Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi
Kærlighed og sex

Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi

11. oktober 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Jalousi kan få os til at gøre de mærkeligste ting. Nogle gange kan det føles, som om man slet ikke er sig selv, når følelserne og fornemmelserne blæser af sted med 100 km i timen. Få her parterapeutens råd til, hvordan du håndterer din jalousi.

Har du nogensinde prøvet at være jaloux? At nærmest blive overmandet af jalousi og tanker om, hvad din partner mon går rundt og laver? Fantasien løber løbsk, sms'erne flyver af sted, du flipper ud på din partner og er overbevist om, at han/hun vil forlade dig - eller måske allerede har en anden.

Læs også: Jalousi i parforholdet? Sådan håndterer du en jaloux kæreste eller mand

Jalousi er en frygtelig følelse, men heldigvis kan man lære at håndtere den, lover parterapeut og sexolog Maj Wismann, som i sit arbejde ofte oplever, hvor meget jalousi kan ødelægge i et parforhold, og som står bag onlinekurset "Slip jalousien".

Hun har lavet fem gode råd til dig, der gerne vil blive bedre til at styre din jalousi:


1. Erkend at du rent faktisk føler jalousi

- Det er stadig lidt tabubelagt at føle jalousi, og mange mennesker skammer sig faktisk over det, forklarer Maj Wismann til Q, og fortsætter:

- Men jalousi er normalt. Det er et fuldstændigt grundlæggende vilkår i vores natur, som vi alle skal lære at leve med i et eller andet omfang. Du kan også se det hos børn, der får en lillebror- eller søster. De bliver også jaloux. Så det er en ting, vi alle har i os, men det er selvfølgelig meget forskelligt, hvad og hvor meget, der skal til, før at følelsen af jalousi bliver trigget.

> Læs også: er det i orden at smugkigge i hans mobil og mails?

2. Er jalousien begrundet?

- Mit råd er altid, at når du har erkendt din jalousi, så skal du vurdere, om din jalousi er begrundet eller ej. For vi lever trods alt i et land, hvor undersøgelser viser, at omkring hver tredje har været utro, så der kan jo ærlig talt være noget om snakken. Det er en realistisk mulighed, og derfor bliver du nødt til - så objektivt som muligt - at stikke en finger i jorden og fornemme, om der er en reel grund til din jalousi, fortæller Maj Wismann.

- Observer, hvad det er, der gør at du pludselig har den her følelse af jalousi. Er det noget konkret, der har ændret sig, eller er det en stemning, du pludselig kan fornemme? Prøv at lade der gå en 3-4 uger, hvor du så objektivt som muligt vurderer, om din partner på nogen måde har ændret adfærd - eller om det måske bare er dig, der har fået en ubegrundet følelse af jalousi.

3. Skriv logbog over din jalousi

- Hvis du har på fornemmelsen, at din jalousi er ubegrundet, så sæt dig med en blok og skriv ned, hvornår du oplever den. Hvornår bliver følelsen trigget? Du skal ikke begynde at arbejde med det endnu - bare observere og se, om der dukker et mønster op i din jalousi, siger Maj Wismann.

> Læs også: Sådan ændrer mænd adfærd, når de er utro

4. Observer, hvordan din jalousi kommer til udtryk

- Én ting er, hvordan du føler jalousien inden i dig selv, noget andet er, hvordan du vælger at håndtere det udadtil. I stedet for at bombardere din partner med sms'er, når han/hun er ud, så kunne du måske bombardere din veninde i stedet for. Prøv i det hele taget at drosle ned på de handlinger, som du objektivt godt kan se ikke er så smarte, og som måske på sigt kan ende med at skade jeres forhold.

5. Husk at din jalousi er en forbigående tilstand

- Husk at din jalousi kun er en midlertidig tilstand. Du skal ikke gå ned eller være for kritisk på dig selv over, at du besidder en jalousi. Det gør alle, men heldigvis er det en forbigående tilstand, som kan håndteres, og som vil gå væk over tid. Men det kræver en indsats. Man klarer ikke lige sin jalousi på en uge - det tager længere tid.

Klik her og få et godt tilbud på et abonnement på Q

https://imgix.femina.dk/shutterstock_171638204.jpg

Læs også