https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juni/jalousiprim.jpg
Kærlighed og sex

Sådan håndterer du en jaloux kæreste eller mand

18. oktober 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Hvad gør du, hvis din partner konstant er jaloux? Så jaloux, at det virkelig begynder at være et problem for jeres forhold? Parterapeut og sexolog Maj Wismann giver gode råd til, hvordan I bedst håndterer jalousien.

Èn ting er at være i stand til at håndtere sin egen jalousi. Det kan faktisk være svært nok. Men hvad stiller man op, hvis det er ens partner, der konstant er jaloux? Få fire gode råd fra parterapeut og sexolog Maj Wismann her:

1. Erkend hans jalousi

Det første, I skal gøre er at erkende, at der rent faktisk er noget galt. Tit går vi bare og mugger over det uden at få gjort noget ved det, før problemet er blevet så stort, at det er for sent. Tag det i stedet i opløbet. Tag snakken på et tidspunkt, hvor problemet ikke er i fuld brand. Så er det nemmere for jer begge at tale objektivt om det, fremfor at lade følelserne - også de irrationelle - løbe af sted med jer. Se hinanden i øjnene og erkend, at I har et problem og at I skal være sammen om at løse det.

2. Få snakket om hans jalousi

Det kan måske lyde som en kliché, men det er sandt: Det er så vigtigt, at I får sat jer sammen og får talt om problemet.

Prøv sammen at være så objektive som muligt og kortlæg jalousien. Hvornår opstår den, hvordan opstår den, er der et mønster for den? Og husk, at det er tanker, det handler om. Tanker og følelser. Jalousi kommer jo som oftest af en frygt for at miste noget, men det er ikke sikkert, at det er en rationel frygt. At se denne frygt i øjnene kan imidlertid være en god grobund for personlig udvikling og - ikke mindst - for at komme den ubegrundede jalousi til livs.

>> Læs også: Sådan håndterer du din egen jalousi

3. Lav en jalousi-handleplan.

Tal om, hvad I gør næste gang, din partner bliver ramt af jalousi. Hvad kan I gøre, som kan hjælpe ham/hende igennem jalousien? Måske skal din partner ikke være alene hjemme, når du er ude om aftenen, fordi det er når din partner er alene, at jalousien begynder at nage.

Jalousi er på mange måder at sammenligne med en fobi. Det handler om - ét trin ad gangen - at prøve at føle sig tryg i de situationer, som man ellers ville frygte. Derfor er det er problem, som I skal være sammen om at løse, men det betyder også, at det ikke er en løsning, at du aldrig mere går ud. For så vil jalousien bare vise sig et andet sted. Men du kan jo godt hjælpe din partner til at blive mere tryg ved, at du går ud.

F.eks kan I aftale, at du sms'er ham/hende nogle gange i løbet af aftenen til at begynde med. Det er et fælles projekt at få et jalousi-frit forhold.

>> Læs også: er det i orden at smugkigge i hans sms'er?

4. Og hvis din partner ikke vil arbejde med sin jalousi, så…

Hvis du føler dig fanget af din partners jalousi og han/hun ikke vil indrømme jalousien eller arbejde med at komme den til livs, så er spørgsmålet jo, om du så skal blive sammen med vedkommende.

Ikke fordi du skal true med at gå, hvis ikke din partner får stoppet jalousien, men det er jo reelt nok at sige noget i stil med "jeg elsker dig, men jeg kan ikke holde ud, at du får det så skidt af at være sammen med mig". Det er jo ikke en trussel, det er en sandhed. Hvis jalousien bliver ved med at være der, og den jaloux part ikke vil arbejde med den, så vil parforholdet jo også ende før eller siden. Hvis ikke konkret, så mentalt, for det kan ingen jo holde til i længden.

Læs også