https://imgix.femina.dk/media/0a96c0c1e60440759f0cd35844dff5e1.jpg
Kærlighed og sex

Vi vil have traditionelle parforhod

27. januar 2011
af Marie Tromborg, alive.dk
foto: Colourbox
Forventningen om, at vi skal leve i et traditionelle parforhold er gennemgående i overalt i Europa.

Den traditionelle familiesituation ændrer sig i mange dele af Europa. Men når det kommer til parforholdet, så har europæerne et fasttømret syn på, hvad der er det rigtige.

"Tanker omkring, hvad der er et normalt forhold, og hvad der er den rigtige måde at leve på, er forholdsvis ens på tværs af nationale grænser og kulturer i Europa," siger antropolog og forsker Tone Hellesund fra Uni Rokkan til forskning.no.

Hun har sammen med omkring 40 andre forskere studeret kvinders organisering og mobilitet i 12 forskellige lande i Europa.

Læs også: Gør livet lettere - hav en affære


Udsalg i shoppen nu

Konservative europæere
På trods af meget forskellige levevilkår, social og økonomisk baggrund, så er de fleste europæere enige om, hvordan man skal leve i et parforhold.

"De kulturelle normer om, hvordan man lever i parforhold, er mere ens, end man skulle tro. Uanset om man er bosat i et tidligere kommunistisk land som Bulgarien, det stærkt religiøse Polen eller i en klassisk velfærdsstat, som eksisterer i de nordiske lande, har man det samme billede," siger Tone Hellesund til forskning.no.

Ligestilling udarter sig forskelligt
Forskerne, som er en del af det europæiske projekt FEMCIT, har også set på, hvordan ligestillingsspørgsmålet fokuserer på forskellige ting i de forskellige lande i Europa.

Forskerne har især haft svært ved at finde virkningen af kvindebevægelsen i de tidligere kommunistiske stater i Østeuropa, hvorimod den moderne velfærdsstat nærmest har fordret kvindekamp.

"Det er især i Skandinavien, at indsatsen for at få kvinder ud at arbejde og sikre fuld dækning har været stærk. I visse andre europæiske lande er det mere almindeligt for kvinder at skulle vælge mellem familie og karriere," siger Tine Hellesund til forskning.no.

Læs her, hvilken effekt krisen har på ligestilling

Læs også