lyst til, hvilket gør det til et ufarligt samtaleemne, siger Jacob Mosgaard og forklarer:

- Et ugebladshoroskop er jo så tilpas neutralt, at ingen føler sig hængt ud over noget, fordi vi godt ved, at det er skrevet af en person, som slet ikke kender os. Det er noget helt andet, end hvis din psykolog kom over og fortalte din omgangskreds, hvordan du er.

Læs også: Dit personlige horoskop for dagen

Designet til at ramme alle
Dog bør man være varsom med at lægge for meget i et almindeligt horoskop fra et ugeblad. For uanset om man tror på skæbnen eller ej, er de små ugebladshoroskoper designet til at "snyde" vores hjerne, så alle kan kende sig selv i dem.

- Et sådan horoskop er skrevet i et meget generelt psykologisk sprog, og omhandler emner, de fleste vil kunne genkende. Når det for eksempel handler om, at der vil ske noget markant med dit kærlighedsliv eller din karriere, er der rigtig mange ting, der kan tolkes ind i den ramme.

På den måde er det sandsynligt, at du vil blive bekræftet i, at det er rigtigt, siger Jacob Mosgaard og fortsætter:

- Samtidig er vi meget flinke til at overse de ting, der ikke passer. Vi har derimod en tendens til at overfortolke, når der sker noget, som er blevet forudsagt.

Det er overraskende, når et horoskop rent faktisk passer, og så er vi tilbøjelig til at tro, at det er skæbnen snarere end blot et tilfælde.

Læs også: Puk Elgård tror ikke på et horoskop, men har alligevel oplevet uforklarlige ting

Læs også