https://dk-femina-backend.imgix.net/media/article/1443_sexologen_det_halter_med_selvvaerdet_hos_danske_kvinder.jpg
Kærlighed og sex

Sexologen: ”Det halter med selvværdet hos danske kvinder”

20. oktober 2014
af redaktionen, redigeret af Charlotte Hallbæck
Foto: Pantherstock
Selvom der er mange danske kvinder, der er fint tilfredse med deres krop, viser en ny undersøgelse, at hele 45 % ikke finder deres krop sexet. Det halter med selvværdet, siger en sexolog

2.007 kvinder har svaret på den store sexundersøgelse, som FEMINA har lavet i samarbejde med YouGov. Og der tegner sig et billede af, at selvom der også findes masser af kvinder, der er fint tilfredse med deres kroppe, er der hele 45 %, der ikke findes deres krop sexet.

19 % af dem siger, at ”det er den langtfra”, 10 % siger ”andre kan godt lide min krop, men jeg forstår det ikke”, og 16 % siger ”Nej, jeg kan ikke lide min krop.” Især de 25-29-årige er utilfredse. 53 % af dem synes ikke, deres krop er sexet, og den primære grund er, at de ikke kan lide deres krop: 26 % vælger det som årsag.

LÆS OGSÅ: Hver 3. kvinde synes heller ikke, deres mand er sexet

Der tegner sig i undersøgelsen et billede af, at det halter med selvværdet hos næsten halvdelen af kvinderne, siger sexolog Jakob Olrik til FEMINA. Og tidens intense kropsdyrkelse er ikke sexfremmende, men sexdræbende.

- Der er en kæmpe tendens til, at man skal fremhæve sig selv som en idrætsucces og som en kostsucces – det sidste især for kvinder. Og DET er usexet, fordi det signalerer kontrol og er det modsatte af hengivenhed og ekstase. Så kan man sidde i træningslokalet eller få skåret i sig selv og få flygtige bekræftelser fra mænd og tænke: Hvor er det godt, jeg har brugt 20 timer her og ikke spiste den kage. Men det er selvstraf og det modsatte af at være erotisk. I sidste ende forhindrer det én i at være et erotisk væsen. Vælger du at finde bekræftelse i kontrol over dig selv? Eller vælger du at give dig hen til nydelsen og glæden? Så køb en flødeskumsspray og spray den i kavalergangen i stedet for at købe barberskum til hårfjerning – flødeskummet kan man da slikke af!, siger Jakob Olrik.

Et paradoks

Helle Hartz, der er redaktionschef på det erotiske magasin Tidens Kvinder, tror til gengæld, at kvinders fejlfinding ved sig selv, er en eviggyldig sandhed:

- Kvinder alle vegne har jo det dér billede af, at vi er for tykke, og det halløj tror jeg aldrig vi slipper af med. Damebladene kan skrive nok så meget at ”du skal elske din krop og dig selv, som du er, og pyt med de fem kilo” og få mænd til at udtale, at de sgu hellere vil have noget med former og røv – og mænd siger også, at de hellere vil være seksuelt sammen med kvinde, når de kan mærke, hun slapper af og nyder sin egen krop og er ligeglad med, om brysterne hænger. Men mediebilledet af det andet er skabt for så mange år siden og har manifesteret sig så dybt i os, at vi ikke kan komme ud af det. Det vil altid være et paradoks, siger hun til FEMINA.

LÆS OGSÅ: 3 små spørgsmål kan give et pejlemærke for, om du er sammen med den rigtige partner

Læs også