Kærlighed
Kærlighed og sex

Sammen i 30 år: Nogle gange skal man lukke røven og tage opvasken

31. marts 2017
af Louise Taarnhøj
foto: Camilla Stephan
Hvad er opskriften på 30 års succesfuldt samliv? For Trine og Ture handler det om ikke at tage de små konflikter højtideligt – og huske dialogen og interessen. Og så skal man acceptere, at kærligheden udvikler sig fra hovedkulds ungdomsforelskelse.

Kærlighedstema:

3 par fortæller om deres kærlighed - Det lange ægteskab

Trine var 22 år, lige kommet ud af et længere forhold og skulle være tutor for de nye elever på studenterkurset. Hendes interesse faldt på den 21-årige høje, tynde Ture, der med sit lyse hår og sygekassebriller langtfra lignede de fyre, som Trine normalt kiggede efter.

– Du var bare interessant, kan jeg huske. Vi flirtede i lang tid. Engang på vej hjem fra studiet kom du pludselig cyklende op på siden af mig – lidt for tilfældigt – du var på vej ud at shoppe tegneserier. Og fordi min far var tidligere tegneseriemaler, kunne jeg sige navnene på de mere ukendte tegnere, og det tror jeg imponerede dig. Og så, den 7. april 1989 på det gamle Montmartre i Nørregade, kyssede vi for første gang, da jeg endelig lavede mit første move på dig, fortæller Trine med et smil.

Parret havde ikke være kærester i lang tid, før de flyttede til hver deres del af verden – Trine til Schweiz og Ture til USA. I en kort periode måtte de bryde op.

– Ture kom hjem på sommerferie, og da jeg en sen aften sad hjemme i min venindes lejlighed på Vesterbro, ringede det pludselig på døren – og dér stod Ture og sagde, at det var ligesom at komme hjem. Det var faktisk noget af det mest romantiske, jeg har oplevet, siger Trine. Herefter flyttede parret til USA, hvor de boede, studerede og arbejdede i fire år. De blev hurtigt meget tætte – på godt og ondt, for de havde kun hinanden, da deres familier var i Danmark. Da parret flyttede hjem igen, var det ikke uden problemer, og det endte simpelthen med, at Trine smed Ture ud efter syv års parforhold.

Ægtefællen den vigtigste

Mange par havde måske kastet håndklædet her, men Trine og Ture gik i stedet i parterapi hos en dygtig og klog psykolog. Han sagde noget til Trine, som hun fra den dag har levet efter: ”Trine, du bliver nødt til at åbne munden, Ture kan ikke læse dine tanker”, sagde han.

– Jeg havde det nemlig med at lukke i som en østers, når jeg blev vred, men det holdt jeg op med, fortæller Trine.

Efter en periode med parterapi blev Trine gravid med parrets første barn, Amalie – og blot 15 måneder senere fulgte parrets andet barn, Alberte. Med to små børn kan det nemt gå galt, men Trine og Ture lavede en aftale.

– Det er os to først og derefter børnene. Det ved børnene også godt, for hvis vi ikke er glade, så er børnene det heller ikke, fortæller Trine, og Ture supplerer:

– Vi lavede aftaler med vores forældre, som passede de to piger hver 14. dag, så Trine og jeg kunne have en aften alene sammen. Den tid gjorde nok sammen med parterapien, at vi aldrig havde kriser, siger han.

Netop kvalitetstid er noget af det, der giver forholdet liv, også selv om man har kendt hinanden i mange år.

– Vi arbejder meget begge to, vi har bare besluttet os for, at vi skal prioritere hinanden. Vi er gode til at tjekke ind hos hinanden og høre, hvordan det går – jeg vil gerne høre, hvordan Tures dag er gået, om han er glad eller ked af det, og hvad han har oplevet. Og så er det vigtigt at acceptere, at man ikke bliver ved med at være hovedkulds forelsket i hinanden. Kærligheden udvikler sig også, forklarer Trine.

LÆS OGSÅ: Blogger og tvillingemor: Man må ikke gå fra hinanden de første fire år

Opmærksomhed er nøglen

Senere kom Matilde, parrets tredje datter, til verden. De to andre døtre var ældre og kunne derfor hjælpe lidt til med at passe den lille, så det var ikke den helt store omvæltning. Hun er i dag 12 år, og både Trine og Ture har skiftet deres job ud med noget, som er radikalt anderledes for dem. Det kræver en del rummelighed i et forhold at komme igennem, men det klarer Trine og Ture med åbenhed og loyalitet.

– Vi er jo konstant i dialog med hinanden, og det tror jeg er vigtigt for et parforhold. Vi rummer hinanden, og jeg har faktisk taget ansvaret for at sige til, hvis noget ikke er, som det skal være. Jeg har det fint med at have det ansvar, og jeg kan altid komme til Ture og sige, at nu er det vist på tide, han inviterer sin kone ud. Så gør han det. I stedet for at vende den slags mod os selv og tage det som en kritik, så lytter vi og ændrer på noget, hvis det er det, der skal til, fortæller Trine. Ture er enig, selv om han også mener, de har været heldige.

– Vi har altid villet det samme, og nogle gange går par netop fra hinanden, når den ene pludselig vil noget helt andet – så kan det være svært at mødes. Men vi har altid været enige om, hvad vi skulle, og vi har udviklet os i samme retning.

Trine nikker og påpeger, at intet behov opstår pludseligt i et parforhold.

– Der er ikke noget, der opstår ud af ingenting. Hvis man glemmer at tjekke ind hos hinanden, udvikler man sig måske i modsatte retninger, og det kan måske være svært at forene de to retninger igen.

LÆS OGSÅ: Kan man bo med sin eks? Julie og Steffen kan!

Loyalitet over for hinanden

Når de tænker tilbage på deres fælles liv, er det med blik for, at de har hinandens loyalitet. De taler ikke dårligt om hinanden bag ryggen – og de brokker sig ikke over den anden til venner og veninder, det bliver i familien, så de kan arbejde med det i stedet for at sladre.

– Man skal vælge sine kampe, og nogle gange er det altså bedre at lukke røven og tage opvasken, som du engang sagde til mig, Ture, griner Trine og henviser til en episode, hvor hun var vred på Ture. Ture kan ikke helt huske, hvornår han har sagt dét, men han er enig – det er ikke alt, der skal italesættes i et parforhold.

– Dialog er vigtigt, men når dét så er sagt, så er der ingen grund til at svine hinanden til, hverken inden for husets fire vægge eller i vennekredsen. Det har vi bare aftalt, og er der store ting, som generer os, så tager vi dialogen med det samme, siger Ture.

Om Trine og Ture

Trine Nygaard Wibrand, 50 år, har firmaet wibrand&partners, hvor hun arbejder med PR, branding og forretningsudvikling, primært inden for livsstilsbranchen, og er derudover blogger hos (POV) Point of View International.

Ture Nygaard Wibrand, 49 år, er product manager for e-commerce for vin-appen Vivino.

Parret har tre døtre på 20, 19 og 12 år.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også